Είδαμε την παράσταση «Εθνικός Ελληνορώσων» στο Από Μηχανής Θέατρο

Γράφει ο Σταμάτης Παρασκευάς (stamatakosvs@gmail.com)
«Μα είναι κάτι πιο βαθύ που με λερώνει…» (Ν. Καββαδίας)

Και ψυχολογικά να το δεις, ο καθένας από εμάς κουβαλά ένα ολόδικό του -το ολόδικό του- αμάρτημα, κάτι σαν προπατορικό. Ένα λάθος, μια αστοχία, μια ενοχή, ένα βάρος, από το οποίο ξεκινά ένα ντόμινο λοιπόν λαθών, αστοχιών, ενοχών, βαρών ή μια σκάλα προόδων κι αναπροσαρμογών.

Στον Εθνικό Ελληνορώσων στο Από Μηχανής Θέατρο (Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο) που παίζεται για 2η χρονιά, οι χαρακτήρες επιστρέφουν για να παίξουν ένα μπασκετάκι, ως είθισται ανά διαστήματα, για να “ξεσκουριάσουν”. Στην πορεία του αγώνα έρχονται στην επιφάνεια αγωνίες, φόβοι, ματαιώσεις, αδυναμίες, μνήμες.

Το έργο είναι ένας “ύμνος” στην κοινωνική λήθη, μια μνήμη που ακροβατεί σε μια λήθη-φάρμακο (για όσα μάς θλίβουν, αλλά δε μάς απειλούν) και σε μια λήθη-φαρμάκι (για όσα μάς ντροπιάζουν και δεν θέλουμε καν να υπήρχαν). Ναι, η λήθη είναι μια άρρητη μορφή μνήμης, ένα κοινό πεδίο στο οποίο συμφωνούν οι άνθρωποι να μην θίγουν, να μην πατάνε, ένα σημείο ανάμεσα στην ιερότητα και την αμαρτία.

Ο χώρος του προπατορικού αμαρτήματος του καθενός μετατρέπεται στον κοινό χώρο λήθης της ομάδας των φίλων που έχουν μαζευτεί να παίξουν μπασκετάκι. Αυτή η ομάδα μπορεί να είναι η οικογένεια, μια ερωτική σχέση, μια φιλική παρέα, ένα έθνος, η ανθρωπότητα ολάκερη. Οι άνθρωποι συμφωνούν τι θα θυμούνται και αποφασίζουν τι θα ξεχάσουν.

Σύγχρονη γραφή και σύγχρονα θέματα που θίγονται στο κείμενο του Τσιοτσιόπουλου, ολοζώντανη σκηνή από άκρη σε άκρη, μια παράσταση στην οποία δεν υπάρχει σωστό και λάθος, υπάρχουν άνθρωποι με διλήμματα, που επιλέγουν, φοβούνται, ελπίζουν, ματαιώνονται. Δυνατές ερμηνείες, σύγχρονο ελληνικό θέατρο που πατά με σιγουριά στον -αρκετά παρεξηγημένο- ρεαλισμό στην πλοκή και στην ερμηνεία.

Τελικώς, αυτά που μάς οδηγούν να συνυπάρχουμε αρμονικά είναι αυτά για τα οποία δε μιλάμε (;)

*Η παράσταση παίζεται στην Κάτω σκηνή του Από Μηχανής από 26 Σεπτεμβρίου 2018 Κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπη, σε κείμενο του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου. Με τους Στάθη Σταμουλακάτο, Μάκη Παπαδημητράτο, Θάνο Αλεξίου, Κώστα Φυτίλη, Στέλιο Δημόπουλο και Αντώνη Τσιοτσιόπουλο. 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ