Γιατί πρέπει να δεις την παράσταση «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα», γράφουν οι συντελεστές του

Μια διαδραστική παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε
Γράφουν οι συντελεστές της παράστασης

Όταν τα παιδιά στην διάρκεια μιας παράστασης έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν, το βιώνουν και το κατανοούν πολύ καλύτερα, αφού είναι γνωστό ότι ο βιωματικός είναι ο καλύτερος  τρόπος για τα παιδιά να προσλαμβάνουν πληροφορίες. Μπορούν επίσης να εκφραστούν, να γίνουν μέρος της ομάδας, να νιώσουν τον ρυθμό, ακόμη και να ενσαρκώσουν κάποιο ρόλο. Αυτό λειτουργεί απελευθερωτικά και τα κάνει να παρακολουθήσουν με μεγαλύτερη προσοχή τα δρώμενα αφού αποτελούν μέρος τους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα, το κλασικό παραμύθι του Χ. Κ. Άντερσεν είναι ένα από τα πιο διαχρονικά παραμύθια της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το ερώτημα που τέθηκε για το στήσιμο της παράστασης ήταν «Πώς θα μπορούσαμε να υπερασπιστούμε την αλήθεια σε έναν ψεύτικο κόσμο;». Η απάντηση της ομάδας La Strada είναι ότι το θέατρο είναι ο καλύτερος τρόπος για να δούμε την αλήθεια μας. Υπό αυτή την έννοια, το στήσιμο της παράστασης είναι η αφήγηση των ρόλων με την εναλλαγή τους μπροστά στα μάτια των θεατών, ώστε τα παιδιά να μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Παράλληλα, τους δίνονται μουσικά ερεθίσματα με τα παραδοσιακά ακούσματα. Εξίσου σημαντικός είναι και ο διαδραστικός χαρακτήρας που έχει προσδωθεί στο έργο, καλώντας τους μικρούς θεατρόφιλους να συμμετέχουν στην εξέλιξη μιας ζωντανής διαδικασίας και μέσα από μουσικοκινητικά, λεκτικά παιχνίδια και καθοδηγημένους αυτοσχεδιασμούς να καταφέρουν να  διαμορφώσουν μαζί με την ομάδα τη ροή της παράστασης.

Η παρακολούθηση μιας ζωντανής παράστασης που είναι στημένη μ’ έναν τρόπο που να αγγίζει τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των παιδιών, πέρα απ΄ το θέμα που διαπραγματεύεται και τα ερεθίσματα για σκέψη που δίνει πάνω σε αυτό, αποσπά τα παιδιά από την εικονική πραγματικότητα που τα δυναστεύει και τα μυεί στην μαγεία του θεάτρου.

Στόχος της ομάδας La strada δεν είναι η άμεση διδασκαλία, αλλά να περάσει στα παιδιά με έμμεσο και διασκεδαστικό τρόπο μηνύματα, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να τα συζητήσουν με τους γονείς ή τους δασκάλους τους, βοηθώντας τα να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη.

Η ομάδα La Strada δημιουργήθηκε το 2009 με στόχο την εξερεύνηση θεατρικών κωδίκων που έχουν να κάνουν κυρίως με τη διάδραση και το αφηγηματικό θέατρο. Παρουσιάζει παραστάσεις σε κάθε χώρο που μπορεί να τις υποστηρίξει. Συνεργάζεται με σκηνοθέτες, μουσικούς, θεατρολόγους, εικαστικούς. Η παράσταση «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα» του Άντερσεν παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Θέατρο Βαφείο – Λάκης Κάραλης από 21/10/2018 και κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κείμενο: Βίκυ Θαλασσινού
Σκηνοθεσία: Βίκυ Θαλασσινού – Δώρα Θωμοπούλου
Σκηνικό-Κοστούμια: Ηλίας Γραμματικός
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Κοτσίρη
Επικοινωνία – δημόσιες σχέσεις: Ράνια Παπαδοπούλου

Πρεμιέρα: Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 στις 12:00
Διάρκεια: 60 λεπτά

Θέατρο Βαφείο – Λάκης Καραλής, Αγίου Όρους 16 & Κων/πόλεως 115, Μετρό Κεραμεικού
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-3425637. Kαθημερινές παραστάσεις για σχολεία με ομαδικό εισιτήριο. Τηλέφωνο κρατήσεων για οργανωμένες παραστάσεις: 2102286645, 6949252714 & 6974807158. Περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε στο: https://www.la-strada.gr/