O συγγραφέας Μανόλης Ξεξάκης παρουσιάζει το νέο του μυθιστόρημα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Οι εκδόσεις IANOS παρουσιάζουν τον πρώτο τόμο του τρίτομου μυθιστορήματος του Μανόλη Ξεξάκη με τίτλο Το Θέατρο της Οικουμένης.

Θα μιλήσει ο Μάνος Σ. Στεφανίδης, αν. καθ. Ιστορίας της Τέχνης ΕΚΠΑ, θα διαβαστούν αποσπάσματα, ενώ ο συγγραφέας θα αναπτύξει το συνολικό πλαίσιο ενός βιβλίου που αγγίζει διαχρονικά προβλήματα του Ελληνισμού, και που γράφονταν 12 χρόνια. Οι επόμενοι δύο τόμοι θα εκδοθούν σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Σε αυτό το βιβλίο αναφέρονται πρόσωπα που διακρίθηκαν στις επιστήμες και στις τέχνες, διαβόητοι ηγέτες που έσυραν έθνη στη φρίκη, κυρίως όμως άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Έμαθα από τις ζωές τους, αλλά όσα γράφω γιʼ αυτούς δεν είναι απόλυτα αληθινά. Όλοι δέχτηκαν τη σπορά της φαντασίας, έγιναν πλάσματα της λογοτεχνίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόνο εσείς, αναγνώστες μου, είστε αληθινοί, κι είστε κρίκοι μιας αλυσίδας που πάει πίσω, στον πρώτο άνθρωπο. Εκείνον που πλάστηκε χωμάτινος, αλλά ζωντάνεψε με φύσημα του Θεού, όπως βεβαιώνει η Βίβλος.

Δεν ξέρω πόση ζωή φύσηξα στα δικά μου πλάσματα της λογοτεχνίας. Αν βρήκατε αρκετή, κρατήστε την. Από εσάς τη δανείστηκα για να γράψω.

Το 1570, ο Αβραάμ Ορτέλιους έφτιαξε 8 χάρτες για τη  γήινη επιφάνεια και τους ονόμασε Theatrum orbis terrarum, δηλαδή Θέατρο της Οικουμένης. Έμεινα κατάπληκτος, όταν το διάβασα. Γιατί να ονομάσει τον κόσμο θέατρο; Σύντομα κατάλαβα ότι είχε δίκιο. Έχουμε υψώσει στον ουρανό τις επιστήμες και τις τέχνες, έχουμε καλυτερεύσει τη ζωή, χωρίς να απομακρυνθούμε από τη μεταφυσική, τη μαντεία και τους χορούς των σπαθιών σε πίστες από κόκαλα ανθρώπων.

Θέατρο παίζουμε, με στόχο την αθανασία, όταν δεχόμαστε ότι η ψυχή μας επιβιώνει μετά τον θάνατο και συνεχίζει σε μεζονέτα ή στο μηχανοστάσιο των παθών. Θέατρο παίζουμε, με στόχο το κέρδος, όταν κάνουμε πολιτική αξιοποιώντας την κατασκοπεία. Και θέατρο παίζουμε με σκοπό τη διαιώνιση της ζωής, όταν ερωτευόμαστε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτά ήθελα να επισημάνω κι εγώ γράφοντας το βιβλίο. Είχα βρει τον τίτλο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Μανόλης Ξεξάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, έγραψε βιβλία ποίησης και πεζογραφίας, ενδιαφέρεται για τις λέξεις και τους αριθμούς.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στις 20:30. Link Εκδήλωσης Αθήνας εδώ.

Και στη Θεσσαλονίκη Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 19:00. Link Εκδήλωσης Θεσσαλονίκης εδώ.