Τι θα δούμε στα 53α Δημήτρια;

Οιδίπους, από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη © Βαγγέλης Πουλής

2 και 3 Οκτωβρίου (21.00) στα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία. Θεατρική παράσταση «Αρίστος» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου. Θεατρική μεταφορά του βραβευμένου μυθιστορήματος του Θωμά Κοροβίνη με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου». Εννιά χαρακτήρες που συνδέονται μαζί του μέσα από τις χειμαρρώδεις εξομολογήσεις τους, συνθέτουν το χαρακτήρα του Αρίστου.

2 Οκτωβρίου (21.00) στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον. Performance με τίτλο «Is Art Lonely?» από τον Φίλιππο Τσιτσόπουλο. Πρόκειται για μια εξερεύνηση της αυθεντικής ταυτότητας – έναντι της εκτελούμενης ταυτότητας. Το έργο του Φίλιππου απευθύνεται στις συχνά πολωμένες, κατακερματισμένες ταυτότητες με άξονες τον εσωτερικό αυθεντικό εαυτό και τον εξωτερικό κατασκευασμένο εαυτό. Συνολικά, ο στόχος του καλλιτέχνη είναι να εξετάσει κοινωνικά διαμορφωμένα πρότυπα συμπεριφοράς, να δημιουργήσει καταστάσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες σπάζουν ή ξεπερνούν τους εσωτερικούς βρόγχους ανατροφοδότησης που ελέγχουν τις δικές τους ενέργειες, αλλά και είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις δομές εξουσίας μέσα στις οποίες ζούμε και δρούμε.

2-13 Οκτωβρίου (Εγκαίνια 20.00) στο Γενί Τζαμί. Εικαστική έκθεση «The European endemic species – Τα ευρωπαϊκά ενδημικά είδη» Μια έκθεση/εγκατάσταση σύγχρονων εικαστικών για τα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη ως κοσμοϊστορική και γεωπολιτική θεώρηση, με αναφορά στους άξονες και στις θεματικές της ημερίδας με θέμα “Η Ευρώπη από τις Ηράκλειες Στήλες έως τον Φάση ποταμό́ 2018 – Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου. Επιμέλεια: Νίκος Μυκωνιάτης, Ιστορικός Τέχνης και Θάλεια Στεφανίδου, Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

3 Οκτωβρίου (21.00) στο Θέατρο Αυλαία. Θεατρική παράσταση με τίτλο «Το ημερολόγιο ενός τρελού από το Εθνικό Θέατρο της Ουγγαρίας «Katona Josef» «To ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ, η κλασική ιστορία του δημόσιου υπάλληλου Ποπρίσκιν, ξετυλίγει το κουβάρι της σε ένα στρεβλό, εικαστικό περιβάλλον εμπνευσμένο από τη ζωγραφική του Βαν Γκογκ, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Ουγγαρίας «Katona Josef», με την υπογραφή του βραβευμένου σκηνοθέτη Viktor Bodo. Στον πρωταγνωνιστικό ρόλο ο σπουδαίος ηθοποιός Τάμας Κερέζτες.

4 Οκτωβρίου (21.00) στην Αίθ. Φρίντα Λιάππα στο Λιμάνι. Συναυλία «East Mediterranean Jazz Ensemble» Πρόκειται για μία συναυλία που συνδυάζει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή τζαζ με το αραβικό μακάμ και τις αιθέριες μελωδίες τραγουδιών της Ανατολικής Μεσογείου. Η Μεσόγειος και η μουσική της παράδοση ως γέφυρα μουσικών ιδιωμάτων του Ευρωπαϊκού Βορρά και του Μεσογειακού Νότου. Ένα μουσικό σύνολο που αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς και συνθέτες της σύγχρονης τζαζ με πολυετή δισκογραφική και συναυλιακή εμπειρία ανά την Ευρώπη και μουσικούς και συνθέτες από την Παλαιστίνη με χρόνια εργασίας σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Το ρεπερτόριο αποτελείται από πρωτότυπες συνθέσεις όλων των μελών του με επιρροές και βαθειά σπουδή στη σύγχρονη μουσική παραγωγή του σήμερα.

4 και 5 Οκτωβρίου (ΕΝΑΡΞΗ SHOWCASE) στο Θέατρο Αυλαία – 4/10 21.00 – 5/10 18.00 ΚΑΙ 21.00 – Θεατρική παράσταση «Οιδίπους» από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη Μια τολμηρή προσέγγιση του αριστουργήματος του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη, και σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ  Κοζάνης.

5 Οκτωβρίου (SHOWCASE) (21.00) Μονή Λαζαριστών. Θεατρική παράσταση «Frida κι άλλο» από τον θίασο «Fly Theatre» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Δαμβόγλου Πολυμεσική παράσταση – αφιέρωμα στην Φρίντα Κάλο. Μια εξιστόρηση της πολυτάραχης ζωής της που καθόρισε την τέχνη της. Η σκηνοθεσία είναι της Κατερίνας Δαμβόγλου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

*H παράσταση θα διεξάγεται από τις 4 έως τις 7.10 και συμπεριλαμβάνεται στο Showcase των Δημητρίων στις 5.10

5 Οκτωβρίου (21.00) στα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία. Χορευτική παράσταση «The Art of Dying – Η τέχνη του να πεθαίνεις». Χορογραφία: Christine Gouzelis & Paul Blackman (Jukstapoz) Το έργο “The Art of Dying” είναι εμπνευσμένο από τον πίνακα του Φλαμανδού ζωγράφου Hieronymus Bosch με τίτλο “The Garden of earthly delights”. Ο πίνακας απεικονίζει το ευθραυστο της ανθρώπινης φύσης με έναν τρόπο χιουμοριστικό και σουρεαλιστικό. Χορός – multimedia – ζωντανή μουσική θα αιχμαλωτίσουν την τελευταία στιγμή πριν το τέλος της ζωής. Η παράσταση διερευνά τις διαδικασίες του “Dying well”. Μέσα σ’ ένα κήπο όπου συνυπάρχουν η παρακμή και η ζωή, ο πρωταγωνιστής χτίζει μικρόκοσμους χαράς και διαφθοράς.

1-7 Οκτωβρίου (10.00 – 23.00) στους χώρους των Γαλλικού Ινστιτούτου και εξωτερικών χώρων (1-6/10), Εξωτερικού Αμφιθεάτρου Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (6/10) και Πίστα skate Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη (7/10) «7Ply Project» Το «7Ply Project» είναι μια γιορτή των νέων, μια πλατφόρμα συνεύρεσης καλλιτεχνών και φίλων της street κουλτούρας και της μουσικής, μια ευκαιρία για διάλογο και ανταλλαγή ιδεών, skate κόλπων και έκφρασης με σύγχρονα μέσα στο πλαίσιο της contemporary urban culture.