Η «Στέλλα» του Γκαίτε παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα (εκδ. Κάπα)

Στέλλα, Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε 
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Φιλολογική επιμέλεια: Παναγιώτης Μιχαλόπουλος

Διαστάσεις: 21 Χ 17 Σελίδες: 80 ISBN: 978-960-628-019-1 Χρονολογία: Οκτώβριος 2018 Τιμή: 8,00 (συν ΦΠΑ 6%)

Δύο γυναίκες αγαπούν παράφορα τον Φερνάντο. Και οι δύο έχουν εγκαταλειφθεί από εκείνον στο παρελθόν και έχουν πονέσει βαθιά, πράγμα που τις κάνει συντρόφισσες στο πεπρωμένο τους. Η Σεσίλια (η σύζυγος) προτείνει στον Φερνάντο να ζήσουν μαζί με τη Στέλλα (την ερωμένη) και να μοιραστούν «ένα σπίτι, ένα κρεβάτι και έναν τάφο». Δεν παραιτούνται από τον Φερνάντο, αλλά από την επιθυμία να τον κρατήσει η κάθε μία μόνο για τον εαυτό της. Δεν απορρίπτουν τον εραστή, αλλά τις συμβάσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επηρεασμένος από έναν μεσαιωνικό μύθο, ο Γκαίτε γράφει ένα δράμα, στο τέλος του οποίου εμφανίζεται ένα «ερωτικό τρίγωνο», που εξέφραζε απόλυτα την ευαισθησία και την ατομικότητα του κινήματος «Θύελλα και Ορμή» και το οποίο προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του συντηρητικού κοινού της εποχής.

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα και η έκδοση περιλαμβάνει και τις δύο εκδοχές του φινάλε: την εκδοχή του 1776, που προκάλεσε αίσθηση με την πρωτοφανή «ανηθικότητά» της, και την εκδοχή του 1806, στην οποία ο Γκαίτε, πιθανώς ύστερα από προτροπή του Σίλερ, μετατρέπει το δράμα σε τραγωδία, αποκαθιστώντας έτσι την ηθική τάξη.

Επίσης, από τις εξαιρετικές εκδόσεις Κάπα κυκλοφορεί:

Πορνοστάρ – η αόρατη βιομηχανία του σεξ, Έλενα Πέγκα
Θεατρικό εμπνευσμένο από δυο ιστορίες του Ρομπέρτο Μπολάνιο 
Επιμέλεια: Νίκος Μαθιουδάκης, Παναγιώτης Μιχαλόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαστάσεις: 21 Χ 17 Σελίδες: 48 ISBN: 978-960-628-010-8 Χρονολογία: Ιούλιος 2018 Τιμή: 8,00 (συν ΦΠΑ 6%)

Ένας νέος άντρας από το Περιστέρι, ο Λάλο, γιος Ελληνίδας πορνοστάρ της δεκαετίας του ’80, αναζητά τον Τζακ Ρίο, παρτενέρ της στα γυρίσματα πορνό ταινιών όταν αυτή ήταν έγκυος και ο Λάλο έμβρυο μέσα στην κοιλιά της. Η αναζήτηση του Λάλο ξεκινά από τη Σαρωνίδα και το σπίτι ενός Γερμανού σκηνοθέτη, συνεχίζεται σε μια κλινική της Ιταλίας όπου νοσηλεύεται μια διάσημη Ιταλίδα πορνοστάρ και καταλήγει στην Αμερική. Εκεί, συναντώντας τον άνθρωπο που ίσως είναι ο πατέρας του, ο νεαρός άντρας παλεύει να δώσει απαντήσεις για την ύπαρξή του και προσπαθεί να κλείσει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν.

Με αφετηρία δύο ιστορίες του Ρομπέρτο Μπολάνιο, το νέο έργο της Έλενας Πέγκα διερευνά τον κόσμο και τους ανθρώπους των ταινιών πορνό. Προσπερνώντας τα στερεότυπα, το έργο φωτίζει τα πρόσωπα και αναζητά την αληθινή τους ταυτότητα και την καταγωγή τους, υποβάλλοντας μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και συγκίνησης.