Η Βιολέτα Ίκαρη απαντά στο ερωτηματολόγιο του Προυστ

Βιολέτα Ίκαρη © Ευαγγελία Θωμάκου (VaGGiNet)

Η απόλυτη ευτυχία για σας είναι; Θέλω να είμαι στις Ράχες Ικαρίας, να βρέχει, να φυσάει, να κάνει κρύο,  να είμαι στο πέτρινο σπίτι  του παππού μου, νύχτα, με κομμένο ρεύμα από την κακοκαιρία και να κάθομαι δίπλα στο τζάκι, με μια κούπα ζεστό ελληνικό καφέ. Αυτή είναι μια εικόνα που για μένα, αντιπροσωπεύει την απόλυτη ευτυχία, η οποία αν την κοιτάξεις στο βάθος αποτελείται από αντιθέσεις. Θέλω κρύο και ζέστη, σκοτάδι και φως. Θέλω να ανακαλύπτω κάθε μέρα από την αρχή, την αξία που έχει το απλό και το δεδομένο.
Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια; Επιείκεια δείχνω σε όλα τα λάθη που δεν πληγώνουν τους συνανθρώπους μου, τα ζώα και τη φύση. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να βλάψει τον άλλο για δικό του όφελος ή ευχαρίστηση. Τα υπόλοιπα λάθη που έχουν να κάνουν κυρίως με την αυτοκαταστροφή, θέλω να τα αποτρέπω αν γίνεται αλλά δεν τα κατακρίνω.
Τι αντιπαθείτε περισσότερο στους άλλους; Την υπεροψία, τον εγωισμό και την ψευτιά.
Η τελευταία φορά που κλάψατε; Συγκινούμαι  πολύ εύκολα, σχεδόν κάθε μέρα θα συμβεί κάτι που θα κάνει τα μάτια μου να δακρύσουν. Η τελευταία φορά όμως που έκλαψα γοερά ήταν όταν πριν από τρία χρόνια είδα τον πατέρα μου να κλαίει.
Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεστε περισσότερο; Με τη Frida Kahlo, κυρίως γιατί ήταν ένα άτομο με πάθος για ζωή και ακολουθούσε την καρδιά της μέχρι το τέλος.
Ποια θεωρείτε την πιο υπερτιμημένη αρετή; Νομίζω η λέξη “υπερτιμημένη” δεν ταιριάζει δίπλα στη λέξη “αρετή”.
Το αγαπημένο σας ταξίδι; Η Φλωρεντία είναι η πιο όμορφη πόλη που έχω επισκεφτεί. Πρώτη φορά είδα τόσους καλλιτεχνικούς θησαυρούς μαζεμένους. Εκεί περπάτησαν και μεγαλούργησαν  καλλιτέχνες, όπως: Λεονάρντο ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελος, Δάντης  κ.α. και κάθε γωνία της πόλης έχει και ένα αρχιτεκτονικό θαύμα. Δε θα ξεχάσω το ηλιοβασίλεμα στην πλατεία Michelangelo και τον περίπατο στις όχθες του Άρνου ποταμού.
Τι νοσταλγείτε περισσότερο; Τα παιδικά μου χρόνια στο χωριό με τα γειτονόπουλα και τα ατελείωτα παιχνίδια μας στο δάσος, μέχρι τελικής πτώσεως.
Οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Νίκος Καζαντζάκης, Διδώ Σωτηρίου, Κώστας Ταχτσής , Χρόνης Μίσσιος.
Ποια αρετή προτιμάτε σε έναν άντρα; Το φιλότιμο.
Ποια αρετή προτιμάτε σε μια γυναίκα; Τη σεμνότητα.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συνθέτης; Γιάννης Σπανός.
Ποιοι είναι οι ήρωές σας στην πραγματική ζωή; Όλοι όσοι συναναστρέφομαι είναι ήρωες- άνθρωποι που θαυμάζω αλλά αν κάποιος θα έπρεπε να κάθεται στο θρόνο του μεγάλου μου ήρωα, αυτός είναι ο πατέρας  μου.
Ποιο θεωρείτε το σπουδαιότερό σας επίτευγμα; Ότι επιβιώνω.
Σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα; Όταν η αλήθεια πονάει πολύ.
Το αγαπημένο σας ποτό; Τζιν τόνικ.
Εάν συνέβαινε να συναντήσετε τον Θεό, τι θα θέλατε να σας πει; Ότι θα μου φέρει πίσω τα αγαπημένα πρόσωπα που έχω χάσει, χωρίς να μου στερήσει τους αγαπημένους που έχω εν ζωή.
Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεστε αυτόν τον καιρό; Δημιουργική κι ανήσυχη.

*Η Βιολέτα Ίκαρη είναι τραγουδίστρια και πρόσφατα κυκλοφόρησε την πρώτη της δισκογραφική εργασία με τίτλο Έλα και ράγισε τον κόσμο μου, σε παραγωγή του Νίκου Γ. Μακράκη για τη Feelgood Records. Από τις 7/12, και κάθε Παρασκευή και Σάββατο, θα εμφανίζεται με την Ελένη Βιτάλη και τους Τζουμ στο Ίλιον plus.