Ο δικός μας Σωκράτης Μάλαμας

Σωκράτης Μάλαμας

Κείμενο: Τζο Γανοπούλου
tzogano77@gmail.com


Συνθέτης, ερμηνευτής, μουσικός, τραγουδοποιός.
Αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του έντεχνου – λαϊκού τραγουδιού στην Ελλάδα, με έργο μεγάλο κι αν μη τι άλλο διαχρονικό.
Ο λόγος, για τον Σωκράτη Μάλαμα, που γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1957 στη Συκιά Χαλκιδικής, διέμεινε μέχρι τα εφηβικά του χρόνια στη Στουτγάρδη της Γερμανίας και στη συνέχεια επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησε τα πρώτα του μουσικά βήματα. Αφορμή στάθηκε το πρώτο του μπουζούκι, δώρο του πατέρα του. Η συνέχεια ήρθε στα 13 του μόλις χρόνια όπου απέκτησε την πρώτη του κιθάρα, ενώ στα 17 του χρόνια μαθήτευσε στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Μετά το λύκειο μαθήτευσε στο Ωδείο της Στουτγάρδης κι έπειτα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών δίπλα στον Βαγγέλη Ασημακόπουλο και στον Νότη Μαυρουδή.

Πριν ξεκινήσει την προσωπική του πορεία, εργάστηκε ως δάσκαλος κιθάρας, ενώ υπήρξε και κιθαρίστας στην ορχήστρα του Νίκου Παπάζογλου. Η πρώτη του απόπειρα στην δισκογραφία δεν στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η εταιρεία Lyra απέρριψε το υλικό του, κρίνοντάς του μη εμπορικό. Συνέχισε τη πορεία του παίζοντας μουσική σε νυχτερινά μαγαζιά έως ότου να τον ανακαλύψει ο Νίκος Παπάζογλου, ο οποίος και τον έπεισε να μπει στο στούντιο και να ηχογραφήσει την πρώτη του επίσημη δισκογραφική δουλειά εν ονόματι Ασπρόμαυρες Ιστορίες του 1989.

Ακολούθησε ο δίσκος Παραμύθια του 1991, και ο δίσκος Της μέρας και της νύχτας του 1992 σε συνεργασία με τον συνθέτη Μανώλη Ρασούλη, τον στιχουργό Γιάννη Τσατσόπουλο και την ερμηνεύτρια Μελίνα Κανά, δίνοντας ένα πιο ανατολίτικο ηχόχρωμα στο προφίλ του καλλιτέχνη για να πάρουν σκυτάλη ο Κύκλος του 1993, και ο ομώνυμος Σωκράτης Μάλαμας του 1996.  Στη συνέχεια της δισκογραφίας του, θα πορευτεί με συνεργασίες όπως οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Αθανασόπουλο, Άλκης Αλκαίου, Φωτεινή Λαμπρίδη, Νίκος Ξυδάκης, καθώς και θα μελοποιήσει και θα ερμηνεύσει ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη. Μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη συνεργασία η Ζωντανή Ηχογράφηση από το Θέατρο του Λυκαβηττού τον Σεπτέμβριο του 2006 με τη Χαρούλα Αλεξίου και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.

Αναμφίβολα, είναι ένας από σημαντικότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του με εντελώς προσωπικό στίγμα και μουσικό ύφος που συσπειρώνει γύρω του φανατικούς ακροατές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για όλους, λοιπόν εμάς, με μια απλή ανακοίνωση “Κάθε Δευτέρα στη Κεντρική Σκηνή στον Σταυρό του Νότου” οι Δευτέρες αλλάζουν, καθώς ο Σωκράτης Μάλαμας επιστρέφει από τις 19 Νοεμβρίου στη σκηνή του Νέου Κόσμου.
Θα είμαστε εκεί !

Info: Ώρα προσέλευσης: 21:00 | Είσοδος 15€ (με ποτό)
Μαζί του επί σκηνής: Ιουλία Καραπατάκη (τραγούδι) ,Νίκος Μαγνήσαλης (τύμπανα), Γιάννης Παπατριανταφύλλου (κοντραμπάσο), Νίκος Παραουλάκης (νέυ), Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα) και Κυριάκος Ταπάκης (λαούτο, μπουζούκι)