Θεατρικές πρεμιέρες για τον Νοέμβριο – Α’ μέρος

Το διάσημο μπεστ σέλερ του Ολλανδού Χέρμαν Κοχ, ένα συγκλονιστικό ψυχολογικό θρίλερ, γραμμένο το 2009, το οποίο προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 25 χώρες στον κόσμο, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο ανανεωμένο Σύγχρονο Θέατρο.

Από τις 2000 παραστάσεις που αναμένεται ν’ ανέβουν τη φετινή χρονιά ο Λάζαρος Αντωνιάδης επέλεξε στο πρώτο μέρος για τον μήνα Νοέμβριο επτά θεατρικές πρεμιέρες που δεν πρέπει να χάσετε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Επιμέλεια: Λάζαρος Αντωνιάδης
ant.lazaros@gmail.com

Ερωτευμένος Σαίξπηρ
Βασισμένο στο σενάριο των Marc Norman και Tom Stoppard
Θεατρική διασκευή: Lee Hall
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου
Μουσική: Paddy Cunneen

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης ΧαραλαμπόπουλοςΈλλη Τρίγγου
Διανομή με αλφαβητική σειρά: Γιώργος Κοψιδάς, Δήμητρα Λημνιού, Θάνος Μπίρκος, Νίκος Ορφανός, Σωκράτης Πατσίκας, Γιάννης Ποιμενίδης
Στο ρόλο της Βασίλισσας Ελισάβετ η Μπέτυ Λιβανού
Στο ρόλο της Παραμάνας η Μίνα Αδαμάκη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παράσταση «Ερωτευμένος Σαίξπηρ», η οποία βασίζεται στην οσκαρική ταινία του 1998 «Shakespeare in love», διασκευασμένη για το θέατρο με το αριστουργηματικό κείμενο του Lee Hall, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μία παραγωγή της People Entertainment Group.

Υπόθεση: Στην ελισαβετιανή Αγγλία, ο νεαρός συγγραφέας Γουίλιαμ Σαίξπηρ αναζητά απεγνωσμένα μια μούσα που θα τον εμπνεύσει να γράψει το νέο του θεατρικό έργο που ζητούν επίμονα οι πάτρωνές του. Τη βρίσκει στο πρόσωπο της πανέξυπνης Βιόλας, μιας νεαρής θαυμάστριας που λατρεύει τη δουλειά του νεαρού ποιητή Σαίξπηρ και λαχταρά να γίνει ηθοποιός, παρ’ ότι την εποχή εκείνη η υποκριτική αποτελούσε αυστηρά ανδρικό προνόμιο και οι γυναίκες απαγορευόταν να ανέβουν στη σκηνή. Έτσι, η Βιόλα μεταμφιέζεται σε άνδρα προκειμένου να συμμετάσχει στη νέα παράσταση. Μία τρυφερή και μοναδική ιστορία αγάπης αναπτύσσεται μεταξύ του Σαίξπηρ και της νεαρής κοπέλας, μία ιστορία που θα εμπνεύσει τον σπουδαίο δραματουργό να γράψει ένα από τα μεγαλύτερα θεατρικά κείμενα όλων των εποχών, το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

Πρεμιέρα Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στο «Θέατρο» Ελληνικός Κόσμος (Παραστάσεις: Τετάρτη 19:00, Πέμπτη 19:00, Παρασκευή  20:00, Σάββατο 20:00, Κυριακή 18:30)

F*cking Men
Βασισμένο στο Ερωτικό Γαϊτανάκι του Άρθουρ Σνίτσλερ
Ελεύθερη διασκευή: JoeDiPietro
Μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία: Αντώνης Γαλέος
Μουσική: Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης

Διανομή με αλφαβητική σειράΠερικλής Ασημακόπουλος,  Άρης Βέβης, Ορφέας Γεωργίου,Γιώργος Κυριακόπουλος, Βασίλης Λιάκος, Νίκος Μέλλος, Γιώργης Παρταλίδης, Θαλής Πολίτης, Νίκος Σαμουρίδης, Βλάσσης Χρυσικόπουλος

Μετά το Σικάγο, την Αυστραλία και τέσσερα χρόνια sold-out παραστάσεων στο Λονδίνο έρχεται και στην Αθήνα το καυστικό, προκλητικό και γεμάτο χιούμορ FuckingMen.

Υπόθεση: Δέκα άντρες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων: ο έσκορτ, ο στρατιώτης, ο φοιτητής, ο μεταπτυχιακός, ο παντρεμένος, ο επιχειρηματίας, ο μπάρμαν, ο συγγραφέας, ο ηθοποιός και ο δημοσιογράφος μάς μεταφέρουν  σ’ ένα αποκαλυπτικό πανόραμα της σύγχρονης ερωτικής σκηνής. Μέσα από το βλέμμα της ομοφυλοφιλίας, ένα έργο που μιλάει για τον έρωτα και το συναίσθημα ως δυνάμεις οι οποίες υπερβαίνουν τα φύλα και κάνουν τα φύλα να υπερβαίνουν τον εαυτό τους.Γιατί όπως το καλό σεξ, κάθε στιγμή της ζωής που περνάει σε αφήνει να ζητάς  κάτι ακόμα.

Πρεμιέρα Σάββατο 3 Νοεμβρίου στον Πολυχώρο Vault (Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 18:15)

Δυο θεοί
Συγγραφέας: Λένος Χρηστίδης 
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Διανομή: Σταύρος Σβήγκος, Ορέστης Τζιόβας, Σωκράτης Πατσίκας, Παύλος Παυλίδης Νικολέτα Παπαδοπούλου.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στο μέλλον, μάλλον όχι στο πολύ μακρινό. Ο Πάτρικ και ο Μιγκέλ είναι εδώ και δέκα χρόνια έγκλειστοι σ’ ένα κέντρο αποτοξίνωσης για άτομα εθισμένα στους υπολογιστές και στο διαδίκτυο. Η ζωή τους κυλάει βαρετά και χωρίς απολαύσεις, μέχρι τη στιγμή που μαθαίνουν πως πρόκειται να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος ανάμεσα στα δύο υπερ-κράτη του κόσμου: την Αμερική και την Ευρασία. Τώρα –λίγο πριν από την ολική καταστροφή–, σκοπός τους γίνεται η καταγραφή της Ιστορίας, η καταγραφή των σημαντικότερων στιγμών και επιτευγμάτων της Ανθρωπότητας, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν οι κοινωνίες που θα δημιουργηθούν τις επόμενες χιλιετίες.Έτσι, ξεθάβουν τον κρυμμένο υπολογιστή τους και αρχίζουν το θεάρεστο έργο τους. Σ’ αυτές τις τελευταίες μέρες του κόσμου, ο Πάτρικ και ο Μιγκέλ θα καταγράψουν και θα παραχαράξουν την Ιστορία, θα μεταμορφώσουν τους τροφίμους του Ιδρύματος σε εξέχουσες προσωπικότητες και μεγάλους δημιουργούς, θα ξαναβρούν τη χαρά της ζωής, θα μεταλλαχθούν και τελικά θα γίνουν Δύο Θεοί!

*Το έργο κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Καστανιώτη

Πρεμιέρα Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στο Θέατρο Ροές (Παραστάσεις Δευτέρα και Τρίτη 21:00)

Master class
Θεατρικό έργο: Terrence McNally
Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης
Μουσική επιμέλεια: Πέτρος Μπούρας

Στο ρόλο της Μαρίας Κάλλας η Μαρία Ναυπλιώτου
Διανομή: Βάσια Ζαχαροπούλου, Εύα Γαλογαύρου, Λητώ Μεσσήνη Δάφνη Δαυίδ, Νικόλας Μαραζιώτης, Πέτρος Μπούρας, Αλέξανδρος Αβδελιώδης, Βαγγέλης Δαούσης

Το MasterClass γράφτηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1995, με πρωταγωνίστρια της Ζόι Κάλντγουελ,αρχικά στη Φιλαδέλφεια και μετά στο Μπρόντγουει γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία –Βραβείο Tony, Βραβείο DramaDesk– και διαγράφοντας έκτοτε μια μακρά τροχιά σκηνικών ερμηνειών του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με ραγισμένη φωνή και καρδιά, η Μαρία Κάλλας στα χρόνια του ’70, λίγο μετά το γάμο του άλλοτε πολυαγαπημένου της Ωνάση με τη Τζάκι Κέννεντι και την δική της εμβληματική εμφάνιση στην άτυχη, ωστόσο,εμπορικά κινηματογραφική “Μήδεια” του τραγικού Παζολίνι, που η ίδια τον ερωτεύτηκε απελπισμένα, η μεγάλη αοιδός αποφασίζει να δώσει αυτά τα μαθήματα φωνητικής σε νέους τραγουδιστές. Κινήσεις απόγνωσης λίγο πριν την καταβάλει η κατάθλιψη και τη θερίσει πρόωρα ο θάνατος, πριν καν κλείσει τα πενήντατέσσερα χρόνια της. Τα μαθήματα αυτά μαγνητοσκοπούνται και οι φωτογραφίες της ίδιας, με παντελόνια και γυαλιά να διδάσκει, κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Η μεταιχμιακή στιγμή ενός ιερού τέρατος, πριν γκρεμιστεί σε ένα ύστατο άλμα αυτοκαταστροφής. Όλο το έργο γεμάτο από τη μουσική του Βέρντι, του Πουτσίνι, του Μπελίνι, καθώς παρελαύνουν πρόσωπα μύθοι της όπερας όπως ο Βισκόντι, πρόσωπα σεβαστά της ζωής της όπως η Ελβίρα Ντε Ιντάλγκο, πρόσωπα χρήσιμα για την καριέρα της αλλά και καταπιεστικά για τη φύση της όπως ο Μενεγκίνι, πρόσωπα εφιάλτες του βίου της όπως η μητέρα και η αδελφή της, πρόσωπα αγάπης-μίσους όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης…. Τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής στην Ελλάδα, το άσχημο σουλούπι της, η φυγή της στην Ευρώπη, η μεταμόρφωση, η άνοδος, το απεγνωσμένο σφίξιμο των δοντιών, η εκδίκηση, η ερημιά μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυίας που κατά βάθος δεν ήταν παρά μια έντιμη και ειλικρινής Γυναίκα.

Πρεμιέρα Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στο Θέατρο Μικρό Χορν (Παραστάσεις: Τετάρτη, Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:00)

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα
Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον
Θεατρική διασκευή: Σάιμον Στήβενς
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Διανομή: Γιάννης Νιάρρος, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Θέμης Πάνου, Μαρία Κατσανδρή, Θύμιος Κούκιος, Γιώργος Γιαννακάκος, Βάσια Χρήστου, Σπύρος Κυριαζόπουλος

Μια γλυκόπικρη ιστορία για τον αυτισμό, την εφηβεία, την οικογένεια, τα μαθηματικά και τα χρώματα.

Υπόθεση: Είναι 7 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Ο 15χρονος Κρίστοφερ στέκεται δίπλα στον σκοτωμένο σκύλο της γειτόνισσάς του, της κ. Σίαρς, που τον έχουν καρφώσει με ένα δικράνι. Η κ. Σίαρς θα καλέσει την αστυνομία, και ο Κρίστοφερ για πρώτη φορά στη ζωή του θα οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα, όπου θα του γίνει σύσταση. Παρά την απαγόρευση του πατέρα του, ο Κρίστοφερ αποφασίζει να λύσει το μυστήριο του σκοτωμένου σκύλου, γιατί πιστεύει πως ο δολοφόνος πρέπει να βρεθεί και να τιμωρηθεί. Με την ενθάρρυνση της δασκάλας του, θα καταγράψει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει σ’ ένα βιβλίο, που θα γίνει και θεατρικό έργο για τη σχολική γιορτή…

Ο Κρίστοφερ έχει φοβερό μυαλό και εξαιρετικές ικανότητες στα μαθηματικά, σκοντάφτει όμως στα απλά πράγματα της καθημερινής ζωής. Δεν έχει τολμήσει ποτέ να απομακρυνθεί μόνος του από το σπίτι του, δεν ανέχεται να τον αγγίζει κανείς και δεν εμπιστεύεται τους ξένους. Η αστυνομική του έρευνα, που θα τον βγάλει για πρώτη φορά έξω από το σπίτι του, θα φέρει τη ζωή του τα πάνω κάτω. Ο Κρίστοφερ θα βρει τη χαμένη μητέρα του, θα καταλάβει πως η αγάπη των δικών του είναι μπερδεμένη με μυστικά και ψέματα και θα συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις που θα του επιτρέψουν να προχωρήσει στη ζωή…

Πρεμιέρα Πέμπτη 15 Νοεμβρίου στο Θέατρο Τζένη Καρέζη (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο 18:30* και 21:00, Κυριακή 19:00)

Το δείπνο
Συγγραφέας: Χέρμαν Κοχ
Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Μετάφραση: Κάτια Σπερελάκη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

ΔιανομήΜάινας Στέλιος, Λέχου Κατερίνα, Γεωργακόπουλος Λάζαρος, Μισιχρόνη Κατερίνα και ο Γιώργος Κοτανίδης

Υπόθεση: Δύο παντρεμένα ζευγάρια συναντιούνται για δείπνο σε ένα υπερπολυτελές εστιατόριο. Οι δύο άντρες είναι αδέρφια. Ο ένας, επιτυχημένος πολιτικός, φαβορί για την πρωθυπουργία της χώρας, και ο άλλος, καθηγητής Ιστορίας. Καθώς η ιεροτελεστία του δείπνου προχωρά, η ένταση κορυφώνεται επικίνδυνα, εν αναμονή του “κυρίως πιάτου”, που δεν είναι άλλο, από το σκοτεινό μυστικό που συνδέει τα δύο ζευγάρια, και αφορά σε ένα αποτρόπαιο έγκλημα που έχουν διαπράξει τα παιδιά τους. Ο χρόνος κυλά, τα περίτεχνα πιάτα καταφθάνουν και τα μαχαίρια ακονίζονται. Η πολιτισμένη και αψεγάδιαστη βιτρίνα της σύγχρονης, ευτυχισμένης, αστικής οικογένειας, ραγίζει ανεπανόρθωτα, και τα χειρότερα ένστικτα βγαίνουν στην επιφάνεια. Η υψηλή γαστρονομική εμπειρία, μετατρέπεται σε ανελέητο παιχνίδι επιβίωσης, και βάζει σε σκληρή δοκιμασία τα όρια και τις αντοχές τους. Μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει κάποιος άραγε για να προστατεύσει τα παιδιά του;

Πρεμιέρα Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο (Παραστάσεις από 16/11 έως 2/12 Τετάρτη 18.15, Πέμπτη, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 19:00 & 21:15, Κυριακή 20.00 Και από 5/12 Τετάρτη 18.15 Παρασκευή 21.00, Σάββατο 21.15, Κυριακή 21.00)

Γιούγκερμαν
Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μ.Καραγάτση
Θεατρική διασκευή: Στρατής Πασχάλης
Σκηνοθεσία:  Δημήτρης Τάρλοου
Μουσική: Κατερίνα Πολέμη

Διανομή: Γιάννης Στάνκογλου, Χρήστος Μαλάκης, Ζέτα Μακρυπούλια, Θάλεια Σταματέλου, Γιάννης Καπελέρης, Πολύδωρος Βογιατζής, Δημήτρης Πετρόπουλος, Γιάννης Νταλιάνης, Δανάη Σαριδάκη, Καίτη Μανωλιδάκη, Δημητρής Μπίτος, Νίκος Καλαμό, Λήδα Μανιατάκου, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Μπίλιω Μαρνέλη, Κορίνα Κόκκαλη, Ανδρέας Νάτσιος.

Ζωντανά παίζει μουσική η Λένα Χατζηγρηγορίου

Υπόθεση: Ο κεντρικός ήρωας, ο Φιλανδός Βασίλης Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν, γόνος πλούσιας οικογένειας, Ίλαρχος της Λευκής Φρουράς του τσάρου, ένας τυχοδιώκτης που παλεύει με τα φαντάσματά του, οδηγείται μετά τη ρωσική επανάσταση στην Ελλάδα. Το παρελθόν του βαραίνει ένας φόνος, μια γυναίκα που μοιραζόταν μ’ έναν Ανθυπολοχαγό, εμπορία ναρκωτικών, κραιπάλες κάθε είδους, το ποτό, η χαρτοπαιξία, οι εκβιασμοί, οι απάτες… Δαιμόνιος και αδίστακτος, στη νέα του πατρίδα ανέρχεται κοινωνικά αποκτώντας μία σημαντική θέση στην τράπεζα, πλούτο και γόητρο, ένας «αλήτης αριστοκράτης» που κάτω απ’ τον αδυσώπητο ελληνικό ήλιο θα έρθει αντιμέτωπος με τον εαυτό του, με τον αληθινό έρωτα και με το τραγικό στοιχείο.

Πρεμιέρα Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στο Θέατρο Πορεία (Παραστάσεις: Τετάρτη 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή 20:00, Σάββατο 16:30 & 20:30, Κυριακή 19:00)