Παρουσίαση βιβλίου (IANOS): Μίμης Ανδρουλάκης – «Νύχτα με πέντε φεγγάρια»

Την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στις 20:30 οι εκδόσεις Πατάκη και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη, «Νύχτα με πέντε φεγγάρια». Ιστορίες ξεχωριστών γυναικών και ανδρών, άγνωστες μέχρι σήμερα, κρυμμένες πίσω από τις λέξεις, που συγχρονίζονται και θέτουν το καίριο ερώτημα: μπορεί να είναι μάταιη μια ζωή φιλτραρισμένη από τόσες διαψεύσεις και προδοσίες; Μικρά δράματα στο καμβά της μεγάλης ιστορίας, που –εκατό χρόνια από την Ποντιακή τραγωδία– ρίχνουν ένα καινούργιο φως στα αινίγματα της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και Θράκης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Βλάσης Αγτζίδης, δρ. Ιστορίας
Γιώργης Γιατρομανωλάκης, ομ. καθ. Πανεπιστημίου
Έφη Κουτσουρέλη, επιχειρηματίας πληροφορικής
Τίνα Μανδηλαρά, δημοσιογράφος

Λίγα λόγια για το βιβλίο:«Είχα το φόβο μη πιστέψετε ότι είμαι μια ματαιόδοξη μικροαστή που κολακεύεται να αποπλανεί διασημότητες», ομολογεί η Λίνα. Ένα πρωί ανατρέπει την οικογενειακή της ζωή και συγκροτεί, μες στην κρίση, ένα αυτοδημιούργητο οικονομικό και ερωτικό κύκλο με έμπιστες συμμαθήτριες. Την οικογένειά της στοιχειώνει, τέσσερις γενιές, το μυστήριο της τουρκόφωνης Πόντιας γιαγιάς Ρουμελήνας. «Η Οδύσσεια αυτής της Άστεγης Παναγίας η οποία φθάνει με το πλοίο του θανάτου και ριζώνει ανάμεσα στα πόδια της Χαλκιδικής, επανέρχεται στο νου μου σαν μια μελωδία που δεν μπορεί να ξεκολλήσει απ’ τα χείλη», δηλώνει ο αφηγητής.

«Δεν με άγγιξε η χρεοκοπία. Έκανα έρωτα σ’ αυτή τη χαμένη δεκαετία» εξομολογείται ο «Γκοντάρ». Ο Σπύρος, μια ιδιοφυΐα της γενιάς του, από το Κολούμπια καταλήγει στη Νάπολι να πραγματώνει την Ουτοπία της Γόβας. Ιστορίες ξεχωριστών γυναικών και ανδρών, κρυμμένες πίσω από τις λέξεις, που συγχρονίζονται και θέτουν το καίριο ερώτημα: μπορεί να είναι μάταιη μια ζωή φιλτραρισμένη από τόσες διαψεύσεις και προδοσίες; Ιστορίες, άγνωστες μέχρι σήμερα, μικρά δράματα στο καμβά της μεγάλης ιστορίας, που –εκατό χρόνια από την Ποντιακή τραγωδία– ρίχνουν ένα καινούργιο φως στα αινίγματα της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και Θράκης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο τέλος, κυριευμένοι από μια μυστική νοσταλγία, βρισκόμαστε στο πλοίο Πλωτή Ουτοπία να ταξιδεύουμε αναζητώντας τον «Υπερβορ;;;» των μελλοντικών γενεών. Άρωμα παλιού κινηματογράφου με μουσικά μοτίβα του Νίνο Ρότα.