Ο Μίμης Ανδρουλάκης μιλάει για το καινούργιο του μυθιστόρημα «Νύχτα με πέντε φεγγάρια»

Ιστορίες ξεχωριστών γυναικών και ανδρών, άγνωστες μέχρι σήμερα, κρυμμένες πίσω από τις λέξεις, που συγχρονίζονται και θέτουν το καίριο ερώτημα: μπορεί να είναι μάταιη μια ζωή φιλτραρισμένη από τόσες διαψεύσεις και προδοσίες; Μικρά δράματα στο καμβά της μεγάλης ιστορίας, που –εκατό χρόνια από την Ποντιακή τραγωδία– ρίχνουν ένα καινούργιο φως στα αινίγματα της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και Θράκης.

Με αφορμή την αποψινή παρουσίαση στον Ιανό του καινούργιου σας βιβλίου με τίτλο «Νύχτα με πέντε φεγγάρια», ήθελα να σας ρωτήσω πως εμπνευστήκατε το θέμα με τις ιστορίες των γυναικών και ποια η ανάγκη να εκφραστεί ως ένα αφηγητικό μυθιστόρημα; Οι γυναίκες αυτές είναι οι γυναίκες σύγχρονες μέσα στην κρίση. Έπεσα πάνω τυχαία, όπως το περιγράφω μέσα. Ένας φίλος μου σεναριογράφος – συγγραφέας ο οποίος υπήρξε εραστής μίας από αυτές και μου περιέγραψε την περιπέτεια του. Ούτε κι αυτός όμως ήξερε την ιστορία τους. Μετά υποχρεώθηκα από τα πράγματα, σε μια κατάσταση δημιουργικού εκβιασμού ν’ ασχοληθώ με την περίπτωση τους και η έκπληξη μου ήτανε ότι γνώριζα, ίσως από τους λίγους εν ζωή, την πλήρη ιστορία της προγιαγιάς της πρωταγωνίστριας της Λίνας. Είναι μια πόντια γιαγιά, μια συγκλονιστική προσωπικότητα η οποία φεύγει από τις Ποντιακές Άλπεις, ζει την περιπέτεια με το πλοίο του θανάτου στη Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει δημιουργώντας τον πρώτο γυναικείο οικισμό στη Θεσσαλονίκη. Έχω μια συγχορδία σύγχρονων γυναικών μέσα στην κρίση οι οποίες διώχνουνε τους άνδρες τους, δημιουργούν ένα αυτοδημιούργητο ερωτικό και επιχειρηματικό κύκλο με εραστές πάντα διασημότητες, όπως ο φίλος μου στην περίπτωση αυτή, οι άλλοι.. ένας μεγάλος πιανίστας, ένας γνωστός καρδιοχειρουργός, ένας επιχειρηματίας καινοτόμος. Ανακαλύπτω, λοιπόν, αυτή τη σχέση, αυτό το δεσμό. Κι αν δεν υπήρχε αυτός ο δεσμός με την περιπέτεια της Ρουμελίνας της Πόντιας τουρκόφωνης γιαγιάς με τις  πρωταγωνίστριες μου, δε θα έγραφα την ιστορία. Σιγά σιγά με κέρδισε αυτή η ιστορία. Προσπαθούσα να τη διώξω από το μυαλό μου, έρχονταν και ξανάρχονταν, όπως μια μελωδία στα χείλη από την οποία δεν μπορείς να ξεκολλήσεις. Κι ενώ είχα άλλο πρόγραμμα φέτος να γράψω ένα δοκίμιο, οικονομικό, ιδεολογικό, πολιτικό για τις μεγάλες ανακατατάξεις στον κόσμο, στην Ευρώπη. Τελικά, επέστρεψα γι’ άλλη μια φορά σε ιστορίες. Ιστορίες που έχουν μια πυκνότητα νοήματος, όπως αυτής της Ρουμελίνας, της συγκλονιστικής γυναίκας. Στην πραγματικότητα είναι μια φιλοσοφική αλληγορία ο βίος της. Ιστορίες που μας οδηγούν στην αλήθεια της ανθρώπινης κατάστασης μέσα από την ψυχανάλυση του μυστικού κόσμου των γυναικών που είναι οι πρωταγωνίστριες μου. Ιστορίες οι οποίες διαπλέκονται και μας θέτουν με το δικό τους τρόπο το καίριο ερώτημα. Μπορεί να είναι μάταιη μια ζωή φιλτραρισμένη από τόσες διαψεύσεις, ματαιωμένες ελπίδες και προδοσίες; Δηλαδή, αυτό το βιβλίο είναι μια διαλεκτική της διάψευσης και της προδοσίας στις ανθρώπινες σχέσεις. 

Ο άξονας είναι η προγιαγιά της Λίνας ή οι σημερινές σύγχρονες γυναίκες;  Άξονας είναι οι σημερινές γυναίκες. Η ιστορία των σύγχρονων γυναικών είναι που κυριαρχεί. Πέντε γυναίκες ξεκινούν αυτόν τον αυτοδημιούργητο κύκλο, επιχειρηματικό και ερωτικό με μεγάλη επιτυχία. Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική. Με εραστές πάντα διασημότητες. Τι είναι το κίνητρο τους; Είναι ματαιόδοξες – μικροαστές απλώς; Τι ψάχνουν αυτές; Κι επειδή απογοητεύονται συχνά, η ίδια η πρωταγωνίστρια η Λίνα θέτει, επίσης, ένα ερώτημα: Μα δεν υπάρχει επιτέλους ένας άνδρας με κάποια γενναιότητα και λίγη ποίηση μέσα του; Όταν δηλαδή μεγάλες πόζες των εραστών τούς ξεφτίζουν. Τίθενται αυτά τα ζητήματα. Είναι ένα βιβλίο πολύτροπο και ανοιχτό σε ερμηνείες. Πολυδιάστατο. Κάποιος το διαβάζει ως βιωματικό, περίπου ως μυθιστόρημα αυτοβιογραφικό που γίνεται μυθιστόρημα. Άλλος το διαβάζει υπαρξιακά, φιλοσοφικά, ακόμα και πολιτικά, διότι εμπλέκεται με τις διαψεύσεις και με τις ουτοπίες. Και τίθεται το κρίσιμο ερώτημα τι κάνουμε τέλος πάντων, ένα χρέος ή ένας μεγάλος σκοπός παίρνει νόημα της ζωής μας και αποδεικνύεται ψεύτικος.

Η πολιτική πως εμπλέκεται στις ιστορίες των γυναικών;  Η Πολιτική δεν εμπλέκεται άμεσα. Πολλοί διαβάζουν αυτό το βιβλίο ως μια θηλυκή επιχειρηματικότητα. Πολιτική, ναι, αλλά με την ευρύτερη έννοια.

Παίρνετε κάποια θέση στο σημερινό πολιτικό σκηνικό;  Όχι. Βαθύτερα, ναι! Όχι, όμως με την αμεσότητα των προσώπων του προσκηνίου. Σε καμία περίπτωση. Αν και μια στιγμή περνάει ξόφαλτσα κάποιο πολιτικό ζήτημα. Για παράδειγμα, εμφανίζεται ο Βαρουφάκης που περιμένει στο αεροδρόμιο. Έχω μια τέτοια σκηνή που είναι αληθινή.

Μιλήστε μας για την αποψινή παρουσίαση.  Το βράδυ, στις 20:30, στον Ιανό, θα έχουμε τη χαρά να μιλήσουν για όλα αυτά με τον δικό τους τρόπο μια γυναίκα επιχειρηματίας, αυτή που άνοιξε πρώτη την πληροφορική στην Ελλάδα, την Έφη Κουτσουρέλη, από μια ιστορική οικογένεια της Κρήτης, με τον Γιώργη Γιατρομανωλάκη, που είναι γκουρού στα θέματα της λογοτεχνίας, με τον Βλάση Αγτζίδη, ο οποίος είναι ο πιο δυναμικός Έλληνας στα θέματα του Ποντιακού Ελληνισμού και βέβαια, με την Τίνα Μανδηλαρά, τη γνωστή δημοσιογράφο-συγγραφέα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιβλίο «Νύχτα με πέντε φεγγάρια» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. «Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24), η είσοδος είναι ελεύθερη και θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr.