Ορέστης Τζιόβας στο Tetragwno.gr: «Αναπαράγω μοντέλα ανθρώπων που έχω γνωρίσει στη ζωή μου»

Ο Ριχάρδος Γ’, ο πιο δόλιος χαρακτήρας του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, χειραγωγεί, εξαπατά και δολοφονεί. Ο βραβευμένος ηθοποιός Ορέστης Τζιόβας μιλάει στο Tetragwno.gr για τον ρόλο του και τα ‘παιχνίδια’ εξουσίας.

Σήμερα θα μπορούσε να ήταν ένας αδίστακτος πολιτικός, με γοητευτική ρητορική και αριστοτεχνικές στρατηγικές χειραγώγησης. Όμως, ο συγγραφέας Ανδρέας Φλουράκης τον τοποθέτησε στο κέντρο μιας θεατρικής παράστασης, σε συνεργασία με τη Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη που ανέλαβε τη σκηνοθεσία. Με αφορμή το ανέβασμα του έργου, ένας κακοποιητικός σκηνοθέτης δε διστάζει να παρενοχλήσει έναν νεαρό ηθοποιό για επιτύχει τους σκοπούς του.

«Ένας σκηνοθέτης ανεβάζει τον “Ριχάρδο” και μέσα από τα μάτια ενός ηθοποιού που συμμετείχε στον θίασο, ξεδιπλώνεται μια ιστορία κακοποίησης. Ο σκηνοθέτης, εκμεταλλευόμενος την εξουσία του, κακοποιεί σεξουαλικά τον ηθοποιό που επέλεξε από οντισιόν. Η κακοποίηση, ωστόσο, δεν περιορίζεται στη σωματική ή ψυχική διάσταση. Ο μοχλός πίεσης είναι βαθιά ριζωμένος στο καπιταλιστικό σύστημα. Είναι μια ιστορία που δείχνει πού μπορεί να φτάσει η κακοποίηση και πώς το σύστημα διευκολύνει τέτοιες συμπεριφορές. Το οικονομικό σύστημα, που δημιουργεί ανασφάλεια και φόβο, λειτουργεί ως μοχλός πίεσης. Αν δεν υποκύψεις, μπορεί να βρεθείς άνεργος, ακόμα και άστεγος», σημειώνει ο Ορέστης Τζιόβας.

Μιλώντας για την προσέγγιση του ρόλου, ο ηθοποιός που έλαβε το Βραβείο Γ’ Ανδρικού Ρόλου στα 10α Θεατρικά Βραβεία Κοινού All4Fun, εξηγεί πώς μπαίνει στο μυαλό του “κακού”. «Με έλκει το να μπορώ να δείξω στο κοινό ότι αυτή η κακία υπάρχει, γιατί αναπαράγω μοντέλα ανθρώπων που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Ο Ριχάρδος επικαλείται την αγιοσύνη και την καλοσύνη, ενώ είναι δόλιος και σκοτεινός. Για να μπορέσω να εξυπηρετήσω τον χαρακτήρα και να γίνει αυτό, πρέπει καταλάβω πώς σκέφτεται. Αυτό δε θα έλεγα ότι είναι μόνο τεχνική, είναι από τις πιο βασικές αρχές του ανθρώπου να κατανοείς τον κακό και από πού προέρχεται η κακία του. Φαντάζομαι, λόγω της δυσμορφίας, θα είχε τα αντίστοιχα άσχημα παιδικά χρόνια».

Ο ηθοποιός που ξεκίνησε τη θεατρική του διαδρομή πριν από 21 χρόνια, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αναλύει τη σημασία της πολιτικής συνείδησης και της κοινωνικής δράσης, τονίζοντας ότι η τέχνη δεν μπορεί να είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα.

«Η δουλειά μας έχει πολιτική προέκταση.  Tα έργα που έχουν μείνει και λένε κάτι σήμερα, είναι γιατί έχουν μια διαχρονική αξία. Ανάγουμε την ιστορία του σε ένα σημερινό πρόσωπο. Δηλαδή, λέμε ποιος είναι ο Ριχάρδος σήμερα. Και εμείς επιλέξαμε να είναι ένας κακοποιητής σκηνοθέτης στο εργασιακό περιβάλλον. Η διασκευή του Φλωράκη θίγει και τη φιλοδοξία ενός νέου ανθρώπου, που θέλει να εργαστεί. Ξέρετε πόσο δύσκολος είναι ο χώρος μας, όταν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση εργασίας; Το οικονομικό πλαίσιο καθορίζει τις επιλογές μας. Πολλές φορές αναγκάστηκα να δεχτώ δουλειές που δεν ήθελα, μόνο και μόνο για να επιβιώσω».

Για τον Ορέστη Τζιόβα δεν είναι απλώς μια διασκευή του Σαίξπηρ, αλλά μια προσπάθεια να φωτιστούν οι σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης φύσης και της κοινωνίας στο πέρασμα των χρόνων.

«Μπορείς να κρατήσεις αυτούσιο το έργο και να κάνεις έναν παραλληλισμό με μια σημερινή ιστορία. Νομίζω όμως αυτό που έχουμε κάνει εμείς είναι πιο ωραίο. Γιατί; Θυμάσαι και τον συγγραφέα και την εποχή που γράφτηκε το έργο και ταυτόχρονα κάνεις την αναλογία με το σήμερα. Κρατάς τον παλμό της εποχής που γράφτηκε, βλέποντας δύο ιστορικές αναφορές για το ίδιο έργο».

Μετά την έξαρση του κινήματος metoo, πώς βλέπει τα πράγματα σήμερα ο Ορέστης Τζιόβας; «Ο χώρος μας έχει βελτιωθεί πολύ. Οι άνθρωποι είναι πιο προσεκτικοί, και υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για θέματα κακοποίησης. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά το φάσμα της κακής συμπεριφοράς έχει μειωθεί. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα».

Ο «Ριχάρδος Γ’» ολοκληρώνει τον δεύτερο κύκλο του αρχές Ιανουαρίου στο ζεστό και φιλόξενο Σύγχρονο Θέατρο, με θερμές κριτικές τόσο από τους θεατές, όσο και τους επαγγελματίες του χώρου. Εισιτήρια για τις τελευταίες παραστάσεις στο more.com.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebookΧ (twitter) και instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.

Δείτε επίσης