Η ταυτότητα, η εξέλιξη και οι συνέπειες της αλλαγής είναι τα θέματα που πραγματεύεται ο μονόλογος του Ηλία Παναγιωτακόπουλου «KioskRevolution». Η σκηνοθέτρια Αννίτα Καπουσίζη μιλάει στο Tetragwno.gr για την επαφή της με το κείμενο, τις πτυχές του ήρωα και πώς αντιλαμβάνεται της υπαρξιακές του αναζητήσεις.
Η Αννίτα Καπουσίζη συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Ηλία Παναγιωτοκόπουλο στο Lincoln Center Theater Directors lab στη Νέα Υόρκη, ένα διεθνές πρόγραμμα φιλοξενίας σκηνοθετών. Όπως θα πει στο Tetragwno.gr. «Εκεί αρχίσαμε να εξερευνούμε κοινούς κώδικες επικοινωνίας και αυτό, γυρνώντας στην Ελλάδα, εξελίχθηκε σε μια πολύ εποικοδομητική και όμορφη συνεργασία και φιλία».
Ενώ θα επισημάνει πως «όταν διάβασα το κείμενο, είδα ότι αυτό το έργο με αφορά. Με αφορά ως κείμενο και σκέψη και ο πιο σαφής τρόπος που εγώ μπορώ να μιλήσω για ό,τι με αφορά είναι μέσα από τη δουλειά που κάνω».
Πώς συνδέεται η έννοια της επανάστασης με την αλλαγή που βιώνει ο ήρωας στο έργο;
Η ‘επανάσταση’ που πραγματοποιείται με την αλλαγή του περιπτέρου σε ‘kiosk’, χρησιμοποιείται στο έργο ειρωνικά. Αυτή όμως η ξαφνική αλλαγή που είναι ‘ειλημμένη απόφαση’ όπως λέει και στο έργο, φέρνει τον ήρωα αντιμέτωπο με τη δική του θέση και τη δική του προσωπική επανάσταση, που καθορίζεται από άλλες αξίες και άλλες ποιότητες.
Πως αντιλαμβάνεστε εσείς τις κοινωνικές ή υπαρξιακές αναζητήσεις του ήρωα;
Το πολύ ενδιαφέρον που βρήκα εγώ στο KioskRevolution είναι ότι με αφορμή την αλλαγή ενός περιπτέρου σε kiosk, ερχόμαστε σ’ επαφή με όλες τις αλλαγές των μεταβατικών περιόδων που έχουμε ζήσει τελευταία. Μάλιστα, μιλώντας με πολύ κόσμο, διαπιστώνουμε ότι τα τελευταία 10 χρόνια αποτελούν μάλλον μια μεγάλη ατέλειωτη μεταβατική περίοδο, ‘ένεκα της αλλαγής και για το καλό της πόλης’ σε όλα τα επίπεδα. Κοινωνικά, πολιτισμικά, πολιτικά, οικονομικά σαφώς, τεχνολογικά. Χαμός. Δεν σηματοδοτούν όλες οι αλλαγές μια απαραίτητα θετική εξέλιξη. Στέκομαι μετέωρη απέναντι στις περισσότερες αλλαγές και δηλωμένες επαναστάσεις και εκεί είναι που συνομίλησα απευθείας με τον Νίκο, τον ήρωα του έργου αυτού.
Το έργο εξετάζει τη μετάβαση από το «πριν» στο «μετά». Ο ήρωας μπορεί να κατανοήσει αυτή την αλλαγή;
Προσπαθεί, αλλά του είναι δύσκολο. Από τη μια η ιστορία, ο πατέρας του, μια ιδεολογία που κουβαλούσε Ιδέες, Οράματα και Πίστη και από την άλλη η επανάσταση στα μπλουζάκια της ποπ αρτ, ‘στα μαλακτικά, στα πατατάκια, στις σοκοφρέτες’ όπως λέει. Δύσκολες οι μεταβάσεις και τα μεγάλα άλματα. Θέλει, προσπαθεί αλλά δεν τα καταφέρνει και γι’ αυτό προσπαθεί να ξαναβρεί τον ορισμό της λέξης ‘επανάσταση’. Εκεί, γυρίζει μέσα του, στη δική του ‘επανάσταση’ προσπαθώντας να τη βρει, να την επικοινωνήσει και να της δώσει το όραμα και το μέγεθος που της αξίζει.
Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος της τέχνης, ειδικά στη σύγχρονη Ελλάδα, στον κοινωνικό και πολιτιστικό διάλογο;
Μεγάλη συζήτηση. Δεν απαντιέται έτσι απλά. Να, ίσως αυτός ακριβώς να είναι ο ρόλος της. Ν’ αποτελεί αφορμή για συζητήσεις, συνευρέσεις, διάλογο, χρόνο και χώρο διαλεκτικό, που σημαίνει απαλλαγμένο από θέσεις, απόψεις, περιορισμούς και οριοθετημένες απαντήσεις. Και έτσι να ζυμώνονται τα πράγματα, να φουσκώνουν, για να μπορέσουν κάποτε ενδεχομένως ν’ απλωθούν ‘σαν κύμα στην πόλη’ που λέει και ο Νίκος στο έργο.
Πιστεύετε ότι αναδεικνύονται μέσα από το έργο τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας και ποια είναι αυτά;
Ω, ναι, σαφώς και με το χιούμορ που τους πρέπει. Είναι πολλά!Παθογένειες και τραύματα πολλών χρόνων ιστορίας και ελληνικής οικογένειας. Δεν έχει σημασία να τ’ αναφέρω εγώ εδώ, όσο να έρθει να τα δει ο θεατής και απενοχοποιημένα και με ειλικρίνεια, να τ’ αναγνωρίσει στον εαυτό του, να γελάσει μαζί τους, που σημαίνει να τ’ αποδεχτεί και την επόμενη φορά να κάνει μια παύση πριν μιλήσει.
Εσείς πώς αντιδράτε στις αλλαγές;
Τους δίνω τον χώρο, τον χρόνο και το βάθος που χρειάζονται για να δημιουργηθούν και ν’ ανθίσουν. Θεωρώ τις αλλαγές δομικό πράγμα, άρα δύσκολες και ελάχιστες. Στις μεταβολές, που είναι κάτι πιο ευκαιριακό και επιφανειακό, ανταποκρίνομαι κατά περίσταση.
Info: Από 22 Ιανουαρίου έως 13 Φεβρουαρίου, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο Studio Μαυρομιχάλη. Παίζει ο Γιώργος Σταυριανός. Εισιτήρια στο more.com.
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, Χ (twitter) και instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.