#Facts: Όσα θα ήθελες να γνωρίζεις για τον Έντουαρντ Νόρτον

Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Παιδί θαύμα, τον έχουν χαρακτηρίσει τον ηθοποιό με τα χίλια πρόσωπα. Έχει εκπληκτική ικανότητα να μεταμορφώνεται. Από τους πολλά υποσχόμενους της γενιάς του. Βραβευμένος με Χρυσή  Σφαίρα και έχει προταθεί επίσης για Όσκαρ Β΄ Ανδρικού ρόλου. Εκτός από κινηματογράφο έχει καταγράψει σημαντική πορεία και στο θέατρο. Ο λόγος για τον Έντουαρντ Νόρτον!

Ο Έντουαρντ Νόρτον γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1969 στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Στα 15 του, κέρδισε βραβείο υποκριτικής από τη συμμετοχή του σε παραστάσεις κατασκηνώσεων.

Σπούδασε στο Γέιλ και ήταν συμμαθητής με τους Πολ Τζιαμάτι και τον Ρον Λίβινγκστον.

Με τον Ρίτσαρντ Γκιρ στην ταινία «Φόβος Ενστίκτου»
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τον ρόλο του στην ταινία Φόβος Ενστίκτου (1996) είπε ψέμματα ότι κατάγεται από το Κεντάκι (από όπου καταγόταν ο χαρακτήρας που υποδυόταν) και έχοντας τελειοποιήσει την προφορά του κερδίζει τον ρόλο ανάμεσα σε 2100 υποψήφιους!

Αρχικά ο ρόλος είχε προταθεί στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Εκείνος τον απέρριψε και όταν αργότερα ο Νόρτον πήρε βραβείο για την ερμηνεία του, τον πήρε τηλέφωνο και τον συνεχάρει.

Είναι η δεύτερη φορά που συναντιούνται οι δρόμοι του Νόρτον με τον Ντι Κάπριο. Το 2010 ο πρώτος έσωσε τη ζωή του δεύτερου. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του σκηνοθέτη Φίσερ Στίβενς στα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ, η φιάλη οξυγόνου του Ντι Κάπριο είχε διαρροή με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει. Ευτυχώς όμως, ο Έντουαρντ Νόρτον που ήταν δίπλα του, όταν αντιλήφθηκε τι συνέβη, τον έβγαλε στην επιφάνεια, προκειμένου να πάρει αέρα. Ο Ντι Κάπριο ήταν λιπόθυμος και χρειάστηκε να του παραστούν πρώτες βοήθειες.

Ήταν αρραβωνιασμένος με την Κόρτνει Λοβ, που γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της ταινίας Λάρυ Φλιντ και την Σάλμα Χάγιεκ , που γνωρίστηκαν στα γυρίσματα της ταινίας Φρίντα. Την Κορτνει Λοβ την παράτησε για την Ντρου Μπαριμορ. Τωρα είναι παντρεμένος με την παραγωγό Σόνα Ρόμπερτσον και είναι πατέρας ενός αγοριού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην ταινία «25η ώρα», όπου υποδύεται έναν έμπορο ναρκωτικών που περνάει την τελευταία μέρα της ελευθερίας του πριν οδηγηθεί στη φυλακή, είναι μια από τις πρώτες ταινίες που γυρίστηκαν στη Νέα Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου και η μόνη που τολμά όχι μόνο να δείξει το Ground Zero αλλά και να βάλει τους χαρακτήρες της να μιλούν για αυτό. Αυτό είναι κάτι που σε πολλούς δεν άρεσε.

Για τον ρόλο του στην ταινία Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας, έκανε εντατική γυμναστική και “έβαλε” 15 κιλά μυικού λίπους. Αρχικά, επιλέγει για τον ρόλο ο Χοακίν Φοίνιξ. Αρνήθηκε όμως γιατί δεν ήθελε να συνδεθεί το ονομά του με τον ναζισμό. Για την ταινία Fight Club, αδυνάτισε 20 ολόκληρα κιλά, ενώ έκανε μαθήματα μποξ.

Αρκετοί είναι αυτοί που μιλάνε για τον δύστροπο χαρακτήρα του Νόρτον. Ο σκηνοθέτης Τόνι Κάγιε, σκηνοθέτης της ταινίας Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας, αποφάσισε στο μοντάζ να περικόψει την ταινία στα 98 λεπτά. Αυτό δεν άρεσε καθόλου στο Νόρτον και αποφάσισε να μοντάρει το έργο… μόνος του. Και όχι μόνο έκανε το μοντάζ, αλλά εν αγνοία του σκηνοθέτη το έστειλε στις εταιρείες διανομής.

Η δύσκολη συμπεριφορά του φαίνεται και στον Απίθανο Χαλκ του Λουί Λετεριέ. O Νόρτον υπέγραψε να παίξει με την προϋπόθεση ότι θα μπορούσε να κάνει αλλαγές στο σενάριο του Ζακ Πεν αν το έκρινε απαραίτητο. Και όντως αυτό έγινε. Τελικά ο Λετεριέ χρησιμοποίησε το κείμενο τόσο του Νόρτον όσο και του Πεν, και το αποτέλεσμα ήταν ένα μπέρδεμα από το οποίο δεν έβγαζες άκρη. Η Marvel δεν μπορούσε να πιστέψει το χάος που προέκυψε από το τελικό μοντάζ και έτσι ο Νόρτον δεν ξανακλήθηκε για τον ρόλο του Hulk όταν ο υπερφυσικός πράσινος γίγαντας εμφανίστηκε στην ταινία The Avengers (ο ρόλος δόθηκε στον Μαρκ Ράφαλο).

Τρίτη και φαρμακερή για τον Νόρτον είναι η ταινία Κόκκινος Δράκος. Ο Νόρτον υποδύεται τον profiler του FBI Γουίλ Γκρέαμ, ο οποίος απευθύνεται στον Λέκτορ (που έχει ο ίδιος συλλάβει) προκειμένου να τον βοηθήσει στη σύλληψη ενός άλλου δολοφόνου. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Νόρτον άλλαξε ο ίδιος τους διαλόγους του και απαίτησε να χρησιμοποιηθούν οι αλλαγές. Ο Ράτνερ και οι παραγωγοί δεν ήταν καθόλου σύμφωνοι με την ιδέα και ακολούθησε μεγάλη αναταραχή και πολλές μηνύσεις.

Με τον Μπεν Στίλερ στην ταινία «Πιστά Ερωτευμένοι», την οποία και σκηνοθετεί ο ίδιος, αφιερώνοντάς τη στη μητέρα του, η οποία πέθανε το 1997 από όγκο στον εγκέφαλο. Στην ταινία υπογράφει το σενάριο και είναι ο ίδιος παραγωγός.

Σιχαίνεται το κάπνισμα και απαιτεί στις ταινίες του να μην καπνίζει κανείς… ούτε το συνεργείο.

Αμείβεται με 15 εκατομμύρια δολάρια για κάθε του ρόλο.

Έχει τεράστια ακτιβιστική δράση. Μάλιστα μέσω του «The Enterprise Fountation» στο οποίο έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο από το 2000, πιέζει το Κονγκρέσσο για οικονομικά “πράσινα” σπίτια για τις φτωχές περιφέρειες, ενώ ήταν δική του ιδέα το πρόγραμμα «Solar Neighbors» της ΒΡ, όπου η εταιρία δωρίζει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα σε φτωχή οικογένεια του Los Angeles κάθε φορά που ένας celebrity αγοράζει ένα! Ωραία ιδέα…

Πάσχει από ψυχαναγκαστική διαταραχή και παθαίνει κρίσεις πανικού. Κυκλοφορεί πάντα με μια χαρτοσακούλα και αναπνέει μέσα σε αυτή κάθε φορά που αναγκάζεται να πάρει το μετρό!

Έχει στείλει γράμμα στο Κογκρέσο μαζί με τον Σπαικ Λι, αναφερόμενοι στην οικογένεια Μπους: «That Fucking Family».