Η Ιωάννα Μαυρέα μιλάει για «Έναν αληθινό καουμπόι»

Η Ιωάννα Μαυρέα έχει σημειώσει μία σημαντική πορεία στο χώρο της υποκριτικής, έχοντας συμμετάσχει σε σπουδαίες θεατρικές παραστάσεις και σε ταινίες, ενώ το πέρασμα από τη μικρή οθόνη έμεινε ανεξίτηλο. Με αφορμή την παράσταση «Ένας αληθινός καουμπόι» μας μίλησε για το θρήνο, το “τραύμα” του γήρατος με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη η ηρωίδα που ενσαρκώνει αλλά και το ρόλο της μαθηματικής λογικής στην καθημερινή ζωή.

Αυτή την περίοδο πρωταγωνιστείτε στην παράσταση «Ένας αληθινός καουμπόι». Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία; Κάποια χρόνια προσπαθούμε με την Ελένη Γκασούκα να συνεργαστούμε και δυστυχώς όλο κάτι συνέβαινε και δεν τα καταφέρναμε. Φέτος επιτέλους τα καταφέραμε. Ευτυχής στιγμή και η συνεργασία με τον Γιάννη Φέρτη και τον Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το ρόλο που ερμηνεύετε; Ο ρόλος είναι πολύ ανθρωπινός και νομίζω, πολύ γνώριμος στους ανθρώπους της ηλικίας μου. Μια κόρη που καλείται να διαχειριστεί το θάνατο της μητέρας της, σε συνδυασμό με την έγνοια του πάτερα της, που χρειάζεται πλέον την προσοχή της τόσο σε πρακτικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο.

Το βασικό θέμα του έργου είναι η θλίψη, ο θρήνος και οι διαφορετικοί τρόποι που αυτό το συναίσθημα εσωτερικεύεται και εκδηλώνεται. Πού θα λέγατε ότι εντοπίζεται η βασική διαφορά ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, τον πατέρα και την κόρη; Είναι αυτή η δύσκολη στιγμή που αλλάζουν οι ρόλοι. Ο πατέρας ζητάει και η κόρη προσφέρει. Και οι δυο περιπτώσεις σέρνουν θλίψη, πόνο, αμηχανία και σίγουρα εγωισμό.

Η Ιωάννα Μαυρέα με τον Γιάννη Φέρτη στην παράσταση «Ένας αληθινός καουμπόι»

Η συγγραφέας του έργου είναι Βραζιλιάνα, ενώ έχει ζήσει και στην Ισπανία. Θεωρείτε ότι ο χαρακτήρας της πρωταγωνίστριας θα μπορούσε να σταθεί έξω από το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γράφτηκε; Ήταν δύσκολη η προσαρμογή του στην Ελληνική πραγματικότητα; Νομίζω ότι έχει απόλυτη προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα. Τουλάχιστον όσον άφορα τη δίκη μου γενιά. Μεγαλώσαμε με αυτό το καθήκον στο μυαλό μας χωρίς να υποτιμώ καθόλου το συναισθηματισμό αυτής της κατάστασης.

Υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο ηλικιωμένος πατέρας με το ρόλο των ατόμων τρίτης ηλικίας στη χώρα μας; Μόνο ομοιότητες. Το γήρας είναι πιο δύσκολο και από το θάνατο. Είσαι εκεί αδύναμος και θεωρείσαι τυχερός αν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που ασχολείται έστω στοιχειωδώς μαζί σου. Πρόνοια από το κράτος, δυστυχώς, δεν υπάρχει.

Τελικά, ποιος είναι ο “αληθινός καουμπόι”; Ο Τζον Γουέιν ή ο πατέρας-σύζυγος; Ο Τζον Γουειν. Ο πατέρας και η κόρη ακολουθούν τη μοίρα τους, όπως οι περισσότεροι από εμάς.

Εσείς εντοπίζεται κοινά σημεία με τον χαρακτήρα που υποδύεστε; Πολλά. Πολύ γνώριμες καταστάσεις που όταν καλείσαι να τις υποδυθείς, βλέπεις πόσο γνώριμες είναι.

Εκτός από υποκριτική έχετε σπουδάσει και μαθηματικά. Μπορούν να συνδυαστούν οι θετικές επιστήμες με την τέχνη; Μπορεί η απόλυτη λογική των μαθηματικών να συνυπάρξει με τη συναισθηματική έκφραση; Πιστεύω πως η λογική είναι πάντα βοηθητική. Ακόμα και όταν το συναίσθημα είναι ανάπηρο, η λογική δημιουργεί ένα δρόμο για να σώσει καταστάσεις.

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μία ανάκαμψη της ελληνικής μυθοπλασίας στην τηλεόραση. Θα θέλατε να βρεθείτε ξανά στη μικρή οθόνη;  Βεβαίως, αν υπάρχει κάτι που να με ευχαριστεί και υπάρχει χρόνος, ναι.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στους εκκολαπτόμενους ηθοποιούς ή σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την υποκριτική; Να προσπαθήσουν γι’ αυτό που θέλουν ποντάροντας στην γνώση, την ελευθερία της σκέψης τους και στα νιάτα τους.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα; Να είμαι καλά σε ο,τι επιλέξω να κάνω.

Info: Παραστάσεις από 12/10/2019 και κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή Σάββατο και Κυριακή. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δείτε επίσης