Διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή το νέο βιβλίο του Γιώργου Κύρτσου «Στον λαβύρινθο της Πανδημίας» [Εκδόσεις Κλειδάριθμος]

Διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή το νέο βιβλίο του Γιώργου Κύρτσου, «Στον λαβύρινθο της Πανδημίας», από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση του φαινομένου της πανδημίας όπου εξηγεί πώς επηρεάζει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων και τι ανατροπές μπορεί να φέρει, σε επίπεδο Κίνας, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε περιοχές στρατηγικής σημασίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου στις 19:00.

Θα μιλήσουν οι Γιώργος Κουβαράς, δημοσιογράφος Γιώργος Πιέρρος, δημοσιογράφος Μίλτος Κύρκος, Πρ. Ευρωβουλευτής και ο συγγραφέας Γιώργος Κύρτσος

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Γιώργος Κύρτσος προειδοποίησε πρώτος, με τις δημόσιες παρεμβάσεις του, ότι η πανδημία του Covid-19 θα είχε μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερες συνέπειες απ’ ό,τι εκτιμούσαν οι περισσότεροι ειδικοί και παράγοντες του δημόσιου βίου. Θεώρησε πως έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετικά σύνθετη πρόκληση η οποία θα ακολουθούσε την παράδοση πανδημιών του παρελθόντος και θα εξελισσόταν σε κοσμοϊστορικό γεγονός. Αξιοποιώντας τις ακαδημαϊκές γνώσεις του, την επαγγελματική του εμπειρία, το δημοσιογραφικό και πολιτικό του κριτήριο, και την καλή διεθνή διασύνδεσή του, ο Γιώργος Κύρτσος επιχειρεί σε αυτό το βιβλίο την πρώτη ολοκληρωμένη ανάλυση του φαινομένου της πανδημίας. Εξηγεί πώς επηρεάζει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων και τι ανατροπές μπορεί να φέρει, σε επίπεδο Κίνας, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε περιοχές στρατηγικής σημασίας. Παρουσιάζει αναλυτικά τις επιπτώσεις στην κατάσταση και στην προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πανδημία προστέθηκε σε άλλες ευρω-κρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και ανέδειξε τα τεράστια κενά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο οικονομικό και κοινωνικό κόστος  του Covid-19 για την Ελλάδα αποφεύγοντας τις ωραιοποιήσεις και την κινδυνολογία. Επισημαίνει, επίσης, τις επιπτώσεις του σε ενεργειακά θέματα, στο μεταναστευτικό και στις σχέσεις με την Τουρκία. Αναλύει την πανδημία ως καταλύτη μεγάλων αλλαγών, από την οργάνωση της εργασίας μέχρι τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και το ψηφιακό άλμα στο μέλλον. Τα 122 συμπεράσματα που βγάζει ο συγγραφέας στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου αποδίδουν τον δυναμικό, σύνθετο και απρόβλεπτο χαρακτήρα της πανδημίας που μοιάζει με σύγχρονο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟ.

Δείτε επίσης