Ένα διαθεματικό τριήμερο workshop θεάτρου και φωτογραφίας στη Θεσσαλονίκη

Το Calderone και η Facta Non Verba σας προτείνουν ένα διαθεματικό τριήμερο, θεάτρου και φωτογραφίας.

Στόχος του workshop είναι οι συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν και να βελτιώσουν, τα ήδη υπάρχοντα, σε κάθε άνθρωπο εργαλεία, των πέντε αισθήσεων, της κοινωνικότητας, της παρατηρητικότητας και του αναστοχασμού, με σκοπό να φτάσουν στην ανακάλυψη, την απελευθέρωση, την έκφραση και τη δημιουργία.

Τα “experiences”  του Calderone αποτελούν καινοτόμο εκπαιδευτική μέθοδο. Βασίζονται στις αρχές της σύγχρονης εκπαίδευσης και διδακτικής. Κεντρικοί άξονες της μεθόδου είναι η διαθεματικότητα, η εμπειρία και οι αρχές ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας. 

Ένα ταξίδι των αισθήσεων με οδηγούς την φωτογραφία και το θέατρο, μέσα στις πόλεις.
Ένας διάλογος δύο τεχνών
Μια συνομιλία του ανθρώπου και της πόλης
Μια διαδρομή με σταθμούς τις θέσεις:

  • Του παρατηρητή/ Της παρατηρήτριας
  • Του/Της δημιουργού
  • Του/Της οδηγού

Εισηγητές:
Μαίρη Μαραγκουδάκη (σκηνοθέτις/ηθοποιός/εκπαιδεύτρια)
Τάσος Σκλαβούνος (φωτογράφος/σχεδιαστής φωτισμών)

Το κόστος του εργαστηρίου είναι 150 ευρώ ανά άτομο.*

Πρόγραμμα τριημέρου

  • Παρασκευή 17/9, ώρες 18:00- 22:00
  • Σάββατο 18/9, ώρες 16:00- 21:00
  • Κυριακή 19/9 ώρες 19:00- 22:00

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μαζί τους ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή κινητό με κάμερα και μπλοκάκι για σημειώσεις. Για την πρώτη μέρα προτείνονται άνετα ρούχα και παπούτσια περιπάτου.

*στην τιμή δεν περιλαμβάνεται ΦΠΑ 24%


Δηλώσεις συμμετοχής/κράτηση θέσης:

https://www.calderone.gr/calderone-experience / www.factanonverba.gr

email: factanonverba2002@gmail.com / photostudio48@hotmail.com

τηλ. επικοινωνίας: 6947756246, 2130058407, 6984035826

minimum συμμετεχόντων 6 άτομα, maximum 10


Η Μαίρη Μαραγκουδάκη είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης θεάτρου. Απόφοιτος της σχολής θεάτρου του Άκη Δαβή. Έχει πιστοποίηση εκπαιδεύτριας ενηλίκων και σχεδιασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και θεατρικής αγωγής από το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο. Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής εταιρείας Modus Faciendi και του Calderone. Έχει δημιουργήσει το θεατρικό εργαστήρι του Calderone όπου και διδάσκει από το 2010. Από το 2001 έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 30 παραστάσεις. Ειδικεύεται στο πειραματικό θέατρο, γράφει, διασκευάζει ή συνθέτει τα κείμενα των παραστάσεών της. Σαν ηθοποιός έχει ασχοληθεί με το θέατρο δρόμου – σωματικό θέατρο, το σύγχρονο θέατρο, την performance, τον κινηματογράφο και τον σύγχρονο χορό. Όσο αφορά την φωτογραφία, διδάσκει, κατεύθυνση μοντέλου, σύνθεση εικόνας, κινήματα τέχνης και αφήγηση/ανάγνωση εικόνας. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την καλλιτεχνική έρευνα και τη διαθεματικότητα των τεχνών.

O Tάσος Σκλαβούνος είναι φωτογράφος. Ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής εταιρείας Modus Faciendi και του Calderone. Έχει δημιουργήσει το φωτογραφικό εργαστήρι του Calderone, όπου και διδάσκει από το 2009. Ασχολείται με την διαφημιστική φωτογραφία αλλά και την καλλιτεχνική φωτογραφία, λάτρης των αναλογικών μηχανών και συγκεκριμένα του μεσαίου και του μεγάλου φορμά. Από το 2000 επιμελείται εικαστικά θεατρικές/χορευτικές παραστάσεις με την χρήση του φωτός, έχει φωτίσει πάνω από 150 παραστάσεις σε Ελλάδα και Eξωτερικό. Διδάσκει ανάλυση και ανάγνωση εικόνας, χρήση του φωτός, ειδικές τεχνικές (high keylow key) και καλλιτεχνική κατεύθυνση.

To MOAI είναι η σύμπραξη κάποιων καλλιτεχνών-δασκάλων που βρέθηκαν κοντά μέσα από διάφορα και διαφορετικά κανάλια διάδρασης και επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρόκειται για παλιότερους και νεότερους γνώριμους που μέσα από τον αναστοχασμό που επέφερε η περίοδος της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της διαμεσολαβημένης μέσα από τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας και δράσης, ένιωσαν την ανάγκη να συσπειρωθούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και όνειρα, να συνδεθούν και να συνεργαστούν πάνω στη δημιουργία εκπαιδευτικών κύκλων και σεμιναρίων με κύριο γνώμονα την πολυπρισματικότητα, την πολλαπλή και πολύπλευρη προσέγγιση της παραστατικής τέχνης από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Σε αντίθεση με τα κυρίαρχα πρότυπα που προωθούν τον ανταγωνισμό, τη θεαματική προβολή του εγωικού εαυτού, τον διαχωρισμό, τον ελιτισμό και τις ιεραρχικές κλίμακες πρωταγωνιστών και αυθεντίας, το ΜΟΑΙ επιλέγει τη σύνδεση και τη συνεργασία, τη σύμπραξη και την ανταλλαγή. Εστιάζει στην ολιστική διάσταση της τέχνης ως μέσο εκπαίδευσης και αυτοβελτίωσης, στη δυναμική της ομάδας ως ενεργούς συλλογικότητας που δημιουργεί καλλιτεχνικές νησίδες και διαμορφώνει συνεκτικούς δεσμούς. Επιθυμεί να δημιουργήσει μία απελευθερωμένη πολυπρισματική ζώνη, όπου θα «συν-χωρούν» διαφορετικές προσεγγίσεις, αντιλήψεις, βιώματα και θεάσεις, με στόχο τη συλλογική σύνδεση, κάθε φορά, με το «εδώ και τώρα» της τέχνης που αντανακλάται στο εκπαιδευτικό καλειδοσκόπιο που θα δημιουργούμε.

Το ΜΟΑΙ πήρε το όνομά του, προς τιμήν των ιαπωνικών ΜΟΑΙ, μιας παλιάς παράδοσης στο νησί Οκινάουα που αναβίωσε μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και τις οδυνηρές επιπτώσεις που αυτός επέφερε στην περιοχή. Πρόκειται για άτυπες ομάδες ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα, με στόχο την αλληλοστήριξη και την αλληλοβοήθεια. Στη δική μας περίπτωση λοιπόν, πρόκειται για μια διδακτική ομάδα καλλιτεχνών κυρίως παραστατικών τεχνών και εκπαιδευτικών με στόχο την προώθηση της συλλογικής φύσης και της ολιστικότητας της τέχνης ως εκπαιδευτικού εργαλείου σύνδεσης και μέσα από την πολυπρισματικότητα ως εκπαιδευτική προσέγγιση. Αυτή τη στιγμή, το ΜΟΑΙ αριθμεί 10 μέλη στη διδακτική του ομάδα και σε συνεργασία με τη Facta Non Verba και το Calderone, θα εγκαινιάσει τον Οκτώβριο του 2021, το διαδικτυακό σχολείο θεάτρου και παραστατικών τεχνών «Οut of the box» που θα προσφέρει διάφορους σεμιναριακούς κύκλους μαθημάτων με στόχο, ανάμεσα σε άλλα, την εξερεύνηση και την αξιοποίηση μιας terra incognita που είναι το ψηφιακό θέατρο με τις μεγάλες ευκαιρίες αλλά και παγίδες που φέρει μαζί του.

Δείτε επίσης