Η Κάτια Γέρου για την απώλεια του Κατζουράκη: «Σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές»

Πέθανε την Παρασκευή 22/10, σε ηλικία 77 ετών, ο βραβευμένος Έλληνας ζωγράφος, σκηνογράφος και συγγραφέας Κυριάκος Κατζουράκης. Το 1968 βραβεύτηκε με το βραβείο ζωγραφικής Παρθένη.

Η σύντροφος της ζωής του και ηθοποιός, Κάτια Γέρου, μέσα από το αποχαιρετηστήριο σημείωμα της αναφέρει το μεγάλο έργο του καλλιτέχνη και την προσφορά του στις Τέχνες και τα Γράμματα.

«Σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Κυριάκος μας, τα γλυκά του μάτια έκλεισαν για πάντα.
Σήμερα η χώρα μας είναι φτωχότερη γιατί χάθηκε ένας υπέροχος, μοναδικός ζωγράφος, ένας ιδιοφυής σφαιρικός καλλιτέχνης που και σινεμά έκανε και σενάρια έγραφε και τις ταινίες τις μόνταρε μόνος του και το σχεδιασμό ήχου έκανε και σκηνικά έκανε και στο θέατρο σκηνοθετούσε και βιβλία έγραφε……όλα τα έκανε.
«Πολυσουγιά» έτσι τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά οι φίλοι που ήξεραν ποιος είναι, τί παρήγαγε και πώς δούλευε ο Κυριάκος μας.
Τώρα, την ώρα του θρήνου, ας τον θρηνήσουμε αλλιώς, όπως του αρμόζει.
Δείτε τα 400 έργα ζωγραφικής στο site του, «https://simatakapnou.art/» δείτε τις ταινίες του, τα κείμενά του, καμαρώστε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και έναν αιώνιο έφηβο ακτιβιστή, έναν λάτρη της χώρας του και έναν ποιητή που έσκυψε πάνω στον πόνο, την νόσο και την αδικία της εποχής του, φτιάχνοντας έργα απίστευτης ομορφιάς και απίστευτης ζωγραφικής τόλμης.
Που δεν χαμπάριαζε τίποτα, που πουλούσε τα έργα του φτηνά για να μπαίνουν σε πολλά σπίτια και όχι μόνο σε σπίτια ευκατάστατων ανθρώπων.
Σε κάποια άλλη χώρα, πιθανόν η εκτυφλωτική ομορφιά των έργων του να είχε εκτιμηθεί όσο ζούσε. Αυτό εδώ δεν επετεύχθη. Θα γίνει προσπάθεια από δω και πέρα, από μένα όσο είμαι ακόμα εν ζωή από τον γιό του τον Άρη και από τους φίλους του.
Αν περάσετε από την Λάρισα, σταματήστε στο μουσείο «Κατσίγρα» να δείτε το εμβληματικό του έργο «Τρίπτυχο Guernica 2016». (Που το επισκέπτονται από δημοτικά σχολεία μέχρι λύκεια καθώς και πλήθος κόσμου). Το δώρισε ο ίδιος και η πόλη το αγκάλιασε, το τίμησε και το τιμάει.
Αν περάσετε από την Καλαμάτα, σταματήστε στην δημοτική βιβλιοθήκη Καλαμάτας να δείτε το Τέμπλο του. Το είχε δωρίσει ο ίδιος στο μουσείο Μπενάκη αλλά λόγω έλλειψης χώρου για μόνιμη έκθεση, μεταφέρθηκε, με την σύμφωνη γνώμη του Μπενάκη στο χώρο αυτό που βρήκε ο ίδιος ο Κυριάκος. Δείτε επίσης στην εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας το έργο του «Las Meninas”.
Είναι το μοναδικό έργο του Κατζουράκη που εκτίθεται για μόνιμη έκθεση σε όλη την ελληνική επικράτεια. (Εκτός από τις δυο δωρεές του που προανέφερα).
Βρείτε το βιβλίο του «Τάξη στο Χάος» και διαβάστε το. Θα ανακουφιστεί και θα αφυπνιστεί η ψυχή σας.
Διαδώστε την ομορφιά της τέχνης του και την αιχμηρότητα της σκέψης του.
Ο Κυριάκος ήθελε να φτάνει η τέχνη του στην κοινωνία και όχι μόνον σε ένα στενό κύκλο ομοϊδεατών και ειδικών. Έκανε προβολές της τελευταίας του ταινίας σε φυλακές, σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, πήγαμε μαζί σε 60 πόλεις, προσφέροντας το Ussak για δωρεάν θέαση και συζήτηση κατόπιν.
Άπλωσε τα ζωγραφικά του έργα «ο δρόμος προς τη δύση», στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ, σαν σεντονάκια, από δέντρο σε δέντρο, έπιασε καταιγίδα και ευτυχώς δεν καταστράφηκαν. Μίλησε για τα πάντα: για το προσφυγικό, για τον πόλεμο, για το τράφικινγκ, για τα μνημόνια, για τον έρωτα, για την ελπίδα, για την ευαλωτότητα των παιδιών, τίποτα δεν άφησε, για όλα μίλησε.
Ας γίνουμε όλοι οι φίλοι του μια αλυσίδα προστασίας του έργου του και της σκέψης του.
Όχι τώρα που θρηνούμε, για πάντα. Τουλάχιστον για όσο υπάρχουμε εμείς που έχουμε την τύχη να τον έχουμε ζήσει από κοντά και αντλήσουμε κάτι από το μέγεθος του καλλιτέχνη, την γενναιοδωρία, την καλοσύνη, την γλύκα του και την ευφυΐα του.
Γιατί άνθρωποι σαν τον Κυριάκο είναι πολύ σπάνιοι.
Ας γίνει ο Κυριάκος μας ένα σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές, στην ταραγμένη εποχή που ζούμε. Θα σας ενημερώνω για όποιες κινήσεις κάνω για την διάσωση του έργου του με τις μικρές μου δυνάμεις.
Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας.
Κάτια.»

Η κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα 25/10 στο πρώτο νεκροταφείο Αθήνας στις 15.00. Αντί για στεφάνια η οικογένεια θα προτιμούσε δωρεές στο «Χαμόγελο του παιδιού» ή στην «Κιβωτό».

Δείτε επίσης