Ο διεθνούς φήμης εικαστικός Δημήτρης Γέρος στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ2

Ο υπερρεαλιστής ζωγράφος και φωτογράφος Δημήτρης Γέρος αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα», που μεταδίδεται την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021, στις 17:30, από την ΕΡΤ2.

Γεννήθηκε στη Λιβαδειά της Βοιωτίας το 1948. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Λιβαδειά, όπου ζωγράφιζε πριν ακόμα πάει σχολείο. Από τα 13 όμως, αρχίζει να πηγαίνει στην Αθήνα.

«Η διαδρομή αυτή με το τρένο από τη Λιβαδειά στην Αθήνα ή καμία φορά και με το λεωφορείο, μου άρεσε πάρα πολύ γιατί έβλεπα την Κωπαΐδα και στα χωράφια της Κωπαΐδος υπήρχαν φυτρωμένα κατά διαστήματα σχίνοι, οι θάμνοι σχίνοι, οι οποίοι έχουν έτσι ακανθώδη φύλλα και πολύ ωραία κίτρινα λουλούδια, που μυρίζουν καταπληκτικά την άνοιξη. Αυτά λοιπόν τα σχίνα μπορεί να τα δει κανείς ακόμα στη ζωγραφική μου», λέει.

Στην Αθήνα τυχαία σε μια γκαλερί γνωρίζει τη λογοτέχνιδα και συμπατριώτισσά του Λιλίκα Νάκου. Η γνωστή συγγραφέας τον φέρνει σε επαφή με καλλιτεχνικούς κύκλους της Αθήνας. Το 1967 αρχίζει τα πρώτα «ανεικονικά» έργα. Δύο απ’ αυτά προκρίθηκαν έπειτα από σχετικό διαγωνισμό για την έκθεση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Η πρώτη ατομική του έκθεση στο Ινστιτούτο Γκαίτε, το 1969, έδωσε το στίγμα του ως υπερρεαλιστή ζωγράφο. Το 1971 φεύγει στην Ευρώπη για να μελετήσει τα μουσεία. Καταλήγει στο Λονδίνο, όπου και εγκαθίσταται.

Ο Δημήτρης Γέρος δημιούργησε τον δικό του εύπλαστο ελληνικό υπερρεαλισμό, δεν αντέγραψε τη σκληράδα του υπερρεαλισμού. Είναι ένας καλλιτέχνης που δεν χωράει μέσα σε μία Τέχνη. Ασχολείται δημιουργικά και με πάθος και με άλλες Τέχνες και τον συνδυασμό τους: ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, μουσική, με παρτιτούρες δικής του έμπνευσης, σκηνογραφία, θεατρικά κοστούμια, ποίηση, φωτογραφία, παραστάσεις Body Art, Video Art και Mail Art.

«Μερικά απ’ αυτά τα έργα, φωτογραφίες, αντικείμενα-κατασκευές που λέω και μία μουσική που είχα φτιάξει εγώ τότε μαζί μ’ ένα μικρό φιλμάκι που λεγόταν “Yeros by Yeros” τα παρουσίασα στην γκαλερί Γκαζέτ της οδού Σόλωνος. Αυτά τα αντικείμενα-κατασκευές που έκανα ήταν στην πραγματικότητα, σαν επιζωγραφισμένα γλυπτά και θα έλεγα ότι ήταν μακέτες για να γίνουν μεγάλων διαστάσεων γλυπτά, τα οποία δυστυχώς δεν έγιναν ποτέ γιατί δεν βρέθηκε ποτέ χρηματοδότης για να γίνουν αυτά τα έργα. Θάλασσα τα ‘χω κάνει…».

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς
Φωτογραφία: Μαίρη Γκόβα
Ηχοληψία: Λάμπρος Γόβατζης
Μοντάζ: Βαγγέλης Βασιλάκης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης

Δείτε επίσης