«Δημοκρατία»: Η συναρπαστική έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης

Μέσα από έργα ζωγραφικής, αφίσες και βιντεοπροβολές παρουσιάζονται η καλλιτεχνική αντίδραση στις δικτατορίες και η δύναμη της επανάστασης που γέννησε η διεκδίκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας το 1974, η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου παρουσιάζει την έκθεση «Δημοκρατία», η οποία εξερευνά τη σχέση της τέχνης με την πολιτική ιστορία στη Νότια Ευρώπη κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970.

Η έκθεση ανοίγει τις πύλες της σήμερα, 11 Ιουλίου, και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, προσκαλώντας το κοινό να εξερευνήσει 140 έργα από 55 καλλιτέχνες.

Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και επιμελήτρια της έκθεσης, Συραγώ Τσιάρα ξενάγησε τους εκπροσώπους του Τύπου παρουσιάζοντας τους θεματικούς άξονες που ανθίζουν τα καλλιτεχνικά έργα. «Η έκθεση πραγματοποιείται σε μια διεθνή συγκυρία που δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά επιβάλλει τη συνεχή επαγρύπνηση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας καθώς πληθαίνουν οι ακραίες φωνές που κεφαλαιοποιούν την κοινωνική δυσαρέσκεια από τις παρατεταμένες και αλλεπάλληλες κρίσεις», σημειώνει η κυρία Τσιάρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Πρόσωπο του Εχθρού», η «Αντίσταση», η «Εξέγερση» και η «Διέγερση» είναι οι άξονες που εστιάζουν στις καλλιτεχνικές δημιουργίες ενάντια στον ολοκληρωτισμό και την προσπάθεια επανίδρυσης της δημοκρατίας σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία.

«Οι επέτειοι είναι μια ευκαιρία αναστοχασμού πάνω στη δυναμική των ιστορικών βιωμάτων, μια αφορμή να ξανακοιτάξουμε μέσα μας και γύρω μας για να διαπιστώσουμε τι πετύχαμε, πόσο αλλάξαμε και σε ποιο βαθμό η εμπειρία του παρελθόντος συμβάλλει στη διαμόρφωση της συλλογικής μας ταυτότητας στο παρόν ή ενημερώνει το σχεδιασμό μας για το μέλλον» υπογραμμίζει η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και επιμελήτρια της έκθεσης.

Η έκθεση εξερευνά τις ιστορικές ιδιαιτερότητες της κοινής εμπειρίας, τα συναισθήματα και το συλλογικό τραύμα όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από πράξεις διαμαρτυρίας, αντίστασης και κοινωνικής χειραφέτησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα έργα εκτίθενται με στόχο να αναδειχθεί η πολιτική λειτουργία της τέχνης στα δικτατορικά καθεστώτα του Ευρωπαϊκού Νότου και η συμβολή της στη διεκδίκηση πολιτικών ελευθεριών.

Οι επισκέπτες θα δουν έργα από καλλιτέχνες όπως οι Αλέξης Ακριθάκης, Δημήτρης Αληθεινός, Fernando Botero, Γιάννης Γαΐτης, Βλάσης Κανιάρης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Δημήτρης Μυταράς, και πολλοί άλλοι. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί κινηματογραφικό αφιέρωμα και συνέδριο με θέμα τη δημοκρατία και τις εικαστικές τέχνες.

Η Εθνική Πινακοθήκη συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, συλλέκτες και καλλιτέχνες στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία για την υλοποίηση της έκθεσης και του Δημόσιου Προγράμματος της Δημοκρατίας, καθιστώντας την μια σημαντική πολιτιστική εκδήλωση διεθνούς ενδιαφέροντος.

Μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε αυτή την μοναδική έκθεση που ανιχνεύει την καλλιτεχνική δημιουργία ενάντια στον ολοκληρωτισμό και τη συμβολή της στην επανίδρυση της δημοκρατίας.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebooktwitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα πολιτιστικά και τηλεοπτικά νέα.