Ο Ορίζοντας Γεγονότων, διοργανώνει διήμερο Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα Όψεις της Ανεξάρτητης Εικαστικής δημιουργίας στην Ελλάδα του σήμερα. Στόχος του Συμποσίου η ανάπτυξη ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, τέτοιου ώστε να μπορεί να ανατροφοδοτεί το παρόν και το μέλλον και να συμβάλει στις εξελίξεις στον χώρο του πολιτισμού, των τεχνών και της εκπαίδευσης.
Κίνητρό μας η αξιοποίηση της δεκάχρονης εικαστικής δράσης του Ορίζοντα και γενικότερης αναζήτησης γύρω από τον σύγχρονο πολιτισμό. Με την ανάδειξη – παρουσίαση όψεων της ανεξάρτητης εικαστικής σκέψης και δημιουργίας στην Ελλάδα του σήμερα, επιδιώκουμε τη χαρτογράφηση και δικτύωση των καλλιτεχνών στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές περιβάλλον.
Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Απριλίου 2018, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, (11:00-19:00), με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τέχνης και ανεξάρτητων καλλιτεχνικών ομάδων, οργανισμών και φορέων, το επιστημονικό & διδακτικό προσωπικό της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεωρητικούς και ερευνητές στους τομείς της τέχνης, της παιδαγωγικής, της φιλοσοφίας, της κοινωνιολογίας και εν γένει των ανθρωπιστικών επιστημών.
Οι εισηγήσεις θα έχουν τη μορφή 15-λεπτων παρουσιάσεων ή ανακοινώσεων τοίχου (posters) με παρουσιάσεις εικαστικών δράσεων, ανάπτυξη συζήτησης και παράλληλα εργαστήρια.
Αντιπροσωπευτικές Θεματικές Ενότητες:
– Όψεις της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής έκφρασης και χειρονομίας.
– Χώροι πολλαπλής καλλιτεχνικής δράσης και ο ρόλος τους στην παραγωγή πολιτισμού.
– Η ανεξάρτητη εικαστική γλώσσα, η σχέση της με την κοινωνία και η πολιτική και οικονομική της διάσταση.
– Ανεξάρτητη τέχνη, επιμελητές, συλλέκτες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η αγορά της τέχνης στην Ελλάδα του χτες και του σήμερα.
– Τέχνη, εκπαίδευση, μνήμη, αστικός σχεδιασμός και κοινωνία. Δημιουργική μάθηση. Σύνδεση του σχολείου με όψεις του πολιτισμού.
Το υλικό που θα προκύψει από το συμπόσιο θα δημοσιευθεί.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ομάδα Εργασίας του Συμποσίου: Κωνσταντίνος Αγγέλου (εικαστικός, εκπαιδευτικός), Μαρία Δουκάκη (εικαστικός, εκπαιδευτικός, συγγραφέας), Τζίμης Ευθυμίου (εικαστικός, εκπαιδευτικός, συγγραφέας), Λυδία Μαργαρώνη (εικαστικός), Κλεοπάτρα Μουρσελά (εικαστικός, εκπαιδευτικός, συντονίστρια της μονάδας «Τέχνες» του ΙΕΠ), Δέσποινα Πανταζή (εικαστικός), Κωνσταντίνος Στουπάθης (μουσειολόγος, συντηρητής έργων τέχνης), Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου (φωτογράφος)
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας
Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, Αθήνα, 117 43
Τ: 21 1101 9000