Ο Πάβλος Χαμπίδης με την εικαστική έκθεση «ΤΡΑΓΙΑ» στη Gallery Genesis

Η gallery genesis παρουσιάζει τον Πάβλο Χαμπίδη με την εικαστική έκθεση «ΤΡΑΓΙΑ» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Τζάνερη.

Εγκαίνια:  Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 / Ώρα 20:00 – Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαρτίου έως 21 Απριλίου 2018

«ΤΡΑΓΙΑ»

Καταλαβαίνει κανείς ότι ένα έργο τέχνης είναι καλό όταν όχι μόνο το βλέπει, αλλά επιπλέον το ακούει. Τα τραγιά του Πάβλου Χαμπίδη κάνουν φασαρία! Μασουλάνε και βελάζουν. Τρέχουν αγέρωχα, σκαρφαλώνουν και πηδούν ενώ ακούς τις κουδούνες τους να ηχούν!

Τραγιά απεικονίζονται σε προϊστορικές απεικονίσεις σπηλαίων στη Γαλλία και την Νότιο Ινδία, και φαίνεται ότι σαγήνευαν τους καλλιτέχνες εδώ και χιλιετίες. Ο Χαμπίδης ζωγραφίζει κατσίκια εδώ και δεκαετίες, αλλά μερικά από αυτά (κυρίως στα έργα μικρών διαστάσεων), τον τελευταίο καιρό πέρασαν σε άλλο επίπεδο. Έγιναν, σταδιακά, όλο και πιο αληθινά, και συγχρόνως πιο απολαυστικά και συμπαθητικά. Από απλές αιγοειδείς εκδοχές έγιναν συγκεκριμένα όντα. Οι χαρακτήρες τους είναι ισχυρότεροι από κάθε άλλη φορά. Οι λάτρεις του είδους μπορούν να διακρίνουν όχι μόνο το φύλο και το είδος, αλλά και την ράτσα τους. Η διάσταση στον τρόπο απόδοσης της μορφής του ζώου κι αυτής του ανθρώπου είναι πιο έντονη από κάθε άλλη φορά (δεν έχουμε σε καμιά περίπτωση ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ή πορτραίτο), γι’ αυτό και εκπλήσσει το γεγονός ότι «δένουν» μεταξύ τους πάνω στον ίδιο καμβά με τόση αρμονία.

Τα τραγιά – τα οποία ήταν από τα πρώτα οικόσιτα ζώα στη γη – συνυπάρχουν ειρηνικά με τους ανθρώπους και αποτελούν ένα ουσιώδες μέρος της συλλογικής συνειδήσεώς μας. Συνυπάρχουμε εδώ και 10.000 χρόνια περίπου. Είναι προφανές ότι ένα έργο της αρχαϊκής περιόδου, ένα από τα πιο δυνατά και αξιόλογα αρχαία ελληνικά γλυπτά, ο Μοσχοφόρος, έχει εμπνεύσει τον Χαμπίδη. Με αποτέλεσμα  η τρυφερότητα και η αμεσότητα του έργου με τον νέο άνδρα που κουβαλάει το κατσίκι στους ώμους του, να είναι εξίσου οικείες – ιδιαίτερα στους Έλληνες – όσο και πρωτότυπες.

Υπάρχει κάτι το μαγικό, σχεδόν ανησυχητικό, γύρω από τις οριζόντιες κόρες στα μάτια των τράγων και, επειδή οι ίριδές τους είναι χλωμές, τις βλέπουμε καλύτερα από αυτές των άλλων ζώων. Κάποια από τα έργα πιάνουν τέλεια αυτή τη διαφορετικότητα. Γι αυτό το λόγο τα λατρεύω όλα. Από  αυτό με το κατσίκι που μεταφέρεται στους ώμους έως εκείνο το μικρό με το τραγί που βελάζει με ανασηκωμένο το κεφάλι και το άνω χείλος.

Υπέροχα τραγιά από έναν υπέροχο Χαμπίδη!

Clark Lawrence
Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελητής του Reading Retreat in Rural Italy

Παύλος Χαμπίδης, γνωστός στον καλλιτεχνικό χώρο ως Πάβλος Χαμπίδης, γεννήθηκε στηΘεσσαλονίκη το 1957.

Σε ηλικία 18 ετών έφυγε για σπουδές στη Σουηδία, όπου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Lund με πτυχίο Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Τέχνης. Παράλληλα με τις σπουδές παρακολούθησε επίσης μαθήματα σε διαφορετικές τεχνικές της χαρακτικής. Οι πρώτες εκθέσεις του χαρακτηρίζονταν από Κινέζικα σχέδια με μελάνι. Εργάστηκε επίσης για το ημερήσιο Τύπο ως σκιτσογράφος.

Από το 1981 ως το 1984 ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό, και για μεγάλα χρονικά διαστήματα έζησε σε αυτό που ήταν τότε Δυτικό Βερολίνο, όπου η καθημερινή ζωή και δυναμική καλλιτεχνικό κλίμα είχε καθοριστική επίδραση στην τόσο την αισθητική του και γενικότερα καλλιτεχνικό προσανατολισμό του.

Από το 1985 έχει αφιερωθεί στη ζωγραφική και ζει αποκλειστικά από την τέχνη του. Μέχρι το 2001, ηγήθηκε μιας «νομαδικής» ζωής και έζησε – δημιουργώντας παράλληλα και παρουσιάζοντας τα έργα του – στο Τόκιο, τη Γενεύη, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, ζωγράφισε εξώφυλλα λογοτεχνικών έργων δημοσίευσε σχέδια του σχετικά με την πολιτική και τη λογοτεχνία, καθώς και κινούμενα σχέδια στη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Από το 2001 ζει στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες. Αρκετές εκθέσεις των έργων του έχουν επίσης πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πρέβεζα, το Βερολίνο, την Μπολόνια, την Κοπεγχάγη και την Στοκχόλμη. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, πολιτιστικά ιδρύματα και μουσεία.

Gallery Genesis
Χάρητος 35, Αθήνα 106 75
T:211 7100566

Δείτε επίσης