Έφυγε από τη ζωή ο Στέφανος Κοτσίκος

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, καθώς και το Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους τα θερμά τους συλλυπητήρια για τον αδόκητο χαμός ενός «καταξιωμένου καλλιτέχνη και υπέροχου ανθρώπου» .

Ο Στέφανος Κοτσίκος γεννήθηκε το 1950. Υπήρξε μαθητής του Καρόλου Κουν στο Θέατρο Τέχνης και του Pierre Vιdal-Naquet, στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού. Συνεργάστηκε ως ηθοποιός με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, το Λαϊκό Πειραματικό Θέατρο του Λεωνίδα Τριβιζά και τον Θίασο του Δημήτρη Χόρν έως το 1980, οπότε και μετοίκισε στο Παρίσι, όπου ζούσε μόνιμα. Σκηνοθέτησε πλήθος παραστάσεις του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Εργάστηκε πολλά χρόνια στην Κύπρο, στον ΘΟΚ, την ΕΘΑΛ και το Θέατρο Ένα.

Στο Ηπειρωτικό Θέατρο σκηνοθέτησε έξι θεατρικές παραγωγές, έπαιξε ως ηθοποιός, ενώ συμμετείχε και με άλλες καλλιτεχνικές ιδιότητες στις επαγγελματικές του παραγωγές. Παράλληλα, πριν δύο χρόνια στελέχωσε την ερασιτεχνική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ για δύο θεατρικές περιόδους διδάσκοντας στα εργαστήριά της. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Στέφανος Κοτσίκος άφησε το δικό του, ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο, καλλιτεχνικό στίγμα στα θεατρικά δρώμενα της Ηπείρου, αλλά και με την εν γένει παρουσία του σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. 

Στη μακρά κι εξαιρετικά αξιόλογη πορεία του στο Θέατρο τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας του Α’ Φεστιβάλ Νέων Θιάσων της πόλης Le Pecq της Γαλλίας και με το Μετάλλιο του Δήμου Ιωαννίνων.

Με το ΚΘΒΕ συνεργάστηκε ως σκηνοθέτης στην παραγωγή «Ο επαγγελματίας» του Ντούσαν Κοβάτσεβιτς, που έκανε πρεμιέρα στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών το 1999 και στην Μετάκληση «Περί έρωτος και άλλων τινών» του Μπέρτολ Μπρεχτ από το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, που έκανε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς το 1998.