53α Δημήτρια – Μια ανάσα πολιτισμού, από τη συνέντευξη Τύπου στον Πύργο Τριγωνίου

Σάββας Πατσαλίδης, Θεατρολόγος, καθηγητής στο ΑΠΘ
Γράφει ο Λάζαρος Αντωνιάδης (ant.lazaros@gmail.com)

Τα 53α Δημήτρια έχουν στόχο να αντιπροσωπεύσουν τις πιο σύγχρονες τάσεις σε όλα τα καλλιτεχνικά είδη και να αξιοποιήσουν κληρονομιές της πόλης και της χώρας. Μέσα από τα καινούργια καλλιτεχνικά τοπία ήχου, εικόνας και εμπειρίας, με την τεχνολογία να γίνεται κομβικό μέρος των παραστατικών τεχνών.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κος Γιάννης Μπουτάρης,χαιρέτισε την εκδήλωση, «Χαίρομαι που κάθε χρόνο αλλάζουν τα Δημήτρια χώρο για την Συνέντευξη Τύπου. Χαίρομαι γι’ αυτή την τσαχπινιά και αυτό βλέπω, ότι τα Δημήτρια αποκτούν μια άλλη δομή και μια άλλη λογική. Δεν είναι τα Δημήτρια που ήταν παλιά. Ελπίζω ότι αυτή η ιστορία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν Ευρωπαϊκό, και όχι μόνο βαλκανικό, θεσμό για να μπορέσουμε να ανεβούμε ένα σκαλοπάτι παραπάνω. Καλή επιτυχία εύχομαι και ότι ποθείτε.»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με περισσότερες από 70 εκδηλώσεις (20 εικαστικά, 14 μουσικές, 19 θεατρικές , τρεις χορού, μια κινηματογράφου, δύο συνέδρια , δύο workshops, 10 showcases θεάτρου, πέντε παράλληλες εκδηλώσεις και δύο πάρτι (για την έναρξη στις 29 Σεπτεμβρίου και τη λήξη στις 21 Οκτωβρίουμ, στο Λιμάνι και το θέατρο της ΕΜΣ αντίστοιχα) τα 53α Δημήτρια έχουν και φέτος προϋπολογισμό 440.000 ευρώ ( τον ίδιο με την περσινή διοργάνωση) και σειρά συνεργασιών με τοπικούς φορείς και με χώρους πολιτισμού.

«Η έναρξη σηματοδοτεί τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Θεσσαλονίκη στο κομμάτι του πολιτισμού. Δηλαδή, στην ανάπτυξη των σχέσεων των λαών της Μεσογείου.» είπε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνών, Έλλη Χρυσίδου, συνεχίζοντας, «Ως καλλιτέχνης θα ήθελα το Φεστιβάλ να μπει στον χάρτη των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, να μπορεί να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Ένα φεστιβάλ πέραν της ποιότητας και του λόγου της Τέχνης να μπορεί να προσφέρει μια οικονομική δυναμική στην πόλη.»

Με το θεατρικό Showcase, με στόχο την εξωστρέφεια του ίδιου του θεσμού, προσκεκλημένοι από Σερβία, Πολωνία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Βουλγαρία, Βοσνία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Τουρκία, Αυστρία, Γεωργία, Ισραήλ και Γερμανία 21 καλλιτεχνικοί διευθυντές και διοργανωτές ξένων Φεστιβάλ, όπου θα παρακολουθήσουν παραστάσεις όπως «Frida κι άλλο», «Εσύ: Τα στοιχεία», «Οιδίπους», «Mute», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Το δαχτυλίδι της μάνας», «Relic», «After the campsite: Από δω κι εμπρός», «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας», μαζί με τους θεατές. Για τα κριτήρια και την επιλογή μίλησε ο Σάββας Πατσαλίδης, καλλιτεχνικός σύμβουλος, «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου που έχουμε τέτοια συγκέντρωση σε θεατρική δραστηριότητα. Κανένα άλλο Φεστιβάλ της χώρας δεν το έχει πετύχει αυτό. Επιλέξαμε ποιοτικές παραστάσεις που αισθανθήκαμε ότι αισθητικά και ιδεολογικά μπορούν να ενδιαφέρουν τους ξένους. Ως δεύτερο κριτήριο, αντιπροσωπευτικές παραστάσεις ρευμάτων στο ελληνικό θέατρο.» Σε ερώτηση μου, ως προς τη διευκρίνηση αυτού ο κος Πατσαλίδης απάντησε «Υπάρχει μια τάση πέρα από το δραματικό, το θέατρο ντοκουμέντο, το θέατρο αυτολεξεί, το θέατρο της επινόησης, το θέατρο διάλεξη. Είναι κάποιες προσπάθειες που κάνει το θέατρο σήμερα να τοποθετηθεί σε μία κοινωνία που αλλάζει. Τι αντίκτυπο έχει η αλλαγή στον κοινωνικό περίγυρο επάνω στο ίδιο το σώμα του θεάτρου που προσπαθεί να ξαναβρεί τον εαυτό του.»

Στη μουσική εξίσου ακολουθείται η τάση ειδών κατά κύριο λόγο της Μεσογείου και του Ευρωπαϊκού χώρου. Στα εικαστικά, μονογραφικά αφιερώματα τιμούν καλλιτέχνες όλων των γενεών της σύγχρονης τέχνης, ενώ η κληρονομιά του Αλέξανδρου Ιόλα θα φέρει έργα εξαιρετικά σημαντικά καλλιτεχνών στην όλη της Θεσσαλονίκης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο βασικό πρόγραμμα των φετινών Δημητρίων θα απολαύσουμε από συναυλία στα Συμμαχικά Νεκροταφεία μέχρι project, performances, εκθέσεις και εκδηλώσεις στην Ροτόντα, το Αλατζά Ιμαρέτ, το Δημοτικό Θέατρο Άνετον, το Λιμάνι, τα Σφαγεία, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Βαφοπούλειο και το Γενί Τζαμί. Θα δούμε το ζωντανό θέατρο του 1968, θέατρο με άρωμα από Δανία, Ουγγαρία, Βέλγιο. Θα γνωρίσουμε την Catherine Bay και θα αγαπήσουμε συνεργασίες και βραδιές με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα των 53ων Δημητρίων εδώ.