Αντιμέτωποι με τον … «Βιβλιοφάγο» θα έρθουν όσοι επισκεφτούν την Πλατεία Κοτζιά το Σάββατο

Σε υπαίθριο παιδότοπο για… μεγάλα παιδιά μετατρέπεται η Πλατεία Κοτζιά το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου καθώς οι διοργανωτές θα έχουν στήσει ένα τεράστιο επιτραπέζιο παιχνίδι, τον… «Βιβλιοφάγο», ένα παιχνίδι γνώσεων γύρω από την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία και φιλοσοφία.

«Ποιος είπε ότι οι μεγάλοι δεν παίζουν; Παίζουν και θέλουν (κι αυτοί) να είναι νικητές, μόνον που όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τον “Βιβλιοφάγο”, τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εριφύλη Μαρωνίτη, διαχειρίστρια έργου της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και συντονίστρια του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων. «Ο “Βιβλιοφάγος” είναι μία από τις δράσεις μας που αποδεικνύει ότι το βιβλίο, οι ιστορίες και η γνώση μπορεί να μεταβληθούν σ’ ένα συναρπαστικό παιχνίδι. Μαθαίνουμε -ή μας μαθαίνουν από μικρούς- ότι βιβλίο σημαίνει κόπο. Τι χάνεται και τι χάνουμε; Το ταξίδι, την τέχνη, τη γεύση, την απόλαυση, την ψυχαγωγία».

«Για το λόγο αυτό», συνεχίζει η κ. Μαρωνίτη, «θέλουμε να ανατρέψουμε τα στερεότυπα. Τα βιβλία, τα κείμενα, οι αφηγήσεις είναι μαζί μας, καθημερινά, σε διάφορες μορφές, σχεδόν χωρίς να το συνειδητοποιούμε, καθώς όλοι μας κάτι γράφουμε ή κάτι διαβάζουμε μέσα στην ημέρα μας. Στόχος μας είναι ο “Βιβλιοφάγος”, που αφορά κυρίως ενήλικο κοινό να συνεχίσει και σε άλλες γειτονιές ή δομές της πόλης. Ήδη, το παιχνίδι για το οποίο συνεργαζόμαστε με το ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο “Free Thinking Zone”, μας χάρισε από την αρχή της διοργάνωσης, μοναδικές στιγμές, στο Ζάππειο, στον Κεραμεικό και στον πεζόδρομο της Δελφών και Σκουφά».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την πλευρά της, η διαχειρίστρια του «Free Thinking Zone», Αρετή Γεωργιλή, δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι η αρχική σκέψη προέκυψε «για να τραβήξουμε περισσότερο κόσμο και να προσελκύσουμε περισσότερους να διαβάσουν βιβλία, καθώς το αναγνωστικό κοινό είναι πολύ μικρό αυτήν τη στιγμή. Θέλουμε να ρίξουμε το βάρος σε όλους, είτε διαβάζουν είτε δεν διαβάζουν. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείς να φέρεις σε επαφή το βιβλίο με τις νεότερες γενιές, στις οποίες έχει διεισδύσει για τα καλά το ιντερνέτ. Οπότε ένα παιχνίδι υπαίθριο είναι μια πολύ καλή λύση».

Το παιχνίδι θα είναι στα ελληνικά και στα αγγλικά ώστε και ξένοι, που ζούνε ή επισκέπτονται την Αθήνα, να μπορούν να παίζουν. «Απευθύνεται σε ένα μέσο αναγνωστικό κοινό, άρα, όλοι μπορούν να παίξουν. Ο αριθμός των παικτών, σε κάθε ομάδα είναι απεριόριστος. Η ομάδα, που θα φτάσει πρώτη στο τελευταίο τετράγωνο είναι η νικήτρια. Θέλουμε το βιβλίο να το πάμε στις πλατείες κι όχι να το αφήσουμε μόνο στα βιβλιοπωλεία», εξηγεί η κ Γεωργιλή.

Από τον Ιανουάριο το παιχνίδι θα στηθεί και σε άλλα κεντρικά σημεία, πλατείες και πάρκα, της Αθήνας, ενώ στο παιχνίδι θα μπούνε και τα ΚΑΠΗ, προκειμένου και άτομα τρίτης ηλικίας να συμμετέχουν στο «Βιβλιοφάγο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (της Κ. Παπαδοπούλου)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ