Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης και μουσικολόγος Χριστόδουλος Χάλαρης

Ο συνθέτης και μουσικολόγος, Χριστόδουλος Χάλαρης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών. Προερχόταν από κρητική οικογένεια και είχε παραδοσιακά ακούσματα, ενώ η μεγάλη του αγάπη ήταν η βυζαντινή μουσική.

Αυτό δεν τον εμπόδισε να είναι ένας από τους πρώτους συνθέτες της χώρας μας που σπούδασε μαθηματικά, αλλά και μουσική, στο Παρίσι.

Όταν γύρισε στην Ελλάδα, αξιοποίησε τις γνώσεις του στη δημιουργία της δικής του μουσικής, που βασιζόταν στη δημοτική και βυζαντινή μουσική.Το αποκορύφωμα της δημιουργίας του θεωρείται ο εμβληματικός δίσκος «Δροσουλίτες».

Ο Χριστόδουλος Χάλαρης υπήρξε, επίσης, επί δεκαετίες και ένας ερευνητής μουσικολόγος με σχεδόν αποκλειστικό αντικείμενο τη βυζαντινή μουσική. Καρπός αυτής της μακράς και επίπονης έρευνάς του είναι το τρίτομο σύγγραμμα «Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής και της βυζαντινής μουσικής».

Ο σπουδαίος συνθέτης και μουσικός ερευνητής έχει αφήσει έντονο το μουσικό του στίγμα κατά τη δεκαετία του ’70 με μια αξιόλογη σειρά ιδιότυπων κύκλων τραγουδιών («Τροπικός της Παρθένου», «Ακολουθία», «Δροσουλίτες», «Ερωτόκριτος» κ.ά.). Ασχολήθηκε ακόμη και με τη μουσική για εικόνα, γράφοντας soundtrack για κινηματογραφικές ταινίες ή ντοκιμαντέρ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη μεγάλη στιγμή του στον τομέα αυτό ήρθε το 1980 με τη μουσική που έγραψε για την ταινία «Μεγαλέξαντρος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το 1986 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Νίκο Παπατάκη για το κοινωνικό δράμα «Η φωτογραφία».

Πηγή: Pagenews.gr