ΚΘΒΕ: Αφιέρωμα στην ηθοποιό Χρύσα Σπηλιώτη την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμά μ’ ένα αφιέρωμα, στις 27 Μαρτίου 2019, την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, την αγαπημένη ηθοποιό που έφυγε τόσο άδικα στις 23 Ιουλίου 2018.

Η Χρύσα Σπηλιώτη υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητή και χαρισματική προσωπικότητα, διακρίθηκε σε πολλούς τομείς του πνεύματος και της τέχνης, ενώ η προσφορά της στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο υπήρξε σημαντική και πολύπλευρη. Σπουδαία ηθοποιός και αναγνωρισμένη θεατρική συγγραφέας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, καθώς και παιδαγωγός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του Ανοιχτού Θεάτρου του Γιώργου Μιχαηλίδη όπως και του Θεάτρου της Άνοιξης. Συνεργάστηκε με γνωστούς σκηνοθέτες, όπως οι Βολανάκης, Σεβαστίκογλου κ.ά., καθώς και με το Θέατρο του Νότου, το Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, το Εθνικό Θέατρο, την Ελεύθερη σκηνή κ.ά. Συμμετείχε επίσης σε τηλεοπτικές σειρές, εκπομπές και κινηματογραφικές ταινίες. Δίδαξε υποκριτική στη σχολή του Διομήδη Φωτιάδη.

Τα τελευταία χρόνια αφιερώθηκε στη συγγραφή θεατρικών κειμένων και παιδικών βιβλίων. Πολλά από τα θεατρικά έργα της έχουν ανεβεί σε σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Κροατία, Ολλανδία).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάμεσα στα έργα της συγκαταλέγονται:
«Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» (θεατρικό έργο, 1997)
«Φωτιά και νερό» (2007)
«Χαμένο δίκιο» (συλλογή διηγημάτων, 2008)
«Ο γιος μου, Νικόλαος Μάντζαρος» (θεατρικό έργο, 2014)