ΚΘΒΕ: Στάση εργασίας από τις 25-27 Δεκεμβρίου

0

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος βρίσκεται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει τη ματαίωση των προγραμματισμένων παραστάσεών του κατά το χρονικό διάστημα από 25 έως 27 Δεκεμβρίου 2018, ζητώντας συγγνώμη από τους θεατές για την ταλαιπωρία.

Η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη, η οποία έρχεται σε μια στιγμή υψηλής ζήτησης και επιτυχημένης πορείας των φετινών παραστάσεων, οφείλεται σε έκτακτες κινητοποιήσεις του ΣΕΗ, το οποίο επέλεξε αυτή τη χρονική περίοδο των γιορτών να ασκήσει πίεση για την ικανοποίηση των συνδικαλιστικών του διεκδικήσεων.

Η ματαίωση των παραστάσεων υπήρξε προϊόν απόφασης του ΣΕΗ κι ενώ όλο το τελευταίο διάστημα η διοίκηση και η διεύθυνση του ΚΘΒΕ καταβάλλουν μέσω διαρκών διαβουλεύσεων κάθε προσπάθεια ενίσχυσης και αναβάθμισης των ανθρώπων του θεάτρου, αλλά και του ρόλου του.

Η απόλυτη οικονομική εξυγίανση, η πλήρης ανταπόκριση του ΚΘΒΕ στην υποχρέωση καταβολής της μισθοδοσίας και κάθε είδους παροχών, η επέκταση των καλλιτεχνικών και μορφωτικών δράσεων του θεάτρου και η αποπληρωμή όλων των χρεών του παρελθόντος (ύψους περίπου 9 εκατομμυρίων ευρώ) δεν ήταν καθόλου αυτονόητα ούτε αυτόματα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Σήμερα, μετά από εργώδη και συστηματική προσπάθεια όλων, διοίκησης, διεύθυνσης, προσωπικού και θεατών, η Θεσσαλονίκη έχει ένα δημόσιο θέατρο εφάμιλλο των ευρωπαϊκών, η προσφορά του οποίου έχει αναγνωριστεί από το κοινό της πόλης. Αυτό, άλλωστε, είναι και το μόνο ζημιωμένο από τη στάση εργασίας, δηλαδή οι 650.000 θεατές του ΚΘΒΕ.

Επισημαίνουμε ότι η πρόταση της διοίκησης και της διεύθυνσης του ΚΘΒΕ προς τους εργαζόμενους ηθοποιούς περιλάμβανε αυξήσεις της τάξης του 10% (ποσοστό ρεκόρ) και πλήρη διασφάλιση της εργασιακής τους γαλήνης. Επίσης, ότι η διοίκηση/διεύθυνση του ΚΘΒΕ αντιμετωπίζει δικαστικές αγωγές, επειδή εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία, όπως την εφαρμόζει, άλλωστε, και το Εθνικό Θέατρο, χωρίς αντιδράσεις από το ΣΕΗ. Ότι η συλλογική σύμβαση των ηθοποιών βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και δεν αμφισβητείται. Τέλος, ότι έχει οριστεί Τριμερής Συνάντηση του ΚΘΒΕ με το ΣΕΗ στο Υπουργείο Εργασίας για την Πέμπτη 27/12.

Φαίνεται ότι ορισμένοι, μετά από μια περίοδο κρίσης και στην πορεία προς την ανάκαμψη, λειτουργούν με γνώμονα μόνο το ατομικό τους συμφέρον, ακόμη κι όταν τυγχάνουν προνομιακής διασφάλισης. Το ύψος των απολαβών τους το επιβεβαιώνει πλήρως.

Καλούμε αυτή την ύστατη ώρα τους ηθοποιούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μη στερήσουν από τα λαϊκά στρώματα ένα ποιοτικό και μοναδικό στην πόλη μέσο ψυχαγωγίας και πολιτιστικής καλλιέργειας.

Από πλευράς μας, ως Διοίκηση και Διεύθυνση του ΚΘΒΕ, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ένα δημόσιο θέατρο οικονομικά υγιές, ανοιχτό σε όλους τους πολίτες, με συνέργειες με όλους τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας, χωρίς αγκυλώσεις και με το βλέμμα ανοιχτό στην κοινωνία.

Το οφείλουμε στους 650.000 θεατές μας και θα τους δικαιώσουμε.

Άρης Στυλιανού, Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ και Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ

Οι παραστάσεις που δεν θα πραγματοποιηθούν είναι:

Τρίτη 25/12
«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», Βασιλικό Θέατρο 11.00
«Ντα», Βασιλικό Θέατρο, 21.00
«Χειμωνιάτικο Παραμύθι» ΕΜΣ, 20.30
«Καληνύχτα Μαργαριτα», Μονή Λαζαριστών, 21.00
«Υπέρ Ελλάδος», Μονή Λαζαριστών, 21.15

Τετάρτη 26/12
Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», Βασιλικό Θέατρο 11.00
«Ντα», Βασιλικό Θέατρο, 18.00
«Χειμωνιάτικο Παραμύθι» ΕΜΣ, 18.00
«Καληνύχτα Μαργαριτα», Μονή Λαζαριστών, 18.00
«Υπέρ Ελλάδος», Μονή Λαζαριστών, 18.00

Πέμπτη 27/12
«Ντα», Βασιλικό Θέατρο, 21.00
«Χειμωνιάτικο Παραμύθι» ΕΜΣ, 20.30
«Καληνύχτα Μαργαριτα», Μονή Λαζαριστών, 21.00
«Υπέρ Ελλάδος», Μονή Λαζαριστών, 21.15

Το ΚΘΒΕ δίνει τη δυνατότητα της επιστροφής ή αλλαγής των εισιτηρίων, που έχουν ήδη εκδοθεί. Το χρονικό διάστημα εξαργύρωσης ή αλλαγής των εισιτηρίων ορίζεται από τις 26/12/2018 έως τις 31/12/2018.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2315 200200

Δείτε επίσης