Η Τζέιν Φόντα είναι το κεντρικό πρόσωπο του Φεστιβάλ Lumiere

H αμερικανίδα ηθοποιός και παραγωγός Τζέιν Φόντα είναι το κεντρικό πρόσωπο του Φεστιβάλ Lumiere, που φιλοδοξεί να είναι “το μεγαλύτερο φεστιβάλ κινηματογραφικής κληρονομιάς παγκοσμίως“, του οποίου η 10η διοργάνωση πραγματοποιείται στη Λιόν της κεντροανατολικής Γαλλίας.

Μετά τον κινέζο κινηματογραφιστή Γουόνγκ Καρ Γουάι το 2017, η βραβευμένη με δύο ‘Οσκαρ ηθοποιός θα λάβει το Βραβείο Lumi?re και το πρόγραμμα του φεστιβάλ αφιερώνει μεγάλο μέρος στη φιλμογραφία της, από το “F?lins” (Ο Τυχοδιώκτης του Μόντε Κάρλο) του Ρενέ Κλεμάν (1964) έως το “Stanley and Iris” (Στάνλεϊ και Ίρις) του Μάρτιν Ριτ (1990).

«Πετύχαμε τον στόχο μας: να δωρίσουμε στη γενέτειρα του κινηματογράφου ένα λαοφιλές φεστιβάλ. Χιλιάδες θεατές προσέρχονται στη διοργάνωση για να δουν κλασικά έργα στις κινηματογραφικές αίθουσες, τη στιγμή που λέγεται ότι ο κινηματογράφος δεν πάει καλά», δήλωσε με ικανοποίηση ο Τιερί Φρεμό, διευθυντής της διοργάνωσης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φεστιβάλ έχει αφιέρωμα στον γάλλο κινηματογραφιστή Ανρί Ντεκουέν, στον χολιγουντιανό σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Θορπ, στη βρετανή κινηματογραφίστρια Μιούριελ Μποξ και στον κινέζο σκηνοθέτη Κινγκ Χου. Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ είναι επίσης τιμώμενο πρόσωπο, με την αναμετάδοση όλων των ταινιών του από το 2001.

Η 10η διοργάνωση παρουσιάζει επίσης τη φιλμογραφία προσκεκλημένων του φεστιβάλ, ανάμεσά τους οι Κλερ Ντενί, Λιβ Ούλμαν, Χαβιέ Μπαρδέμ, Κλοντ Λελούς και Φρανσουάζ Αρνούλ.