Έργα των Ρέμπραντ και Βερμέερ του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι

κατά τη διάρκεια της πρώτης έκθεσης του 2019

Το Λούβρο στο Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σπάνιους πίνακες των Ολλανδών ζωγράφων Ρέμπραντ και Βερμέερ (1632-1675) κατά τη διάρκεια της πρώτης του έκθεσης του 2019.

Πρώτο μουσείο που φέρει το όνομα του Λούβρου εκτός της Γαλλίας, το Λούβρο στο Αμπού Ντάμπι θα εγκαινιάσει το 2019 με την έκθεση “Ρέμπραντ, Βερμέερ και η ολλανδική Χρυσή Εποχή: αριστουργήματα από τη The Leiden Collection και το Μουσείο του Λούβρου“.

Η έκθεση θα αποτίσει φόρο τιμής στη Σχολή των fijnschilders (σε ελεύθερη απόδοση “λεπτών ζωγράφων”) του Λέιντεν που γεννήθηκε στην Ολλανδία τον 17ο αιώνα.

Ο Ρέμπραντ είναι ένας δεξιοτέχνης της Xρυσής Eποχής. Είναι μια παγκόσμια ιδιοφυία, που συνδέεται με τον κόσμο“, δήλωσε ο Μανουέλ Ραμπατέ, διευθυντής του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι.

Aνάμεσα στους 95 πίνακες που θα εκτεθούν από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαΐου περιλαμβάνονται η ελαιογραφία “Νεαρή γυναίκα στο βιργινάλι” του Βερμέερ από τη Συλλογή Λέιντεν και ο πίνακας του Ρέμπραντ “Σπουδή κεφαλής νεαρού άνδρα” (χρονολογείται γύρω στο 1655 και απεικονίζει τον Χριστό).

Κατά την ολλανδική Χρυσή Εποχή (1584-1702), η Ολλανδία κυριαρχούσε στο παγκόσμιο εμπόριο και ο πλούτος της χώρας επέτρεπε στους νέους αστούς να παραγγέλλουν πολλούς πίνακες, πορτραίτα και τοπία και να αποστασιοποιηθούν από τα προσφιλή στην ιταλική Αναγέννηση θρησκευτικά θέματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Λούβρο στο Αμπού Ντάμπι εγκαινιάστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια τον Νοέμβριο του 2017 από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον ισχυρό άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπεν Ζάγιεντ Αλ-Ναχιάν. Ιδρύθηκε ως “‘ένα παγκόσμιο μουσείο που υμνεί την ανταλλαγή των πολιτισμών και την ανεκτικότητα“.

Βρίσκεται στο νησί Σααντιγιάτ, ένα τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο σε πλήρη ανάπτυξη λίγο έξω από το Αμπού Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ