«Το βιβλίο είναι ένας σημαντικός πυλώνας»: Συζήτηση με την εμπορική διευθύντρια της πολιτιστικής αλυσίδας IANOS, Μαρία Λιαποπούλου

0

Η εμπορική διευθύντρια της πολιτιστικής αλυσίδας IANOS, Μαρία Λιαποπούλου, μας μίλησε με αφορμή τις ερχόμενες Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο βιβλιοπωλείο Ianos σε συνεργασία με την Κιβωτό του Κόσμου. Μια προσπάθεια-θεσμός για τη συγκέντρωση χρημάτων και δώρων για τα παιδιά της Κιβωτού.

Κυρία Λιαποπούλου, μιλήστε μας για τη διήμερη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ιανού σε συνεργασία με την Κιβωτό του Κόσμου, που πλέον έχει γίνει θεσμός. Ποιος είναι ο σκοπός της και τι στόχο έχετε; Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ήδη ξεκινήσει. Το κλίμα των εορτών σκορπίζει μαγεία παντού και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Γι αυτό και φέτος, διοργανώνουμε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις προς τέρψη των μικρών και μεγάλων μας φίλων αλλά και προς υποστήριξη των παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου. Μαζεύουμε χρήματα και δώρα για τα παιδιά της!

Κάθε γονιός που θα έρθει, προσφέρει πέντε (5) ευρώ που διατίθενται απευθείας στην «Κιβωτό του Κόσμου». Κάθε παιδί που μπαίνει στον χώρο των εκδηλώσεων δεν πληρώνει είσοδο, αλλά φέρνει ένα δώρο για τα παιδιά της «Κιβωτού». Χωρίς συγκεκριμένη περιγραφή ή οικονομική αξία. Ένα παιδί κάνει δώρο σε ένα άλλο παιδί.

Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, 12:00-13:00, έχουμε το Χρήστος Δημόπουλος που για 15 χρόνια παρουσίαζε από την ΕΡΤ τη βραβευμένη παιδική εκπομπή Ουράνιο Τόξο. Θα μας μιλήσει για τη σειρά βιβλίων του «Οι Περιπέτειες του Ήπιου Θερμοκήπιου» με αφορμή την έκδοση του τέταρτου βιβλίου της σειράς «Το σπαθί του Στρατηλάτη» και η ηθοποιός Κατερίνα Παπαδάκη θα διαβάσει το παραμύθι του «Η γοργόνα Ελισσώ». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου, 12:00-13:00, η «Παιδική Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού του Κέντρου Βιωματικής Μουσικής της Μαρίζας Κωχ», η «Παιδική χορωδία Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Πειραιώς» και το φωνητικό σύνολο «Μέλισμα», ενώνουν τις φωνές τους και στέλνουν μελωδικό μήνυμα αγάπης. Διεύθυνση χορωδίας-επιμέλεια από την Αθηνά Χρήστου. Θα μας τιμήσουν με τη συμμετοχή τους οι Νάσος Γκρόζας (πιάνο-διασκευές), Ηλίας Βαμβακούσης (ούτι-κρουστά) και Τζένη Ντούρου (κρουστά).

Η περσινή εκδήλωση είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα; Φέτος, περιμένετε την ίδια ανταπόκριση από τον κόσμο; Από την πρώτη ημέρα αυτής της προσπάθειας, το κοινό την αγκάλιασε με αγάπη και πολύ συμμετοχή γεγονός που μας γεμίζει χαρά, συγκίνηση και φυσικά ευθύνη.

Η κοινωνική ευαισθησία των πολιτών παρ’ όλες τις οικονομικές δυσμενείς συνθήκες, βρίσκει έδαφος;Η ευαισθησία των πολιτών εμφανίζεται πάντοτε εντονότερη και αναδεικνύεται σε περιόδους δυσμενών συνθηκών. Πιστεύω στην ευαισθησία όλων μας και είμαι υπερήφανη γι αυτή.

Το βιβλιοπωλείο IANOS, ως κέντρο Πολιτισμού, πιστεύετε πως έχει την επιρροή να κατευθύνει μέρος των πολιτών, ώστε να εξαλειφθούν βίαιες, ρατσιστικές και κάθε είδους ανάρμοστες συμπεριφορές που εντοπίζουμε το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας; Και αν ναι, με ποιο τρόπο;Εμείς δεν έχουμε σκοπό να κατευθύνουμε κανέναν και προς καμία κατεύθυνση, δεν είναι ο ρόλος μας αυτός. Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο είναι ένας σημαντικός πυλώνας που βοηθάει πολύ στην ανάσχεση των εν λόγω φαινομένων.

Ως διευθύντρια του εμπορικού τμήματος, θα γνωρίζετε ποια είναι τα βιβλία που έχουν μεγαλύτερη απήχηση. Το κοινό σε σχέση με μία δεκαετία πριν έχει αλλάξει τα γούστα του;Ασφαλώς και οι προτιμήσεις του κοινού επηρεάζονται από τις εκάστοτε κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες. Η τελευταία δεκαετία κατά τη γνώμη μου χαρακτηρίζεται από… προσγείωση στην πραγματικότητα και μια πιο ουσιαστική ματιά στα πράγματα. Αυτό προκύπτει και στις επιλογές βιβλίων…

Τι εύχεστε για το μέλλον;Η νέα χρονιά εύχομαι να φέρει στη ζωή μας νέα ελπίδα, νέες προσδοκίες και να αφήσει στο παρελθόν τις πίκρες. Να βλέπουμε μπροστά και να χαμογελάμε!

Δείτε επίσης