Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2021: Πρόγραμμα παραστάσεων [21-27 Ιουνίου]

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συνεχίζει το ποικίλο πρόγραμμα του και αυτή την εβδομάδα με εκθέσεις, χορό, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις στους χώρους του Ηρωδείου, της Πειραιώς, του Μορφωτικού Ιδρύματος Τραπέζης, της Μικρής Επιδαύρου και την μεγάλη πρεμιέρα του Εθνικού Θεάτρου «Ιππείς» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, 21:00
Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης της εμφάνισης στο Ηρώδειο για την Πα­γκόσμια Ημέρα της Μουσικής, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσιάζει δύο αριστουργήματα του ρομαντικού ρεπερτορίου: το δημοφιλές Ειδύλλιο του Ζήγκφρηντ, που ο Βάγκνερ αφιέρωσε στον τελευταίο μεγάλο έρωτά του, την Κόζιμα φον Μπύλοου, για τη γέννηση του γιου τους, Ζήγκφρηντ·  και  τη Δεύτερη Συμφωνία, που ο Σούμαν συνέθεσε ενώ είχε ήδη εμφανίσει συμπτώματα παράνοιας, γεγονός που καθυστέρησε την ολοκλήρωση του έργου, χωρίς ωστόσο να μειώνει στο ελάχιστο την ωριμότερη, πλέον, και λαμπερή γραφή του. Στο πόντιουμ ο Γιώργος Πέτρου, από τους κορυφαίους Έλληνες μαέστρους, με λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία, και μουσικός διευ­θυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοφία Μαυραγάνη – Mouθ
Τετάρτη 23 – Παρασκευή 25 Ιουνίου, 21:00
Πειραιώς 260 – Αίθουσα Ε 

Tρεις ερμηνεύτριες – η Χαρά Κότσαλη, η Παγώνα Μπουλμπασάκου και η Αντιγόνη Φρυδά – συντονίζονται σε μια χορογραφική σκυταλοδρομία με οδηγό το στόμα ως σώμα. Επιχειρούν ένα σόλο με επεξεργασμένο κινητικά λεξιλόγιο πάνω σε ένα τραμπολίνο που πάλλεται και αναπνέει σε μια συμβολική αναλογία με τις φωνητικές χορδές και το διάφραγμα.  

Σε ένα ηχητικό τοπίο φτιαγμένο μόνο από φωνές οι ερμηνεύτριες με οδηγό το στόμα και τη μουσικότητα του σώματος, πειραματίζονται στη δημιουργία μια νέας γλώσσας. Μιας γλώσσας βασισμένης σε μια παράδοξη συνθήκη εξίσωσης ήχου και κίνησης, όπου το στόμα, πέρα από τη διαμεσολάβηση της λογικής, γίνεται ο αυθόρμητος πρωταγωνιστής της επικοινωνίας. 

Η Σοφία Μαυραγάνη, η Ελληνίδα χορογράφος του Aerowaves για το 2019, συνεχίζει την έρευνά της γύρω από τη μουσικότητα του σώματος. Στο έργο της MOUΘ αντλεί στοιχεία από το βιβλίο “Lexicon of the Mouth. Poetics and Politics of Voice and the Oral Imaginary” του Brandon LaBelle για να αναδείξει τη φωνή ως δομικό στοιχείο της σωματικής έκφρασης και την κίνηση του σώματος ως ισοδύναμο στοιχείο μιας πολυφωνικής σύνθεσης. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άντυ Τζούμα – Οικοδομή
Τετάρτη 23 – Τετάρτη 30 Ιουνίου, 20:15 
Πειραιώς 260 – Πλατεία

Το ρεμπέτικο Στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το λαϊκό στοιχείο που έχει στις ρίζες του την προσφυγιά, την εργατιά, τη φυλακή, τον έρωτα. Μία μουσική που έχει μία δική της γλώσσα επικοινωνίας και έναν εντελώς μοναδικό τρόπο έκφρασης της ιστορίας και των συναισθημάτων. Στην άλλη μεριά του κόσμου, σε ένα διαφορετικό κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στην Αμερική, γεννήθηκε πιο πρόσφατα το hip hop, ένας χορός που παρά την απόσταση χώρου και χρόνου, συνδέεται άμεσα με τα ίδια ακριβώς στοιχεία. Οι χορευτές του hip hop δημιούργησαν κοινότητες και χρησιμοποίησαν το περιβάλλον στο οποίο έτυχε να βρεθούν, ώστε μέσω της τέχνης τους να καταφέρουν να κοινωνικοποιηθούν, να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους, να εκφραστούν και να δημιουργήσουν.  

Η Οικοδομή είναι μια παράσταση χορού ανάμεσα σε σκαλωσιές, σκάλες, ταβανόβουρτσες και δομικά υλικά. Χορός που ξεκινάει από το δρόμο, γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας στο στούντιο χορού και αποδομείται για να επιστρέψει τελικά στο δρόμο, όπου και γεννήθηκε. Η κίνηση και η μουσική, τα δύο δομικά στοιχεία της παράστασης συνενώνονται με βασικό στοιχείο τον αυτοσχεδιασμό. Μαζί με ένα μικρόφωνο και μουσική που εμπνέεται από το ρεμπέτικο, και με πρώτη ύλη το κινητικό υλικό του hip hop και του breakdance, ο Τζούμα συνθέτει μια χορογραφία που εστιάζει στα κοινά σημεία της Αμερικανικής κουλτούρας του δρόμου και της ελληνικής λαϊκής κουλτούρας. 

ΚΟΑ – Λουκάς Καρυτινός – Ντανιήλ Τρίφονοφ
24 Ιουνίου 2021, 21:00
Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Αν υπάρχει ένας σύγχρονος πιανίστας που να μπορεί να θεωρηθεί άξιος επίγονος των μεγάλων «αστέρων» της χρυσής εποχής του πιάνου, αυτός είναι αναμφίβολα ο Ντανιίλ Τρίφονοφ. Η εκρηκτική δεξιοτεχνία και η βαθιά εκφραστικότητα της ερμηνείας του εγγυώνται μια συγκλονιστική ανάγνωση του αειθαλούς Δεύτερου Κοντσέρτου του Ραχμάνινοφ. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη στιβαρή μπαγκέτα του καταξιωμένου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού, παρουσιάζει επίσης την Ενάτη Συμφωνία του Σοστακόβιτς, που λόγω της πυκνότητας, της διαύγειας και της φρεσκάδας της αποκαλείται κάποιες φορές «η κλασική του Σοστακόβιτς». Τη συναυλία ολοκληρώνει το ατμοσφαιρικό Ισοκράτημα ενός παιδιού του Γιώργου Κουμεντάκη, εμπνευσμένο από την ανεκτίμητη βυζαντινή μουσική παράδοση.

Εθνικό Θέατρο: Κωνσταντίνος Ρήγος – Ιππεις
Παρασκευή 25 – Κυριακή 27 Ιουνίου, 21:00 (Πρεμιέρα)
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 

Έφιπποι, μαχητικοί, ξεκαρδιστικοί, αρχαίοι και σύγχρονοι μαζί! Οι «Ιππείς» ασκούνται για μια επέλαση κωμωδίας και σύντομα θα μας χαρίσουν απλόχερα γέλιο και ανάταση με ακαταμάχητο χιούμορ και καυστική σάτιρα! Ραντεβού στην Επίδαυρο!

Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη, από τις πιο «πολιτικές» κωμωδίες του ποιητή, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου και με μια διανομή πρωταγωνιστών που ενώνουν διαφορετικούς μεταξύ τους σκηνικούς κόσμους. Οι Ιππείς παρουσιάστηκαν στα Λήναια το 424 π.Χ. και κέρδισαν το πρώτο βραβείο. Ήταν η πρώτη φορά που ο Αριστοφάνης σκηνοθέτησε ο ίδιος έργο του.

Παντελής Φλατσούσης – Εθνικό ντεφιλέ
Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Ιουνίου, 21:00 & Δευτέρα 28 & Τρίτη 29 Ιουνίου, 22:00
Πειραιώς 260 – Χώρος Δ

O Χώρος Δ της Πειραιώς 260 μεταμορφώνεται σε πασαρέλα, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση! Το Εθνικό ντεφιλέ προσκαλεί τους θεατές να παρακολουθήσουν μία διαφορετική επίδειξη μόδας, με θέμα την ιστορία της φουστανέλας και άλλων ιστορικών ενδυμάτων που συναντάμε κατά την εξέλιξη του ελληνικού κράτους. Επί σκηνής, το εθνικό μας ένδυμα, αλλά και η στολή του εύζωνα και η σουλιώτικη ενδυμασία του Βύρωνα, το φράκο του Κοραή και η φουστανέλα του Όθωνα, τα φράγκικα του Καποδίστρια και η φορεσιά της Αμαλίας. Τα μοντέλα της επίδειξης παρελαύνουν και αφηγούνται στιγμές από την ελληνική ιστορία, σε ένα κείμενο που συντίθεται από πρωτότυπες πηγές, ιστορική έρευνα, απομνημονεύματα, Τύπο και αλληλογραφία της εποχής. 

Ο σκηνοθέτης Παντελής Φλατσούσης εκφράζει τα ερωτήματα της παράστασης: «Πόσο μας επηρεάζουν όσα έλαβαν χώρα 200 χρόνια πριν; Είναι, όμως, οι ιστορικές αφηγήσεις αδιάψευστα τεκμήρια, και μιλάνε όντως για το παρελθόν, ή μήπως λένε περισσότερα για το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο στο παρόν, και πώς φανταζόμαστε το μέλλον;». Το Εθνικό ντεφιλέ τοποθετείται στο μέλλον, 300 χρόνια μετά την Επανάσταση. Στο 2121, όπου τα έθνη-κράτη δεν υφίστανται πλέον. Με άξονα την ιστορία του εθνικού ενδύματος και με αναστοχαστική διάθεση, η παράσταση αναρωτιέται πώς θα μπορούσαν οι άνθρωποι να συνθέσουν την ταυτότητά τους πέρα από τα έθνη και πώς θα μπορούσαν να φτιαχτούν άλλες κοινότητες, πιο συμπεριληπτικές. Σε μία εορταστική ατμόσφαιρα, με έναν πολυσυλλεκτικό θίασο και με πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ζωντανή εκτέλεση από τον Jan Van de Engel, το Εθνικό ντεφιλέ επιχειρεί να καταθέσει ένα σχόλιο σχετικά με την ταυτότητα και την ετερότητα θέτοντας το ερώτημα τι τύπου κοινότητες θα μπορούσαμε να επινοήσουμε σήμερα, ώστε να πετύχουμε μία καλύτερη συνύπαρξη. 

Θέατρο για παιδιά
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος – Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ΄ έναν γλάρο να πετάει
Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Ιουνίου 19:00 & 20:15 & Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Ιουλίου 19.00 & 20:15
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (Αίθριο)

Μια γλαροπούλα πέφτει θύμα της θαλάσσιας ρύπανσης. Πριν ξεψυχήσει, εμπιστεύεται το αβγό της στον καλό γάτο Ζορμπά και του ζητά να το φροντίσει. Μα είναι ποτέ δυνατόν ένας γάτος να μάθει σ’ ένα γλάρο να πετάει; 

Τη συγκινητική αλληγορία του πολυβραβευμένου Χιλιανού συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα για τον γάτο που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει, σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος με το Θέατρο του Νέου Κόσμου σε θεατρική διασκευή της Άνδρης Θεοδότου. 

Με την πολυετή εμπειρία στο θέατρο αλληλεγγύης για παιδιά, ο σκηνοθέτης, με μια δυνατή ομάδα συντελεστών, δημιουργεί έναν χαρούμενο κόσμο από ζώα γεμάτα χιούμορ και ευαισθησία, με τη σκέψη ιδιαίτερα στα παιδιά που βιώνουν συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.

Πέτρος Κλαμπάνης, Tora Collective
Παρασκευή 25 & Σάββατο 26 Ιουνίου, 21:30

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Πώς συναντιούνται μουσικές από το Αιγαίο έως την Ήπειρο και από τα Ιόνια νησιά μέχρι την Κρήτη, μιλώντας στον νου και στην καρδιά ερμηνευτών από διαφορετικά μέρη του κόσμου, κουλτούρες και παραδόσεις; Συνενώνοντας δεξιοτέχνες από την Ευρώπη και την Αμερική, το Tora Collective γεφυρώνει τη Δύση με την Ανατολή και το σήμερα με την παράδοση, συνθέτοντας μια οικουμενική, μουσική αφήγηση.

Μια τολμηρή επανεκκίνηση στον διάλογο ανάμεσα στους πολιτισμούς, με όχημα τη δύναμη της μουσικής και του αυτοσχεδιασμού. Μαζί με τον Πέτρο Κλαμπάνη, στο μουσικό αυτό ταξίδι, θα βρίσκονται επί σκηνής ο σπουδαίος Πετρολούκας Χαλκιάς, η Αρετή Κετιμέ, ο Θωμάς Κωνσταντίνου, ο Kristjan Randalu και ο Ziv Ravitz.

  • Δείτε ΕΔΩ όλες τις παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021 & κλείστε τα εισιτήρια σας ΕΔΩ!