«Στοίχημα» το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Ο πρωτοπόρος Αμερικανός σκηνοθέτης Ρόμπερτ Γουίλσον στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
0
Ο πρωτοπόρος Αμερικανός σκηνοθέτης Ρόμπερτ Γουίλσον στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου @ Γιάννης Καπλανίδης
Κείμενο: Σταμάτης Παρασκευάς
[email protected]

Τέλη Ιουνίου ξεκινά εφέτος το Φεστιβάλ Επιδαύρου κι όχι αρχές Ιούλη, ώστε η λήξη να προηγηθεί του Δεκαπενταύγουστου και να “κερδηθεί” ο πιο υποτονικός Αύγουστος -λόγω διακοπών. Μια κίνηση που δείχνει πως ένα φεστιβάλ -και μάλιστα το μεγαλύτερο της Ελλάδας- πρέπει ν’ αφουγκράζεται και να κατανοεί τις ανάγκες της καθημερινότητας, όπως αυτή κινείται και εξελίσσεται.

Κλείνοντας ένα αρκετά επιτυχημένο Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου του 2018 (με τα οικονομικά στοιχεία να αναφέρουν αύξηση και στην πληρότητα των θέσεων και στα οικονομικά μεγέθη από τα εισιτήρια), ο καλλιτεχνικός διευθυντής, κ. Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ανακοίνωσε το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα του 2019. Τέλη Απρίλη, βέβαια, ολοκληρώνεται χρονικά η θητεία του στο θεσμό κι οψόμεθα για την ανανέωση ή όχι της θητείας του (που ξεκίνησε μετά την παραίτηση του Jan Fabre). Επίσης, ο ίδιος για την μεγαλύτερη εκπαιδευτική δραστηριότητα του Φεστιβάλ αναφέρει πως «μια τέτοια πολιτική σπάει το στερεότυπο της σχέσης φεστιβάλ και κοινού ως μιας σχέσης πελάτη και θεάματος και καλλιεργεί την προσωπική επαφή του καθενός με τη σύγχρονη δημιουργία. Μ’ αυτό τον τρόπο, από απρόσωπος θεσμός παραγωγής πολιτιστικών προϊόντων, το Φεστιβάλ αποκτά πρόσωπο, η συμμετοχή φέρνει τους θεατές σε επαφή με τη ζωντανή διαδικασία της παραγωγής των καλλιτεχνικών έργων και χτίζει εντέλει μια σχέση πιο ενεργητική του κάθε πολίτη με τον θεσμό».

Θέτοντας, λοιπόν, θετικό πρόσημο στο Φεστιβάλ και τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα», στα αργονικά χώματα, όπου η Επίδαυρος νοείται ως σημείο συνάντησης τόσο νεότερων όσο και καταξιωμένων και παλαιότερων δημιουργών, όπου θα κληθούν να δημιουργήσουν εμπνεόμενοι και δουλεύοντας από μιαν αρχαία κληρονομιά αμύθητη. Δεκατέσσερις (14) παραγωγές θα λάβουν χώρα:

21 & 22 Ιουνίου
Οιδίπους
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Γουίλσον
Συμπαραγωγή: ConversAzioni – Teatro Olimpico Vicenza – Pompeii Theatrum Mundi – Teatro Stabile di Napoli

28 & 29 Ιουνίου
Εθνικό Θέατρο
Ορέστεια, του Αισχύλου:
Αγαμέμνων
Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη
Χοηφόροι
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ
Ευμενίδες
Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

5 & 6 Ιουλίου
Εθνικό Θέατρο – Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου
Ικέτιδες του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός

12 & 13 Ιουλίου
Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Συμπαραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

19 & 20 Ιουλίου
ΚΘΒΕ
Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

26 & 27 Ιουλίου
Comédie-Française
Ηλέκτρα / Ορέστης του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Ivo van Hove

Μια στάση και σχόλιο για την Κομεντί Φρανσαίζ, που κατεβαίνει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο με την παράσταση Ηλέκτρα/Ορέστης του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Ίβο βαν Χόβε. “Μια συνεργασία ουσιαστική, για την οποία οι συζητήσεις με τον Ερίκ Ρυφ, Διευθυντή της Κομεντί Φρανσαίζ, που είναι σήμερα κοντά μας, είχαν ξεκινήσει από τον πρώτο χρόνο που ανέλαβα την καλλιτεχνική διεύθυνση”, αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής για τη συνεργασία με το ιστορικό γαλλικό θέατρο.

2 & 3 Αυγούστου
Νεφέλες του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Ο μοναδικός Αριστοφάνης της επόμενης Επιδαύρου θα φιλτραριστεί από το βλέμμα του Δημήτρη Καραντζά και τις «Νεφέλες» του (2 & 3 Αυγούστου) μ’ έναν, πολλά υποσχόμενο, θίασο: Νίκο Καραθάνο, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Λυδία Φωτοπούλου, Γιώργο Γάλλο, Έμιλυ Κολιανδρή, Χρήστο Λούλη, Γιάννη Κλίνη, Ελίνα Ρίζου, Θεοδώρα Τζήμου, Αινεία Τσαμάτη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη.

9 & 10 Αυγούστου
ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου
Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης

Μια στάση και σχόλιο και σε αυτή την παραγωγή, μια και στην Επίδαυρο θα εμφανιστεί για πρώτη φορά η Κάθρην Χάντερ, από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της Αγγλίας και του κόσμου, ελληνίδα γεννημένη στην Αμερική, η οποία θα παίξει τον επώνυμο ρόλο στον Προμηθέα Δεσμώτη σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Η Κάθρην Χάντερ, από τα ιδρυτικά μέλη του θιάσου της Κομπλισιτέ, έχει διακριθεί στην ερμηνεία αντρικών ρόλων, έχοντας κερδίσει και βραβείο Olivier για την ερμηνεία του Ριχάρδου Γ’.

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Η Μικρή Επίδαυρος τώρα, τολμά ακόμα περισσότερο αφού εδώ επιχειρούν νέοι σκηνοθέτες σε πρώτη εμφάνιση στο θέατρο και μάλιστα με υλικό που “ξεφεύγει” του αρχαίου δράματος και επεκτείνεται στο σύνολο της αρχαίας γραμματείας. Τον τόνο συνεργασιών με νέους καλλιτέχνες δίνει το άνοιγμα του προγραμματισμού που απευθύνει πρόσκληση στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής. Τρία εμβληματικά έργα συνθετών της πρωτοπορίας -«Κασσάνδρα» του Ιάννη Ξενάκη «Αναπαράστασις Ι: ο Βαρύτονος» του Γιάννη Χρήστου και «Έσσεται ήμαρ» του Γιώργου Κουμεντάκη θα βρουν το φως της σκηνής (28& 29 Ιουνίου) από τους Αλέξανδρο Ευκλείδη και Εκτορα Λυγίζο.

22 Ιουνίου
9ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας
Προβολή-έκπληξη

28 & 29 Ιουνίου
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ
Κασσάνδρα του Ιάννη Ξενάκη
Αναπαράστασις Ι: Ο βαρύτονος του Γιάννη Χρήστου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Έσσεται ήμαρ… του Γιώργου Κουμεντάκη
Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος

5 & 6 Ιουλίου
Θεογονία του Hσιόδου
Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου

12 & 13 Ιουλίου
Ομάδα Χορού Griffón
KAOS
Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου

19 & 20 Ιουλίου
Δάφνις + Χλόη του Λόγγου
Un amore bucolico
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπογδάνος

26 & 27 Ιουλίου
Φαίδρα του Ρακίνα
Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου

2 & 3 Αυγούστου
Δαναΐδες του Ανδρέα Κάλβου
Σκηνοθεσία: Νατάσα Τριανταφύλλη

Περισσότερα για τις παραγωγές δείτε στο επισυνημμένο αρχείο.

Δείτε επίσης