«Ο Άγγελος Σικελιανός στη Θεσσαλονίκη» – Έκθεση φωτογραφημάτων του Βασίλη Καρκατσέλη
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μικτής τεχνικής από δύο ενότητες πολυμορφικού έργου, για τον Άγγελο Σικελιανό στη Θεσσαλονίκη.
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σας καλεί στην έκθεση φωτογραφημάτων του Βασίλη Καρκατσέλη, με τίτλο «Ο Άγγελος Σικελιανός στη Θεσσαλονίκη».
Ο φωτογράφος, το 2015, επ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, σύστησε, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο τον ποιητή, στους κατοίκους της πόλης. Τα γνωστά πορτρέτα του (ένα της νεότητας και ένα της ωριμότητας-τόσο διαφορετικά μεταξύ τους) αναστάτωσαν τη νέα (τότε) εποχή, ως στοίχημα, ως ερώτημα για τη σχέση μας με την ποίηση (κυρίως μέσω της φωτογραφίας του ποιητή), ως γρίφος και παιχνίδι ταυτόχρονα.
Η έκθεση περιλαμβάνει έργα μικτής τεχνικής από δύο ενότητες πολυμορφικού έργου, για τον Άγγελο Σικελιανό στη Θεσσαλονίκη.
Η φωτογραφία που επιστρέφει στην κοινωνική πραγματικότητα ως φορέας μνήμης, έγινε τότε και γίνεται τώρα το όχημα για επανεξέταση των σχέσεων βλέπω, ανακαλώ, ερευνώ. Η φωτογραφική εικόνα ως παγιωμένος χρόνος μίας κάποτε ζώσας πραγματικότητας μετατρέπεται (;) σε αλληλεπίδραση του εαυτού με κάτι άλλο. Η αυτού του τύπου «Φωτογραφία ντοκουμέντο» φανερώνει με το σκληρότερο τρόπο ότι η «αναμνηστική μίας δράσης φωτογραφία» δεν θυμίζει σε κανέναν τίποτε, όπως δεν τους θυμίζει η φωτό του γάμου των γονιών μας.
Ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο η πρόκληση του γνωστού γεννά πραγματικότητες του μη πραγματικού, ως πρόκληση για ανάγνωση, αναγνώριση, διάδραση, πράξη.
Στην έκθεση παρουσιάζονται ντεκολάζ, και φωτογραφικά κατάλοιπα, μίας σειράς δράσεων σε δημόσιους χώρους της συμπρωτεύουσας, ως αυτόνομα έργα ΜΕΤΑ.
Τα μεταέργα αυτά, (αναπαραστάσεις αυτής της αλληλεπίδρασης) ενταγμένα στο σχετικό πλαίσιο διαχρονικών δράσεων που διοργανώνει ο καλλιτέχνης, επαναπροσδιορίζουν (με τις αβεβαιότητές τους) και το πώς μπορεί να λειτουργήσει η φωτογραφία στην κοινωνία, και το τι μπορεί να κάνει μία φωτογραφία καταγραφής, όταν πορεύεται πέραν της αναπαράστασης ή του κακώς νοούμενου ρεαλισμού.
Εγκαίνια: Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, από τις 18.00 έως 21.00
Διάρκεια: 10 έως 28 Νοέμβρη 2021
Είσοδος Ελεύθερη
“Ζώγια” – Βιβλίο Τσάι και συμπάθεια
Διεύθυνση: Αλ. Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310243459
*Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα αποφυγής της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19.
Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook (εδώ), twitter (εδώ) και instagram (εδώ) για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.