Αφιέρωμα: Γουώλτ Ντίσνεϋ

Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ (5/12/1901-15/121966) υπήρξε ένας από τους πρώτους εμπνευστές και παραγωγούς στη βιομηχανία του αμερικανικού animation. Ο ίδιος σχεδίαζε από πολύ μικρός και είχε σπουδάσει ζωγραφική και σχέδιο στο Ινστιτούτο Τέχνης του Μισούρι. Πολλές φορές δάνειζε την φωνή του στους χαρακτήρες και μιμούταν τις κινήσεις τους.

Πολλές ταινίες και πολλοί ήρωες έχουν σχετιστεί με το όνομα του. Σταχτοπούτα, Η μικρή γοργόνα, Η ωραία κοιμωμένη, Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας, Μαίρη Πόππινς είναι μερικές μόνο από τις επιτυχίες του. Και φυσικά όλες βραβευμένες. Συγκεκριμένα ο Ντίσνεϋ είχε κερδίσει πάνω από 26 Όσκαρ, τρεις Χρυσές Σφαίρες και ένα Βραβείο Έμμυ. Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα του είναι αναμφισβήτητα ένας πανέξυπνος μικρούλης ήρωας που έμελλε να γίνει ο αγαπημένος των παιδιών και που ακόμα και σήμερα αποτελεί τον καλύτερο φίλο τους.

Ο λόγος φυσικά για τον Μίκυ Μάους, το πανέξυπνο και πολυμήχανο ποντίκι που έμοιαζε και συμπεριφερόταν σαν άνθρωπος.

Συγκεκριμένα ο Γουώλτ Ντίσνεϋ είχε πει: «Έπρεπε ο Μίκυ να είναι απλός στον σχεδιασμό του. Τα αυτιά του ήταν στρογγυλά, ο κορμός του είχε το σχήμα αχλαδιού και τα πόδια του κατέληγαν σε δύο μεγάλες πατούσες, όπως ενός παιδιού που χρησιμοποιεί τα παπούτσια του πατέρα του. Δεν θέλαμε να του δώσουμε χέρια ποντικού, γιατί έπρεπε να θυμίζει άνθρωπο. Έτσι του φορέσαμε γάντια και του αφαιρέσαμε ένα δάκτυλο, γιατί τα πέντε έμοιαζαν υπερβολικά σε ένα τόσο μικρό σώμα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια είναι η ιστορία όμως του πιο διάσημου ποντικού;

Το 1927 ο Ντίσνεϋ σχεδίασε ένα λαγό. Το βάφτισε Oswald the Lucky Rabbit και το πήγε σε διάφορες εταιρείες παραγωγής. Η εταιρεία που ενδιαφέρθηκε δεν ήταν άλλη από την Universal η οποία φρόντισε να εκμεταλλευθεί το νέο της απόχτημα όσο καλύτερα μπορούσε. Αρχικά κυκλοφόρησε μια σειρά από μικρά επεισόδια κινουμένων σχεδίων, τύπωσε μπλουζάκια, κονκάρδες, λούτρινα κουνελάκια και έτσι το “τρελό” κουνέλι του Ντίσνεϋ έγινε περιζήτητο. Όχι όμως και εκείνος, αφού η εταιρεία παραγωγής φρόντισε να περιορίσει το όνομα του και να οικειοποιηθεί τα δικαιώματα του Oswald the Lucky Rabbit. Ο Ντίσνεϋ όταν τους ζήτησε τον λόγο εκείνοι περιορίστηκαν στο να του προτείνουν να εργασθεί για εκείνους έναντι μικρής αμοιβής. Όπως ήταν αναμενόμενο ο Ντίσνεϋ αρνήθηκε και το θέμα ξεχάστηκε.

Ένα χρόνο αργότερα, μαζί με τον φίλο και συνεργάτη του Αμπ Άιγουερκς σχεδίασαν ένα νέο ήρωα. Ένα ποντικό. Αρχικά σκέφτηκαν να το περιορίσουν στην φιγούρα ενός μικρού τρωκτικού που μάλιστα θα μιμούνταν το περπάτημα των ποντικών. Η συναισθηματική φόρτιση όμως του Ντίσνεϋ μετά από την εξαπάτηση που είχε προηγηθεί από τα Universal studios τον έκανε να βλέπει πιο προσωπικά το καρτούν. Έτσι, αποφάσισε να πειράξει το αρχικό σχέδιο κα να το κάνει να μοιάσει περισσότερο με φιγούρα μικρού παιδιού. Του δικού του παιδιού. Το όνομα που του έδωσαν στην αρχή ήταν Μόρτιμερ. Μόλις όμως το ανακοίνωσε στην Λίλιαν Ντίσνεϋ, την σύζυγο του και πιστή του φίλη, εκείνη αντέδρασε και σχεδόν τον παρακάλεσε να του αλλάξει το όνομα σε Μίκυ. Εκείνος δέχτηκε απρόθυμα για να μην της χαλάσει χατίρι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 18 Νοεμβρίου 1928, και ενώ έχουν προηγηθεί δύο φιλμ με τον Μίκυ που όμως δεν έτυχαν ανταπόκρισης, το τρίτο φιλμ με τίτλο Steamboat Willie αποθεώνεται από τα Fleicher Studios. Αμέσως γυρίζονται τα πρώτα επεισόδια και μετά από 15 εμφανίσεις του αξιαγάπητου ποντικού έρχεται η πρόταση από την εταιρεία κόμικς King Features Syndicate να κυκλοφορήσει ο Μίκυ σε περιοδικό.

Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή. Εκατομμύρια εισπράξεις, καταγραφή στο βιβλίο Γκίνες και κάπως έτσι ο Γουώλτ Ντίσνεϋ δημιουργεί και τους υπόλοιπους χαρακτήρες. Την Μίνι, το κορίτσι του Μίκυ, τον Γκούφυ, τον Ντόναλτ, την Νταίζη, τον αγαπημένο του φίλο Πλούτο, την Θεία Κλάρα, τον Κακό Πητ.

Ο Μίκυ Μάους έχει παίξει σε 120 ταινίες και έχει κερδίσει τρεις υποψηφιότητες και ένα ειδικό Όσκαρ.

Η ταινία Φαντασία (1940) όπου ο Μίκυ γίνεται μαθητευόμενος μάγος αποσπά διθυραμβικές κριτικές. Είναι από τις ταινίες που συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Στην ταινία κινουμένων σχεδίων συμμετείχε η Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας με τον Λεοπόλντ Στοκόφσκι. Κάποιες από τις μουσικές που ακούγονται είναι του Igor Stravinsky, Beethoven και του Bach.

Στο IMDB παίρνει 7.8 και ανταγωνίζεται ταινίες μεγάλου μήκους με εισιτήρια που φτάνουν τα 83,3 εκατομμύρια δολάρια. Η ταινία που στην ουσία αποτελεί το ντεμπούτο του Μίκυ Μάους το Steamboat Willie αποτελεί την πρώτη ομιλούσα animation ταινία!