Αφιέρωμα: Όσα δεν γνωρίζεις για το φαινόμενο Harry Potter

Draco Dormiens Nunquam Titillandus” (ποτέ μην ξυπνάς έναν κοιμισμένο δράκο). Σας θυμίζει κάτι αυτή η φράση; Κάποιο ξόρκι; Μαγικό φίλτρο, μήπως; Αυτή η επιγραφή υπάρχει πάνω στο πιο διάσημο και μαγικό σχολείο του κόσμου. Ποιο είναι αυτό; Μα, φυσικά, η σχολή μαγείας του Χόγκουαρτς.

Εκεί, που ο διάσημος μάγος Χάρι Πότερ – το αγόρι που επέζησε- και οι φίλοι του Ερμιόνη και Ρον εκπαιδεύτηκαν για να αντιμετωπίσουν τον σκοτεινό άρχοντα Βόλντεμορντ και το τάγμα του. Κι αν νομίζετε πως θα σας αποκαλύψουμε την θέση του τότε το μόνο που έχουμε να σας πούμε είναι πως τo κάστρο βρίσκεται στα βουνά κοντά σε μια λίμνη. H ακριβή τοποθεσία του κάστρου δεν μπορεί να αποκαλυφθεί λόγο των ξορκιών που έχουν γίνει για να προστατευτεί από τους εχθρούς του. Οι πληροφορίες λένε πως μάλλον ιδρύθηκε τον 9ο ή 10ο αιώνα.

Το Χόγκουαρς σύμφωνα με πολλούς είναι το καλύτερο μαγικό σχολείο αν και υπάρχουν και άλλα αξιόλογα όπως η μαγική ακαδημία Μπομπατόν και το ινστιτούτο του Ντάρμστρανγκ. Τα παιδιά με μαγικές ικανότητες γράφονται από την ημέρα που γεννιούνται σε έναν κατάλογο και όταν συμπληρώσουν τα έντεκα τους χρόνια μια κουκουβάγια τους φέρνει το γράμμα του Χόγκουαρτς.

Εσείς είστε σίγουροι πως ξέρετε τα πάντα για τον αγαπημένο σας ήρωα ή χρειάζεστε λίγη μαγεία ακόμη;

  1. Το πρώτο βιβλίο με τον τίτλο «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» κυκλοφόρησε στις 29 Ιουνίου 1997 και από τότε έχει κάνει πάνω από 450.000.000 δολάρια παγκοσμίως και πλέον κατέχει μία θέση στην δεκάδα με τις σειρές βιβλίων που έχουν τις περισσότερες πωλήσεις.
  2. Όταν η συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ έστειλε στον εκδοτικό οίκο Bloomsbury την ιστορία της το απέρριψαν. Εκείνη επέμενε και το στέλνει στον κύριο μέτοχο και εκδότη Νάιτζελ Νιούτον. Ο δεύτερος το πήρε σπίτι του και το παράχωσε στην βιβλιοθήκη του. Εκεί το ανακάλυψε η 8χρονη κόρη του που είχε μαθησιακές δυσκολίες. Η μικρούλα το διάβασε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, και είπε στον πατέρα της πόσο πολύ της άρεσε. Μετά, από αυτό ο Νιούτον έδωσε εντολή να εκδοθεί.
  3. Το τελευταίο βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου», που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2007, πούλησε 11 εκατομμύρια αντίτυπα μόλις στο πρώτο 24ωρο διάθεσής του.
  4. Έχει μεταφραστεί σε 73 γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες είναι και οι δύο «νεκρές» γλώσσες, όπως έχουν χαρακτηριστεί τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά. Για την αγγλική γλώσσα υπάρχει μία έκδοση που έχει προσαρμοστεί στα αμερικανικά αγγλικά αντικαθιστώντας λέξεις όπως «football» σε «soccer», «philosopher’s» σε «sorcerer’» και άλλες πολλές.
  5. Ο αμερικανικός τίτλος του βιβλίου είναι «Harry Potter and the Sorcerer’s Stone», αντί για το βρετανικό (και το ελληνικό) «Harry Potter and the Philosopher’s Stone», γιατί ο διευθυντής του αμερικανικού εκδοτικού οίκου θεώρησε ότι το «φιλόσοφος» δεν παραπέμπει σε μαγεία.
  6. Μετά την πρωτοφανή επιτυχία η εκδοτική φοβόταν για εσωτερικές διαρροές. Έτσι, όσοι εργαζόμενοι εμπλέκονταν με τον Χάρι Πότερ τους απαγόρευαν να έχουν σύνδεση στο ιντερνέτ όταν ήταν σπίτι τους για να μην υπάρχουν υποκλοπές. Οι δε συναντήσεις με τον μάνατζερ της συγγραφέα δεν γίνονταν στα κεντρικά γραφεία, αλλά σε μια παρακμιακή παμπ με το όνομα «Πελεκάνος». Τα δε χειρόγραφα ήταν σε μαύρη σακούλα σκουπιδιών και ποτέ δεν μιλούσαν για αυτά. Έπιναν το ποτό τους και αποχωρούσαν.
  7. Έχουν γυριστεί συνολικά επτά ταινίες μέσα σε μια δεκαετία και συγκεκριμένα 2001 με 2011. Τα δικαιώματα για τα τέσσερα πρώτα μυθιστορήματα της σειράς πωλήθηκαν στην Warner Bros. έναντι 1.000.000 δολαρίων από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ.
  8. Είχε γίνει πρόταση στον Στίβεν Σπίλμπεργκ να το σκηνοθετήσει, αλλά εκείνος αρνήθηκε διότι δεν έβρισκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ιστορία. Συγκεκριμένα το θεώρησε πολύ βρετανικό εγχείρημα. Άλλοι υποψήφιοι σκηνοθέτες ήταν οι Άλαν Πάρκερ, Τιμ Ρόμπινς, Βόλφγκανγκ Πέτερσεν. Η Ρόουλινγκ ήθελε τον Τέρι Γκίλιαμ. Τελικά ανέλαβε ο Κρις Κολόμπους μετά την σκυτάλη πήρε ο Αλφόνσο Κουαρόν και ο Ντέιβιντ Γέιτς.
  9. Η μεγάλη σάλα του Χόγκουαρτς «The Great Hall of Hogwarts» σχεδιάστηκε πάνω στην Εκκλησία Hall of Christ στην Οξφόρδη της Αγγλίας.
  10. Ολόκληρη η σειρά ταινιών απέφερε 7.727.156.777 δολάρια παγκοσμίως με τις τρεις πρώτες ταινίες να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις αντίστοιχα σε πωλήσεις εισιτηρίων τις χρονιές προβολής τους, ενώ «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου – Μέρος 2» έφτασε τα 1.341.511.219 δολάρια. Επίσης, βρίσκεται στις 50 ταινίες με τα υψηλότερα κέρδη όλων των εποχών.
  11. Το 2001 και μετά την προβολή της τελευταίας ταινίας η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ εγκαινίασε μια νέα ιστοσελίδα, όπου οι χρήστες θα μπορούσαν εικονικά να περιηγηθούν στο Χόγκουαρτς, να παραλάβουν τα ραβδιά τους και να διαλέξουν κοιτώνες. Αρχικά, η πλατφόρμα έδινε πληροφορίες και δυνατότητες στους συμμετέχοντες που δεν είχαν αναφερθεί στις ταινίες. Η επισκεψιμότητα ήταν τεράστια και συχνά διοργανώνονταν μυστικά πάρτι μαγείας. Αυτό εξόργισε τους γονείς των ανηλίκων και κατέφυγαν στις διωκτικές αρχές. Η ιστοσελίδα έκλεισε προσωρινά το 2015 και άνοιξε μετά από ένα χρόνο περίπου εντελώς αναθεωρημένη και λιγότερο συναρπαστική.
  12. Το καλοκαίρι του 2010 άνοιξε θεματικό πάρκο με ονομασία «The Wizarding World of Harry Potter» στο πάρκο περιπέτειας του Universal Orlando Resort στη Φλόριντα των ΗΠΑ.
  13. Τον Μάρτιο του 2011, η Warner Bros ανακοίνωσε τα σχέδιά της να κατασκευάσει ένα τουριστικό αξιοθέατο στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επιδείξει τη σειρά ταινιών Χάρι Πότερ. Το Warner Bros. Studio Tour London είναι μια περιήγηση με τα πόδια πίσω από τις σκηνές στα αυθεντικά σκηνικά και τα κοστούμια από την σειρά ταινιών. Η ατραξιόν βρίσκεται στα Warner Bros. Studios Leavesden, όπου γυρίστηκαν και οι οκτώ ταινίες Χάρι Πότερ.