Εκλογές… στον Ελληνικό Κινηματογράφο

Η πολιτική και οι εκλογές υπήρξαν ένα από τα αγαπημένα θέματα, του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου. Ελληνικές παθογένειες, ρουσφέτια, εθνοσωτήρες και πολιτικές βλέψεις απλών ανθρώπων, που ήθελαν να μας… βγάλουν από το αδιέξοδο.

Μέσα από ξεκαρδιστικές ατάκες, ο παλαιός ελληνικός κινηματογράφος, κατάφερε να αποτυπώσει με τον πιο καυστικό, πιο γλαφυρό, πιο εύστοχο τρόπο, τα όσα ακούμε και ζούμε κατά την περίοδο των εκλογών.

Ας γνωρίσουμε όμως τους υποψηφίους… εθνοπατέρες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα σας εξαφανίσωμεν»
Υπάρχει και φιλότιμο (1965), Αλέκος Σακελλάριος

Στο Υπάρχει και φιλότιμο (1965) του Αλέκου Σακελλάριου, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ερμηνεύει τον υπουργό Αγροτικής Ανασυγκροτήσεως, Ανδρέα Μαυρογιαλούρο. Από τις χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας, εκείνη που ο Μαυρογιαλούρος προβάρει το λόγο του και ένας γάιδαρος τον διακόπτει. Θα, Θα…Θα, ίσως τα περισσότερα φάσκελα που έχουν πέσει σε ταινία.

«Δώθε Παναγιά, Πέρα Παναγιά, άνω Πλατανιά, κάτω Πλατανιά»
Τζένη-Τζένη (1966), Αλέκος Σακελλάριος

Η Τζένη Καρέζη και ο Ανδρέας Μπάρκουλης, ταλαιπωρούνται από τον πατέρα της πρώτης και τον θείο του δεύτερου. Ο λόγος για τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Γκόρτσος ή Μαντάς; Και οι ατάκες πέφτουν βροχή!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν βγήκα αλλά έχω 3.960 προσωπικούς ψήφους!»
Θανασάκης ο πολιτευόμενος (1953)

Ο Μελέτης (Ντίνος Ηλιόπουλος), για να μην χαλάσει το χατίρι στην ψιλομήτα αδερφή του (Άννα Συνοδινού), στηρίζει οικονομικά τον τεμπέλη γαμπρό του (Βύρων Πάλλης).

Φυσικά και ο Θανασάκης δεν εκλέγεται και φυσικά εμείς απολαμβάνουμε τον επικό διάλογο μεταξύ των δύο ανδρών.
Θανασάκης: Δεν βγήκα αλλά έχω 3.960 προσωπικούς ψήφους!
Μελέτης: Τι πάει να πει αυτό;
Θανασάκης: Πάει να πει ότι 3960 ψηφοφόρους τους έχω εδώ! Τους κρατάω στην χούφτα μου!
Μελέτης: Βουλευτής βγήκες;
Θανάσης: Ε, αμόλα τους! Τι τους έχεις και τους κρατάς; Άφησε τους να πάνε σπίτια τους!!

«Από Δευτέρα θα σας χτίσουμε γιοφύρια»
Κυρία Δήμαρχος (1960), Ροβήρος Μανθούλης

Το δίδυμο Αυλωνίτη-Βασιλειάδου, το οποίο άφησε εποχή στον κινηματογράφο, διασταύρωσε τα ξίφη του για χάρη της Δημαρχίας, με τις υποσχέσεις να πέφτουν… βροχή. Η κινηματογραφική Ασπασία Ζορμπαλά και ο Ανάργυρος Προκόπης, τάζουν λαγούς με πετραχήλια για να πείσουν τους καημένους τους συγχωριανούς τους. «Μα τι να τα κάνουμε; Εμείς δεν έχουμε ποτάμια». «Ψηφίστε με και θα σας κάνω και γιοφύρια δύσκολο είναι…»

Ανθισμένη αμυγδαλιά (1959), Χρήστος Αποστόλου

Με νοσταλγία παρακολουθούμε την Αθήνα του 1880, όπου ο Χαρίλαος Τρικούπης, τ’ ακούει για τα καλά από τον σερβιτόρο, «Παναγιωτάκη» (Νίκος Σταυρίδης), για τα κακά κείμενα της χώρας. Πολύ καλή ηθογραφία.

«Να με φτύσεις δε λέω, βουλευτής είμαι. Αλλά τουλάχιστον να μου πεις τον λόγο».
Στουρνάρα 288 (1959), Ντίνος Δημόπουλος

Σε μια πολυκατοικία, στην Στουρνάρα 288, ο θυρωρός (Ορέστης Μακρής), παρακολουθεί τα καμώματα και τα… ρουσφέτια, του πιο πολλά υποσχόμενου βουλευτή Καλοχαιρέτα. Ό,τι πιο κοντά έχουμε σε πραγματικούς πολιτικούς. «Μη σας νοιάζει, το ζήτημα σας Ετελείωσε».

Η Βουλευτίνα (1966), Κώστας Καραγιάννης

Για να παντρευτεί η πολύπαθη Ρένα Βλαχοπούλου, πρέπει να εκλεγεί ο αρραβωνιαστικός της Περικλής Αράπης (Σταύρος Ξενίδης). Με αυτό το όνομα όμως, που να σταυρώσει ψήφο. Έτσι αναλαμβάνει έργο ο μέγας επικοινωνιολόγος, Νίκος Ρίζος και γίνεται …χαμός.

Ζητείται Ψεύτης (1961), Γιάννης Δαλιανίδης

Πηγαίο ταλέντο στα ψέμματα ο Θεόδωρος Πάρλας (Ντίνος Ηλιόπουλος) ή αλλιώς Ψευτοθόδωρος. Η ικανότητα του αυτή δεν αφήνει αδιάφορο τον βουλευτή Θεόφιλο Φερέκη (Παντελής Ζερβός). Τον προσλαμβάνει με σκοπό να ξεγελάει τους δόλιους ψηφοφόρους, που τους έχει τρελάνει στα ψέμματα.

Όσα ψέμματα και να μας είπανε, όσα και να μας τάξανε, τους αγαπάμε. Προσοχή όμως, αυτοί οι αξιαγάπητοι πολιτικάντηδες είναι ψεύτικα αληθινοί. Το νου μας στους αληθινά… ψεύτες!