Videoclub: The end of the affair/ Το τέλος μιας σχέσης (1999) του Νιλ Τζόρνταν

«Η αγάπη δεν τελειώνει, επειδή δεν μπορούμε να είμαστε μαζί. Δεν έπαψα να σε αγαπώ. Ξέρω πως δεν θα σε έχω. Η αγάπη μου είναι δική μου»

Το 1951 ο Άγγλος μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Γκρέιαμ Γκριν γράφει μια από τις δυνατότερες ιστορίες αγάπης. Η νουβέλα «Το τέλος μια σχέσης» σύμφωνα με τον Ουίλιαμ Φόκνερ είναι ένα από τα πιο αληθινά και συγκινητικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Αυτός είναι ο λόγος που έχει μεταφερθεί δύο φορές στην μεγάλη οθόνη, το 1955 και 1999 αντίστοιχα.
Δύο παράνομοι εραστές, η Σάρα Μάιλς και ο Μόρις Μπέντριξ, μπλέκουν τις ζωές τους με φόντο την Αγγλία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια βαθιά, θυελλώδη σχέση που αψηφά κοινωνικά στερεότυπα και διδακτισμούς. Όταν η Σάρα ξαφνικά εξαφανίζεται ο Μόρις δεν μπορεί να καταλάβει αν τον αγάπησε λίγο ή αν τον αγάπησε πάρα πολύ…

Η ταινία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος σκηνοθέτης από τον Νιλ Τζόρνταν για να γυρίσει αυτή την ταινία. Ο Ιρλανδός κινηματογραφιστής έχει έναν ιδιαίτερα εύστοχο και λεπτό τρόπο να διεισδύει στους ήρωες του, υπογραμμίζοντας τα συναισθήματα τους προσδίδοντας όλη τη τραγικότητα των μεγάλων ηρώων. Ας θυμηθούμε και το αριστουργηματικό «Το παιχνίδι των λυγμών» (1992). Πολύ εύστοχα διαλέγει την εύθραυστη Τζούλιαν Μουρ και τον ευγενή Ρέιφ Φάινς, που έχοντας στην πλάτη του το βάρος του «Άγγλου Ασθενή» επιβεβαιώνει το πόσο καλός ηθοποιός είναι.
Οι δυο πρωταγωνιστές συνθέτουν τους τέλειους εραστές σε μια συνθήκη που τους οδηγεί μέσα από λιγωμένες ματιές και μισοτελειωμένα αγγίγματα από τον παράδεισο στην κόλαση. Σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα και η φωτογραφία του Ρότζερ Πρατ, η μουσική του Μάικλ Νάιμαν, καθώς και η επιλογή των τοποθεσιών των γυρισμάτων, όπως, του ξενοδοχείου που συναντιόντουσαν. Μια πανσιόν δίπλα στη θάλασσα στο Ανατολικό Σάσεξ, δίνοντας μια ποιητική απόχρωση στις συναντήσεις τους.

Πρώτη Προβολή/Box office

Στην Αμερική η ταινία κυκλοφόρησε στις 2 Δεκεμβρίου 1999. Στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 11 Φεβρουαρίου 2000, ενώ στην Ελλάδα 14 ημέρες μετά, στις 25 Φεβρουαρίου. Ο προϋπολογισμός της ταινίας άγγιξε τα 23.000.000 δολάρια. Το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής της έκανε 198.535 δολάρια. Στις ΗΠΑ έκανε συνολικά πάνω από 10.827.816 δολάρια.

Κριτικές/ Βραβεία

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τζούλιαν Μουρ ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου, που εκείνη την χρονιά πήγε στην Χίλαρι Σουανκ και το «Boys don’t cry». Επίσης, και για το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας που τελικά απέσπασε το «American Beauty». Καλή πορεία είχε και στα BAFTA με τον Νιλ Τζόρνταν να αποσπά το Βραβείο Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου, ενώ ήταν υποψήφια και στις κατηγορίες, Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, Καλύτερης Αντρικής Ερμηνείας, Μουσικής, Φωτογραφίας, Κουστουμιών, Μακιγιάζ/Κομμώσεις. Στις Χρυσές Σφαίρες ήταν υποψήφια στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ερμηνείας και Καλύτερης Μουσικής.
Σε γενικές γραμμές οι κριτικοί, μάλλον καλοείδαν αυτόν τον κινηματογραφικό έρωτα. Οι αναφορές ήταν καλές, αν και δεν έλειψαν οι συντηρητικές φωνές που μιλούσαν για ένα φτηνό ρομάντζο που υμνεί την απιστία. Την απάντηση την έδωσαν οι ίδιοι θεατές που την αποθέωσαν και την έχουν κατατάξει ανάμεσα στις πρώτες 50 πιο δυνατές ιστορίες αγάπης.

Extras

  • Οι παραγωγοί είχαν σκεφτεί αρχικά την Νικόλ Κίντμαν για τον ρόλο. Ο Νιλ Τζόρνταν επέμενε για την Τζούλιαν Μουρ.
  • Λόγω της έντονης υγρασίας και της συχνής βροχής οι συντελεστές ήταν μονίμως άρρωστοι. Ο Ρέιφ Φάινς έπαθε πνευμονία κατά την διάρκεια των γυρισμάτων.
  • Κάποιες από τις σκηνές σεξ της ταινίας θεωρούνται από τις καλύτερες που έχουν γυριστεί ποτέ.
  • Ο ηθοποιός Στήβεν Ρέι, που υποδύεται τον σύζυγο, είναι ο αγαπημένος του σκηνοθέτη, αφού είναι η όγδοη συνεργασία τους.
  • Ο Ρέιφ Φάινς στην αρχή ήταν αρνητικός για αυτόν τον ρόλο, γιατί είχε πολλά κοινά με τον αντίστοιχο του «Άγγλου ασθενή». Η Τζούλιαν Μουρ ήταν εκείνη που τον έπεισε κι από τότε παραμένουν πολύ καλοί φίλοι.