Αφιέρωμα Matrix: 20 χρόνια μετά ποιο χαπάκι θα έπαιρνες; Το μπλε ή το κόκκινο;

Το The Matrix είναι κινηματογραφική ταινία περιπέτειας και επιστημονικής φαντασίας, σε σενάριο και σκηνοθεσία των Λίλι και Λάνα Γουατσόφσκι.

Η ταινία περιγράφει ένα μέλλον στο οποίο ο κόσμος όπως τον ξέρει ο άνθρωπος είναι το Matrix, μια εικονική πραγματικότητα που δημιουργήθηκε και συντηρείται από νοήμονες μηχανές προκειμένου να κατευνάσει, υποτάξει και εκμεταλλευτεί τον ανίδεο ανθρώπινο πληθυσμό ως πηγή ενέργειας, με την υποχρεωτική σύνδεση του στο Matrix μέσω μοσχευμάτων. Περιέχει πολυάριθμες αναφορές στην κουλτούρα του Κυβερνοχώρου και των χάκερ, φιλοσοφικές και θρησκευτικές ιδέες..

Στην Ελλάδα προβλήθηκε πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1999.
Τους πρώτους ρόλους είχαν: Νίο (Κιάνου Ρίβς), τον Μορφέα (Λώρενς Φίσμπερν), την Τρίνιτυ (Κάρι-Αν Μος), την Προφήτη (Γκλόρια Φόστερ-Mary Alice), κ.Σμιθ (Χιούγκο Γουίβινγκ). Αργότερα και παράλληλα με την εξέλιξη του έργου, καινούρια πρόσωπα προστίθενται στο κεντρικό καστ.

Έχουν γυριστεί – μέχρις στιγμής τρία Matrix. To 1999 το The Matrix,
The Matrix Reloaded (2003), The Matrix Revolutions (2003)

Τα δύο και τρία γυρίστηκα σχεδόν μαζί και προβλήθηκαν με έξι μήνες διαφορά, Ιούνιος/Νοέμβριος.

20χρόνια μετά και αφού τα κέρδη της τριλογίας απέφεραν στο παγκόσμιο box office 1,6 δισ. δολάρια, η Warner Bros, ανακοίνωσε πως ξεκινάνε τα γυρίσματα του Matrix 4.
Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ότι στο καστ βρίσκεται ο Κιάνου Ρίβς και η Κάρι-Αν Μος.
Όπως και στα προηγούμενα τρία φιλμ το σενάριο θα υπογράψει η μια εκ των αδερφών Γουατσόφσκι, Λάνα, η οποία θα βρίσκεται και πίσω από το σκηνοθετικό τιμόνι.
Σύμφωνα με το Variety τα γυρίσματα του The Matrix 4, θα ξεκινήσουν μέσα στο 2020.

Τι είναι αυτό όμως που έκανε την ταινία και το κλειστοφοβικό της σενάριο τόσο πετυχημένα;
Το 1999, όλα αυτά που βλέπαμε ήταν σκηνές από τα προσεχώς;

Το σενάριο γράφτηκε από τα αδέρφια Andy Wachowski και Lana Wachowski (αρχικά ονομάζονταν Larry, καθώς προχώρησε σε εγχείρηση αλλαγής φύλου), είχαν αρχικά συλλάβει την ιδέα του «Matrix σαν κόμικ! Τα δύο αδέλφια πριν ασχοληθούν με τον κινηματογράφο, συνεργαζόντουσαν με την Marvel.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ταινία, για την εποχή της, χρησιμοποιεί κορυφαία οπτικά και ηχητικά εφέ. Πολύ χαρακτηριστική είναι χρήση ενός ειδικού οπτικού εφέ, γνωστού ως bullet time, όπου ο θεατής βλέπει μία σκηνή να εκτυλίσσεται σε αργή κίνηση ενώ η κάμερα μοιάζει να περιστρέφεται γύρω από το επίκεντρο της σκηνής με κανονική ταχύτητα. Ακόμα, η ταινία περιέχει στοιχεία από ασιατικές ταινίες πολεμικών τεχνών και τη διαφημιστική εικαστική αισθητική των βιντεοκλίπ.
Τα ηχητικά εφέ της ταινίας επιμελήθηκε ο Ντον Ντέιβις. Ο Ντέιβις επικεντρώθηκε στο θέμα των αντικατοπτρισμών
Εκτός από τα ηχητικά του Ντέιβις, το soundtrack του Matrix περιλαμβάνει τραγούδια από τους Rammstein, Ρομπ Ντούγκαν, Rage Against the Machine, Propellerheads, The Crystal Method, Ministry, Deftones, The Prodigy, Ρομπ Ζόμπι, Meat Beat Manifesto, Massive Attack και Μέριλυν Μάνσον.

Έχουμε χρήση “ψηφιακής βροχής” που θυμίζει έντονα παρόμοιες γραμμές κώδικα από την ταινία anime Ghost in the Shell, που αναγνωρισμένα επηρέασε τη σειρά Matrix. Έντονο πράσινο χρώμα που παραπέμπει στις παλιές μεγάλες οθόνες υπολογιστών, με σκοπό να μεταφέρει την ψυχρή λογική και την τεχνητή φύση του εν λόγω περιβάλλοντος στον θεατή.

Ο διοικητής των ‘μηχανών’ είχε ένα πρόσωπο που έμοιαζε με μωρού; Ήταν το σχέδιο του ανιψιού του σκηνοθέτη.

Σε όλη την διάρκεια της ταινίας εμφανίζεται ο γραμμικός κώδικας που αποτελείται από χαρακτήρες kana, λατινικούς χαρακτήρες και αραβικούς αριθμούς.

Το The Matrix Revolutions, προβλήθηκε ταυτόχρονα την ίδια ημέρα και ώρα σε όλο τον κόσμο.

Αρχικά για τον ρόλο του Νίο είχε προταθεί ο Τζόνι Ντεπ και ο Λεονάντο Ντι Κάπτιο, ενώ για τον ρόλο του Μορφέα ο Σον Κόνερι και ο Σάμιουελ Λι Τζάκσον.

Οι πολεμικές σκηνές είναι πολύ επηρεασμένες από σκηνές πολεμικών τεχνών της Ιαπωνίας (για άλλη μια φορά ο Ασιατικός κινηματογράφος επηρεάζει τον Δυτικό). Όλοι οι ηθοποιοί έκαναν καθημερινά προπονήσεις με ειδικά εκπαιδευμένους δασκάλους.

Η General Motors δώρισε 300 αμάξια στους παραγωγούς της ταινίας.

Θυμάστε την σκηνή στο λόμπι, όπου ο Νιο και η Τρίνιτι πάνε να σώσουν τον Μορφέα; Λοιπόν, δεν είναι γραφικά. Κάθε άλλο μάλιστα.
Όλοι οι πυροβολισμοί και οι εκρήξεις ήταν έφε in real time.

Η σκηνή με το ελικόπτερο παραλίγο να κάνει την ταινία να σταματήσει.
Αυτό γιατί έπρεπε να γυριστεί σε μία απαγορευμένη περιοχή στο Σίδνεϊ και έτσι ο μόνος τρόπος ήταν η κυβέρνηση να αλλάξει τους νόμους.

Εκτός από πολεμικές τέχνες, τα συμβόλαια των ηθοποιών έκαναν λόγο και για την υποχρεωτική ανάγνωση βιβλίων φιλοσοφίας, ψυχολογίας, θεωρίες συνομωσίας και μελέτες πάνω στον Σωκράτη και τον Πλάτωνα!

Τα γυαλιά που φορούσε ο Κιάνου Ρίβς έγιναν ανάρπαστα και ήταν μια εποχή που όλοι ζητούσαν τα γυαλιά του Νίο.

Όσο δε για την πιο χαρακτηριστικό πλάνο του έργου; Μα φυσικά μιλάμε για την σκηνή που ο Νίο πιστεύοντας πως είναι ο εκλεκτός, στην προσπάθεια του να αποφύγει μια σφαίρα, σε μια απίστευτη χορογραφία, λυγίζει τόσο τον κορμό του, που αψηφά τους νόμους της βαρύτητας. Για να το πετύχουν αυτό στήθηκε μια ειδική εξέδρα με 210 Ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κάμερες. Όλα τα κλικ και οι λήψεις συνδέθηκαν και μετά από πολλές ώρες μοντάζ, έτσι, απολαμβάνουμε καρέ-καρέ την σκήνή!

Όταν ο Νίο αρχίζει την εκπαίδευση από τον Μορφέα τρίβει την μύτη του. Ο Κιάνου Ρίβς σε συνεντευξή του είχε δηλώσει πως το έκανε σαν φόρο τιμής προς τον Bruce Lee.

Αυτά και άλλα περισσότερα έκαναν την ταινία να θεωρείτε κλασική πια στο είδος της και πρωτοπόρο για πολλές μετέπειτα ταινίες επιστημονικής φαντασίας του σύγχρονου κινηματογράφου.

Το φαινόμενο Matrix επανέρχεται και μέχρι να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα της τέταρτης ταινίας, ήρθε ο καιρός να αποφασίσουμε ποιο χαπάκι θα παίρναμε, το μπλε ή το κόκκινο;