Με νέες συνεργασίες και βραβεία επιστρέφει η πιο δραστήρια και δυναμική Αγορά Ντοκιμαντέρ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Η Αγορά Ντοκιμαντέρ του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 12 Μαρτίου 2023 προσκαλεί τους δημιουργούς να καταθέσουν δημιουργικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ντοκιμαντέρ σε επεισόδια, καθώς και ντοκιμαντέρ για παιδιά στα τμήματα Agora Doc Market, Docs in Progress, Thessaloniki Pitching Forum. Παράλληλα, παρουσιάζει το ανανεωμένο Agora Lab, ένα τριήμερο εργαστήρι συμβουλευτικής και εκπαίδευσης νέων δημιουργών από την Ελλάδα.
Αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Αγορά Ντοκιμαντέρ έχει καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης ανάμεσα σε σκηνοθέτες, παραγωγούς και αγοραστές από όλο τον κόσμο, προωθώντας και στηρίζοντας την ταινία τεκμηρίωσης σε όλα τα στάδια παραγωγής. Η Αγορά Ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 11 Μαρτίου 2023.
Οι αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς Ντοκιμαντέρ επικεντρώνονται στις χώρες της ευρύτερης περιοχής και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Creative Europe Media και σε συνεργασία με το DAE (Documentary Association of Europe). Σε ένα φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον, είτε φυσικό είτε ψηφιακό, επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ συναντούν σκηνοθέτες και παραγωγούς για να συζητήσουν τις ταινίες τους και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους.
THESSALONIKI PITCHING FORUM: Προθεσμία καταθέσεων αιτήσεων 9 Ιανουαρίου 2023
H Αγορά του Φεστιβάλ συνεχίζει την πρωτοβουλία Thessaloniki Pitching Forum, το πρόγραμμα ανάπτυξης ταινιών τεκμηρίωσης. Το Thessaloniki Pitching Forum εξερευνά τα όρια του είδους, προσκαλώντας δημιουργικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ντοκιμαντέρ σε επεισόδια, ντοκιμαντέρ για παιδιά και new media projects (εικονικής ή/και ενισχυμένης πραγματικότητας, κ.ά.).
Οι δημιουργοί και παραγωγοί των επιλεγμένων πρότζεκτ θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα διαδικτυακό διήμερο εργαστήρι όπου θα δεχτούν συμβουλές, θα δουλέψουν το υλικό τους και θα προετοιμαστούν για την παρουσίαση στο Pitching Forum. Η παρουσίαση γίνεται μπροστά σε πάνελ ειδικών, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με επαγγελματίες του χώρου.
Συνολικά θα επιλεγούν έως 14 πρότζεκτ, τα οποία θα απευθύνονται σε ένα διεθνές κοινό. Τα βραβεία περιλαμβάνουν: Βραβείο Thessaloniki Pitching Forum (2000 ευρώ), Βραβείο ΕΡΤ σε ελληνικό πρότζεκτ (2000 ευρώ), Υποτροφία για το Sript2Film Doc Lab του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (Ιούνιος-Δεκέμβριος 2023), Βραβείο DAE (συμβουλευτικές συνεδρίες), Βραβείο Aylon Productions Digital Services (Ψηφιοποίηση υλικού), Βραβείο Beldocs (διαμονή και διαπίστευση στο Φεστιβάλ της Σερβίας, Μάιος 2023) και Βραβείο DOK Leipzig Accelerator (επιλογή ενός πρότζεκτ για συμμετοχή στο πρόγραμμα Open Program και 2 δωρεάν διαπιστεύσεις, Οκτώβριος 2023).
AGORA DOCS IN PROGRESS: Προθεσμία καταθέσεων αιτήσεων 9 Ιανουαρίου 2023
Η Αγορά καλεί δημιουργούς, των οποίων τα ντοκιμαντέρ βρίσκονται στο τελικό στάδιο post-production και αναζητούν διανομέα, πρεμιέρα σε φεστιβάλ ή χρηματοδότηση, να καταθέσουν τα πρότζεκτ τους στο τμήμα Agora Docs in Progress. Ελληνικά ντοκιμαντέρ που έχουν συμμετάσχει με επιτυχία στο τμήμα είναι: Queen of the Deuce της Valerie Kontakos (DOCNYC 2022), Οι γάμοι της Τήλου του Παναγιώτη Ευαγγελίδη (ΦΝΘ 2022), όπως και Νύχτες και μέρες με τη Δήμητρα Κ. της Εύας Στεφανή, Όταν ο Βάγκνερ γνώρισε τις ντομάτες της Μαριάννας Οικονόμου, Επόμενος σταθμός: Ουτοπία του Απόστολου Καρακάση κ.ά. Το Agora Docs in Progress είναι ανοιχτό σε δημιουργικά και τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, ντοκιμαντέρ σε επεισόδια και ντοκιμαντέρ για παιδιά.
Εδώ και δώδεκα χρόνια, το τμήμα Agora Docs in Progress έχει καθιερωθεί ως το κύριο σημείο συνάντησης για ταινίες τεκμηρίωσης που βρίσκονται στο στάδιο ακριβώς πριν την ολοκλήρωσή τους. Σκηνοθέτες και παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα ντοκιμαντέρ τους σε αγοραστές, συμπαραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων και προγραμματιστές διεθνών φεστιβάλ και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους.
Οι ταινίες έχουν, επίσης, την ευκαιρία να διαγωνιστούν για σημαντικά βραβεία: βραβείο σε υπηρεσίες post-production από την εταιρεία Two Thirty Five, βραβείο MuSou σε υπηρεσίες ήχου και μουσικής και βραβείο υποτιτλισμού από το Νεανικό Πλάνο.
Τα επιλεγμένα πρότζεκτ θα έχουν την ευκαιρία να προετοιμαστούν για την παρουσίασή τους στους επαγγελματίες διαδικτυακά πριν το Φεστιβάλ και να λάβουν συμβουλές για τα επόμενα βήματά τους από ειδικό επαγγελματία του ντοκιμαντέρ.
Στο Thessaloniki Pitching Forum και στο Docs in Progress μπορούν να κατατεθούν ταινίες από τις εξής χώρες: Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Μολδαβία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Συρία, Τσεχία, Τυνησία, Τουρκία και Κόσοβο*.
*Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θίγει τις θέσεις ως προς το καθεστώς, είναι δε σύμφωνος με την UNSCR 1244/1999 και τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου).
Για τις online φόρμες συμμετοχής και για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.filmfestival.gr/el/professionals/agora-docs
Η Αγορά συνεχίζει την πρωτοβουλία Agora Lab (5-9 Μαρτίου), ένα τριήμερο εργαστήρι συμβουλευτικής και εκπαίδευσης νέων δημιουργών από την Ελλάδα, στο οποίο επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφέρουν καθοδήγηση σε σκηνοθέτες και παραγωγούς που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Επιλέγονται έως και πέντε ντοκιμαντέρ ενώ η επιλογή των πρότζεκτ πραγματοποιείται μέσα από τις αιτήσεις για τα τμήματα των Docs in Progress και Thessaloniki Pitching Forum. Ένα από αυτά θα λάβει το Βραβείο Paradiddle Pictures (συμβουλευτική συνεδρία για τα επόμενα βήματα προς την ολοκλήρωση του πρότζεκτ).
Παράλληλα, συνεχίζεται η δράση Meet the Future, που θα πραγματοποιηθεί στο χρονικό διάστημα 7-9 Μαρτίου. Με το βλέμμα στο μέλλον, η Αγορά Ντοκιμαντέρ ανακαλύπτει και συστήνει στους επισκέπτες της νέα ταλέντα του κινηματογράφου από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου που κάνουν τα πρώτα βήματα στην καριέρα τους. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο προσεχές διάστημα.
Συνεχίζονται και οι δράσεις Agora Talks και Doc Counselling όπου έμπειροι επαγγελματίες παρέχουν ομιλίες και πρακτικές συμβουλές στους κινηματογραφιστές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ και την Αγορά, και προσφέρουν ιδιωτικές συμβουλευτικές συναντήσεις για θέματα όπως: στρατηγική για φεστιβάλ, χρηματοδότηση ντοκιμαντέρ, διανομή, γραφείο υποστήριξης Media, εκπαιδευτικά προγράμματα και marketing, μεταξύ άλλων.
Το Agora Doc Market είναι πλήρως ψηφιοποιημένο και λειτουργεί μέσω της επαγγελματικής ψηφιακής πλατφόρμας θέασης Cinando. Παρουσιάζει ντοκιμαντέρ που έχουν ολοκληρώσει την παραγωγή τους τα τελευταία δύο χρόνια, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς να προβάλλουν τις ταινίες τους στους διαπιστευμένους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου (παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων, διανομείς, εκπροσώπους φεστιβάλ και τηλεοπτικών σταθμών) που επισκέπτονται την Αγορά Ντοκιμαντέρ. Κάθε χρόνο φιλοξενεί πάνω από 400 ταινίες και περισσότερους από 300 αγοραστές και επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, οι οποίοι επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για να προωθήσουν ή να αγοράσουν ντοκιμαντέρ. Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ έχουν τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής καταθέτοντας την ταινία τους στο Agora Doc Market έως τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 (η αίτηση θα αναρτηθεί σύντομα).
Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.