8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Δεύτερο μέρος – «Αόρατοι» και «Ο Πλανήτης των Κλόουν»

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έχει ήδη ξεκινήσει από τις 8 Απριλίου και συνεχίζει τις προβολές του μέχρι και τις 17 Απριλίου με επίκεντρο την πόλη της Καλαμάτας. Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει δύο βασικά αφιερώματα, τα οποία αφορούν ταινίες με κεντρικό άξονα την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα και ταινίες με πρωταγωνιστές πολιτισμούς της υποσαχάριας Αφρικής.

Σημειώνουμε πως κάποιες από αυτές παρουσιάζονται στο ελληνικό κοινό σε πρώτη προβολή ενώ αρκετοί από τους δημιουργούς τους θα βρίσκονται στον χώρο διεξαγωγής τους (Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας) για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους και να συνομιλήσουν με το κοινό. Εκτός από τις προβολές σε φυσικούς χώρους, ορισμένα από τα ντοκιμαντέρ μπορείτε να τα παρακολουθήσετε και online.

Η τούρκικη κοινότητα είναι στο επίκεντρο στο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Κακαουνάκη «Αόρατοι». Συγκεκριμένα άνθρωποι που κατηγορήθηκαν για τρομοκρατία στην χώρα τους και βρέθηκαν στο στόχαστρο του Ερντογάν, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα για να αποφύγουν τα χειρότερα. Η ιστορία ακολουθεί τους εξόριστους ήρωες σε ελληνικό έδαφος με την κάμερα να καταγράφει την καθημερινότητά τους. Ο Εμπουμπεκίρ, η Γκόντσα και ο Αχμέτ είναι τα πρόσωπα που διηγούνται την ιστορία τους προσπαθώντας ο καθένας με τον τρόπο του να συνηθίσει μια νέα ζωή σε νέα πατρίδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τίμιο ντεμπούτο που θίγει το θέμα της αναγκαστικής εξορίας του ανθρώπου σε μια σύγχρονη χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Η αδικία και οι επιπτώσεις της στους ήρωες της ταινίας φαίνεται σε κάθε σκηνή, με τους χαρακτήρες να δηλώνουν με ειλικρίνεια στην κάμερα το πικρό χρονικό τους στην Τουρκία. Ο θεατής συμπάσχει μαζί τους, κατανοεί το πρόβλημά τους, αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης. Όμως, η ταινία δεν φαίνεται να δείχνει κάτι ακόμα ώστε να ανεβάσει παραπάνω τον πήχη με το θέμα της. Ίσως χρειάζονταν να υπάρξει μια πιο δημιουργική αντίληψη στην σκηνοθεσία (ή και στο σενάριο) για να κάνει αυτό το μεν καλό, δε συμβατικό, ντοκιμαντέρ να ξεχωρίζει. 

Η ταινία «Ο Πλανήτης των Κλόουν» («Clown’s Planet») του Héctor Carré ήταν για μένα η πραγματική ανακάλυψη του Φεστιβάλ. Πρόκειται για την πιο θετική ταινία που έχω δει το τελευταίο διάστημα, ανεβάζοντας την διάθεση σε χρόνο ρεκόρ. Θα έλεγα πως είναι αρκετά αυθεντική στη θεματολογία της. Το ντοκιμαντέρ αυτό ασχολείται με τον θαυμαστό κόσμο των ακτιβιστών κλόουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Εδώ ο κλόουν κάνει μια λίγο διαφορετική δουλειά απ’ ότι συνήθως. Είναι ένα πρόσωπο που δεν συμμετέχει σε παιδικά πάρτι σε σπίτια και παιδότοπους, αλλά βρίσκεται σε απίθανα και επικίνδυνα μέρη στον κόσμο ψυχαγωγώντας το κοινό και ανοίγοντας νέους ορίζοντες με οδηγό το χιούμορ, τη μαγεία και την αγάπη για τους συνανθρώπους μας.

Χωρίς να έχει κάτι το καινοτόμο στην αφήγηση ή το ύφος, πρόκειται για έναν μικρό θησαυρό που αξίζει να ανακαλύψετε. Οι τρεις βασικοί ακτιβιστές κλόουν της ταινίας, ο Patch Adams, ο Leo Bassi και ο Iván Prado, είναι εξαιρετικοί και αξιολάτρευτοι στους ρόλους τους. Είναι αδύνατο να μη γελάσεις και να μη χαμογελάσεις με τις παραστάσεις και τις ατάκες τους. Είναι σίγουρα μια ολοκληρωμένη δουλειά με θετικό πρόσημο, ένα έργο που θα αγαπήσει το κοινό. Ταυτόχρονα, είναι μια ταινία που κοιτάζει και βρίσκει την ελπίδα ακόμα και στα πιο άγρια μέρη τις πιο δύσκολες στιγμές. Και πάνω απ’ όλα καθιστά τον κλόουν έναν πραγματικό και ανθρώπινο ήρωα, πάντα με μια απαραίτητη δόση χιούμορ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.