Ο ελληνικός κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη της Μπολόνια

Από σήμερα έως και τις 10 Μαρτίου θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Μπολόνια, έξι μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας, ενώ ήδη προβλήθηκε μία μεγάλου μήκους ταινία για παιδιά και νέους, στο αφιέρωμα για τον ελληνικό κινηματογράφο «Ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα».

Η εκδήλωση, που συνδιοργανώνουν τo ΥΠΠΟΑ (Διεύθυνση Γραμμάτων και Τεχνών), η Ταινιοθήκη της Μπολόνια και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα διεξαχθεί στο  πλαίσιο της έκθεσης βιβλίου BolognaBookPlus 2023 (BBPlus) που ιδρύθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Ιταλών Εκδοτών, και λειτουργεί ως μία προέκταση γενικού εκδοτικού ενδιαφέροντος της Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (BCBF).

Θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά τον Μάρτιο 2023, εγκαινιάζοντας το νέο θεσμό της Τιμώμενης Αγοράς. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η BolognaBookPlus αναδεικνύουν τον ελληνικό εκδοτικό κλάδο καθώς η Ελλάδα θα είναι η πρώτη Τιμώμενη Αγορά της BBPlus.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κινηματογραφικό αυτό αφιέρωμα, μια παράλληλη δράση της Έκθεσης, φιλοδοξεί να δώσει μία αντιπροσωπευτική εικόνα της ελληνικής κινηματογραφίας στους επισκέπτες της Έκθεσης αλλά και τους κινηματογραφόφιλους της Μπολόνια, παρουσιάζοντας κλασικές αλλά και νεότερες ελληνικές ταινίες από τον Αλέξη Ζορμπά (1964) του Μιχάλη Κακογιάννη, το Ζ (1968) του Κώστα Γαβρά και Το Βλέμμα του Οδυσσέα (1995) του Θόδωρου Αγγελόπουλου, μέχρι τις Νύφες (2004) του Παντελή Βούλγαρη,  την Πλατεία Αμερικής (2016) του Γιάννη Σακαρίδη και το Θάνατο του Ιερού Ελαφιού (2017) του Γιώργου Λάνθιμου. 

Χθες στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ταινιοθήκης της Μπολόνια, προβλήθηκε η ταινία Ο Ψύλλος (1990) του Δημήτρη Σπύρου για το παιδικό και νεανικό κοινό.

«Με το αφιέρωμα αυτό», σημειώνουν οι διοργανωτές, «η Ταινιοθήκη της Μπολόνια αποτίνει ένα φόρο τιμής στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας αριστουργήματα του χθες και του σήμερα: δημιουργίες που εμπνέονται από τους μύθους, την ιστορία, τη λογοτεχνία, αλλά φωτίζουν και τη σύγχρονη πραγματικότητα, από τον καταγγελτικό κινηματογράφο του Γαβρά, μέχρι τα ειρωνικά βέλη που εκτοξεύει ο  Λάνθιμος στην αστική κοινωνία, με σημαντικούς σταθμούς τις ταινίες του Κακογιάννη και του Αγγελόπουλου καθώς και ιστορίες μετανάστευσης του περασμένου αιώνα και της σημερινής συγκυρίας».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα, Κυριακή 5 Μαρτίου (17.30),  ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, άνοιξε το αφιέρωμα, προλογίζοντας την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού.

Τη Δευτέρα 6 Μαρτίου (17.30),  η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, θα προλογίσει το Ζ του Κώστα Γαβρά. Την Τρίτη 7 Μαρτίου (20.00),  πριν την προβολή της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου Το Βλέμμα του Οδυσσέα,  θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη «Το Κίνημα της αυτοκτονίας» και θα ακολουθήσει συζήτηση για την ταινία, με τον συγγραφέα να συνομιλεί με τους Αλμπέρτο Σεμπαστιάνι (Πανεπιστήμιο της Μπολόνια), Φοίβη Οικονομοπούλου (παραγωγό) και Μαρία Κομνηνού. 

Θα ακολουθήσουν οι προβολές των ταινιών: Νύφες του Παντελή Βούλγαρη την Τετάρτη 8 Μαρτίου (22.15), Πλατεία Αμερικής  του Γιάννη Σακαρίδη, την Πέμπτη 9 Μαρτίου (22.00) και Αλέξης Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη, την Παρασκευή 10 Μαρτίου (17.45).

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.