Δημήτρης Μάρδας: Ευχόμαστε να μην ξαναζήσουμε όμοια του 2015 εποχή

Χθες, Τετάρτη 3 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η υπογραφή του νέου βιβλίου του συγγραφέα και καθηγητή στο ΑΠΘ Δημήτρη Μάρδα, «2015 Το Ημερολόγιο του Τρόμου», εκδ. Καστανιώτη. Στο πλαίσιο της υπογραφής ο συγγραφέας είχε μια μικρή μεν, περιεκτική δε, συζήτηση με τον υπεύθυνο Επικοινωνίας του ΙΑΝΟΥ, Σταμάτη Νικηταρά.

2015. Τι δεν πήγε καλά στην διαπραγμάτευση;

Το 2015 άρχισε μια διαπραγμάτευση με στόχο την αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, που όφειλε να ακολουθήσει η Ελλάδα. Αυτή η στρατηγική επιλογή ήταν ορθότατη. Επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα το 2017 από έκθεση του ΅Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία τα δυο πρώτα Μνημόνια θεωρήθηκαν ακατάλληλα. Από τη στιγμή λοιπόν που ένα θεσμικό όργανο της ΕΕ, το πέμπτο ιεραρχικά, υποστηρίζει την ακαταλληλότητα των δυο πρώτων Μνημονίων, αυτή η θέση στηρίζει ακόμη περισσότερο την αλλαγή πλεύσης της οικονομικής πολιτικής. Το δεδομένο εκείνο που δεν πήγε καλά ήταν η μέθοδος του πολέμου του επέλεξε ο Γιάνης. Αυτή εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν ήταν η καταλληλότερη. Λεπτομέρειες, που δεν έχουν ακουστεί,  για τα λεπτά σημεία κάποιων χειρισμών του Γιάνη εκείνης της περιόδου δίνονται στο βιβλίο μου. 

Πείτε μας τρείς απόψεις του Σουν Τσου που κατά τη γνώμη σας ταιριάζουν με το 2015.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια είναι η κυρίαρχη. Όταν ο εχθρός είναι ισχυρός, τότε δεν κάνεις κατά μέτωπο επίθεση αλλά επιλέγεις τον κλεφτοπόλεμο και τέλος δεν πρέπει να τον υποτιμάς γιατί τελικά θα γίνεις θύμα του.

Τι σας έκανε να θέλετε να μοιραστείτε με το αναγνωστικό κοινό εκείνη την περίοδο;

Θέλαμε ο κόσμος να δει την λεγόμενη αθέατη πλευρά του φεγγαριού μέσα από τις άγνωστες πτυχές της διαπραγμάτευσης και να μάθει από κοντά πια τι πράγματι έγινε, αλλά με άλλη οπτική γωνιά. Αυτή του κρατικού ταμείου.  Ίσως έτσι εκτιμήσει με διαφορετικό τρόπο τα όσα έγιναν εκείνη τη δύσκολη περίοδο.

Γιατί κάποιος να διαβάσει το βιβλίο;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για να αντλήσει πληροφορίες άγνωστες και να βιώσει καταστάσεις που ζήσαμε, τις οποίες δεν τις δημοσιοποιούσαμε τότε στο όνομα της ηρεμίας των πολιτών και της όσο το δυνατόν εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς. Θα έχει, όπως προαναφέρθηκε, μια άλλη οπτική της διαπραγμάτευσης χρήσιμη, ακόμη και για το μέλλον, αν και ευχόμαστε μην ξαναζήσουμε μια όμοια του 2015 εποχή.

Βλέπουμε στο βιογραφικό σας ότι είστε από την Κωνσταντινούπολη, πως κρίνετε τη στρατηγική της τωρινής κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία;

Η κυβέρνηση οφείλει καταρχάς να αξιοποιήσει ό,τι προβλέπεται σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο της Άμυνας και Ασφάλειας, ξαναδιαβάζοντας προσεκτικά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Από την άλλη να ισχυροποιήσει τις συμμαχίες που άρχισαν να κτίζονται κατά την περίοδο μετά το 2016. Η Τουρκία έχει κάνει ιδιαίτερα σημαντικές δαπάνες στο χώρο των εξοπλισμών. Αυτό δεν είναι τυχαία επιλογή. Οι δαπάνες αυτές πρέπει να αποδώσουν, σύμφωνα με το σκεπτικό της Τουρκίας. Η απόδοση συνδέεται με την επέκταση του χώρου επιρροής της Τουρκίας σε γη και θάλασσα και την εκμετάλλευση πρόσθετων πόρων που προέρχονται από εκεί. Αυτό έρχεται σε ρήξη με τις δικές μας επιλογές. Οπότε οφείλουμε να αποτρέψουμε την παραπάνω λογική της Τουρκίας σε μια περίοδο όπου η τουρκική οικονομία είναι ιδιαίτερα κλονισμένη και διαρκώς αιμορραγεί από τα μέτωπα που ανοίγει. Παρόλα αυτά συνεχίζει γιατί δεν έχει άλλη επιλογή… 

Κλείνοντας πως ήταν η εμπειρία υπογραφής του νέου σας βιβλίο στον ΙΑΝΟ;

Ήρθε αρκετός κόσμος που είχα να δω καιρό και αυτό είναι ευχάριστο. Μείναμε σχεδόν τρεις ώρες αντί για τις δυο προβλεπόμενες, συζητώντας και μιλώντας με τον κόσμο. Αρκετοί μου τηλεφώνησαν ή έστειλαν μηνύματα στο fb, άλλοι λόγω της πρωινής ώρας που επιλέξαμε δεν μπόρεσαν αν έρθουν… Στο μέλλον όταν οργανώσουμε μια παρουσίαση σε βραδινή ώρα εκτιμώ ότι θα έρθει περισσότερος κόσμος.

*Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στο περιοδικό IANOS Magazine.