Τη μόνιμη, ημιυπαίθρια έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας, «Ο Τοίχος της Μνήμης» εγκαινίασε το απόγευμα της Παρασκευής η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας της στην Κεντρική Μακεδονία.
Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 190 επιτύμβιες στήλες, επιτύμβιους και τιμητικούς βωμούς και μαρμάρινες σαρκοφάγους που χρονολογούνται από τον 4 ο αι. π.Χ. έως τον 4 ο αι. μ.Χ. οι οποίες, συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν αισθητικά και για πρώτη φορά παρουσιάζουν συστηματικά στο ευρύ κοινό την προσωπογραφία, τους θεσμούς και τα ιδεώδη της αρχαίας Βέροιας, της πόλης που χάρισε την τελευταία βασιλική δυναστεία του μακεδονικού κράτους, τους Αντιγονίδες, και ως Μητρόπολις και έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων» έγινε ο θεματοφύλακας της μνήμης του Μεγαλέξανδρου και του ένδοξου παρελθόντος της Μακεδονίας.
Στη Βέροια, η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, και τον Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονα, ενώ επισκέφθηκε εκκλησιαστικά μνημεία της Βέροιας (Άγιος Βλάσιος, Παναγία Βαλτεσινής, Άγιος Στέφανος, Άγιος Γεώργιος Μικρός, Άγιος Νικόλαος Μακαριώτισσας, Αγία Άννα, Άγιος Πατάπιος), τα οποία αποκαταστάθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στη συνάντηση στο Δημαρχείο, η Υπουργός Πολιτισμού τόνισε την αναπτυξιακή διάσταση του Πολιτισμού και ιδιαίτερα της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο εργαλείο των πολιτιστικών διαδρομών, οι οποίες εκτός από τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους αξιοποιούν δράσεις σύγχρονης δημιουργίας, άυλου πολιτιστικού πλούτου, καθώς και τοπικής γαστρονομίας σε συνδυασμό με την πρωτογενή αγροτική παραγωγή. Η Βέροια συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για αξιοποίηση των ανωτέρω δεδομένων, προκειμένου να ενισχυθεί ο πολιτισμός τουρισμός της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «η λειτουργία του πολυκεντρικού μουσείου των Αιγών, το οποίο είναι σε πορεία ολοκλήρωσης και το οποίο θα αποδώσουμε στην τοπική κοινωνία και στους χιλιάδες επισκέπτες της Βέροιας και της Βεργίνας τους επόμενους μήνες, αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό πόλο όχι μόνον για την Ημαθία και την Μακεδονία, αλλά για την χώρα. Παράλληλα, λειτουργεί ως αναπτυξιακός πόρος που ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα, στο έργο των Πολιτιστικών Διαδρομών που υλοποιείται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θεωρήσαμε αναγκαίο να εντάξουμε το έργο της αναστήλωσης και της αποκατάστασης τριών μνημείων της Βέροιας, της Αγίας Άννας, του Παντοκράτορος και του Ορτά Τζαμί. Πρόκειται για τρία μνημεία εντός του αστικού ιστού της Βέροιας, στο κέντρο της πόλης, τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα “Ελλάδα 2.0”, προκειμένου να συμπληρώσουμε το έργο που ήδη έχει υλοποιηθεί από το ΥΠΠΟΑ, αλλά και για να ενισχύσουμε το έργο που προγραμματίζουμε για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-2027».
Παράλληλα, με την θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, στη συνεδρίασή του στις 15 Ιουλίου, άνοιξε ο δρόμος για την ολοκλήρωση του έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης στη Μονή Παναγίας Δοβρά. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της έκθεσης του κειμηλιαρχείου της Μονής, προϋπολογισμού 550.000 ευρώ, το οποίο εκτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας-ΕΣΠΑ 2014-2021.
Τη Λίνα Μενδώνη συνόδευσαν ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι βουλευτές Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.