Γιατί τρώμε μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου

Η παράδοση του μπακαλιάρου με τη συνοδεία σκορδαλιάς κατά την ημέρα του Ευαγγελισμού (25η Μαρτίου) έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία και την παράδοση της Ελλάδας.

Από τον 4ο αιώνα περίπου μ.Χ., η ορθόδοξη εκκλησία προέβλεπε ξηροφαγία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όπου οι πιστοί έτρωγαν μόνο μια φορά την ημέρα και μετά τις 3 το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια αυτής της νηστείας, η ημέρα του Ευαγγελισμού διαδραμάτιζε έναν ιδιαίτερο ρόλο, όπου επιτρεπόταν η κατανάλωση ψαριών, ελαιολάδου και κρασιού.

Ο παραδοσιακός μπακαλιάρος με σκορδαλιά έγινε δημοφιλής κατά τον 15ο αιώνα στην Ελλάδα. Αν και ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα τυπικά ελληνικό ψάρι, ήταν εύκολος στη συντήρηση και οικονομικός, κάτι που το έκανε ιδανική επιλογή για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου το φρέσκο ψάρι ήταν πολυτέλεια. Έτσι, η σκορδαλιά με μπακαλιάρο καθιερώθηκε ως παραδοσιακό φαγητό για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, η οποία συμπίπτει και με την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Το σκόρδο επίσης έχει σημαντικό ρόλο στην ελληνική κουζίνα και τη διατροφή από την αρχαιότητα. Ήταν ένα από τα βασικά συστατικά στοιχεία της διατροφής των φτωχών, ενώ χρησιμοποιήθηκε στο σιτηρέσιο των στρατιωτών. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν επίγνωση των θρεπτικών ιδιοτήτων του σκόρδου και το χρησιμοποιούσαν ευρέως στη διατροφή τους.

Η παράδοση του μπακαλιάρου σκορδαλιά κατά την ημέρα του Ευαγγελισμού συνδυάζει τις αρχαίες παραδόσεις με τη χριστιανική θρησκευτική εορτή και τα γεύματα που προέκυψαν από τις συνθήκες και τις ανάγκες του λαού.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές και τηλεοπτικές ειδήσεις.

Δείτε επίσης