«Η UNESCO εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για τα έργα της Ακρόπολης», αναφέρει το ρεπορτάζ του PBS

Αναστάτωση έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες το ρεπορτάζ του PBS [εδώ], στο οποίο αναφέρει πως η UNESCO εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για τα έργα της Ακρόπολης, καθώς δεν ενημερώθηκε ο Οργανισμός Παγκόσμιας Κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών πριν τις παρεμβάσεις. Μάλιστα, ζητά από την κυβέρνηση να σταματήσει τα έργα.

Η υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μάλκολμ Μπράμπαντ κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, υποστηρίζει πως η UNESCO «γνωρίζει γι’ αυτά τα έργα αποκατάστασης από το 2002. Σύμφωνα με τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής, κάθε κράτος θα πρέπει να ειδοποιεί πριν κάνει σημαντικές αλλαγές σε ένα μνημείο».

Ο δημοσιογράφος σημειώνει πως «από την UNESCO οι αξιωματούχοι σίγουρα δεν είναι ευχαριστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν οι Ελληνικές Αρχές. Η UNESCO θέλει να σταματήσουν όλες οι εργασίες μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες διαβουλεύσεις. Η UNESCO ανησυχεί επίσης για το γεγονός ότι έπρεπε να μάθει για τις τροποποιήσεις από επικριτές, αντί από το ελληνικό κράτος».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, που φιλοξενείται στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρει: «Για μένα, είναι φρικτό. Νομίζω ότι η Ακρόπολη είναι πραγματικά πληγωμένη από τους τσιμεντένιους διαδρόμους. Έχουμε έναν αρχαιολογικό χώρο μεγάλης σημασίας και με τσιμέντο μετατρέπεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ