Το χαρτονόμισμα των £10 με τη Jane Austen

Γράφει η Εύα Φίλιου

Το νέο χαρτονόμισμα των £10 τιμά, τη μόνη γυναίκα εκτός από τη βασίλισσα, που εμφανίζεται στο τρέχον νoμισματικό σύστημα της Βρετανίας.

Το πλαστικό τραπεζογραμμάτιο που αντικατέστησε το παλιό ευαίσθητο χάρτινο, περιέχει τη συγγραφέα Jane Austen, όπως το επιβεβαίωσε σε συνέντευξη τύπου το 2013 ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Carney παρουσίασε το νέο χαρτονόμισμα στις 18 Ιουλίου 2017, ημέρα που σημάδεψε τη 200ή επέτειο του θανάτου της συγγραφέως. “Η Jane Austen αξίζει σίγουρα μια θέση στην επιλεγμένη ομάδα ιστορικών μορφών που θα εμφανιστούν στα τραπεζογραμμάτια μας. Τα μυθιστορήματά της έχουν μια διαρκή και καθολική γοητεία και αναγνωρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες συγγραφείς της αγγλικής λογοτεχνίας”, δήλωσε ο ίδιος γι’ αυτήν την επιλογή.

Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα στο Καθεδρικό Ναό του Winchester, την πόλη όπου η Austen πέθανε το 1817 και ήταν η πρώτη φορά που οι πολίτες μπόρεσαν να ρίξουν μια ματιά στο νέο χαρτονόμισμα, το οποίο μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον 2,5 φορές περισσότερο από το παλιό.

Σύντομα όμως, ανακαλύφθηκε ότι περιέχει ένα παραπλανητικό απόφθεγμα της Jane Austen κάτω από το πορτρέτο της.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο χαρτονόμισμα αναγράφεται η φράση “Δηλώνω ότι δεν υπάρχει καμία απόλαυση, αλλά μόνο ανάγνωση“. Ωστόσο το συγκεκριμένο απόφθεγμα δεν ειπώθηκε από την ίδια την Austen, αλλά από την ”απεχθή” ηρωίδα της Caroline Bingley στην ”Περηφάνια και Προκατάληψη” που μάλιστα μισούσε το διάβασμα.

Το παλιό τραπεζογραμμάτιο των £10 προβλέπεται να βγει εκτός κυκλοφορίας την άνοιξη του 2018.

Η ζωή της Jane Austen

Η Jane Austen ήταν Αγγλίδα μυθιστοριογράφος που συνέγραψε μια σειρά επιτυχημένων λογοτεχνικών βιβλίων. Γεννήθηκε στο Χαμπσάιρ το 1775 κι έγραφε για την κατάσταση της βρετανικής κοινωνίας το 19ο αιώνα, ιδιαίτερα όσον αφορά το ρόλο των γυναικών.

Τα μυθιστορήματά της συχνά χαρακτηρίζονται από καυστικά σχόλια για τον τρόπο ζωής της αριστοκρατικής τάξης της εποχής.
Δημοσίευσε τα περισσότερα από τα έργα της ανώνυμα, οπότε δεν έλαβε μεγάλη αναγνώριση όταν πρωτοκυκλοφόρησαν. Μετά το θάνατό της αναδημοσιεύτηκαν με το όνομά της και επαινέθηκε από το λογοτεχνικό κόσμο.

Η Jane Austen πέθανε στην ηλικία των 41, αφού υπέφερε από λέμφωμα Hodgkin, μια δυνητικά θανατηφόρα κυτταρική ασθένεια. Αγνοούσε τα συμπτώματά της για χρόνια και διοχέτευε τη φθίνουσα ενέργεια της στη συγγραφή των μυθιστορημάτων της.

Η ασθένεια πήρε τη ζωή της στις 18 Ιουλίου 1817 – 200 χρόνια πριν από την ημέρα που η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την ημερομηνία έναρξης των χαρτονομισμάτων των £ 10 με το πορτρέτο της.

Δημοσίευσε μια σειρά έξι μεγάλων μυθιστορημάτων. Το πρώτο μεγάλο έργο της, ”Sense and Sensibility” (Λογική και Ευαισθησία) δημοσιεύθηκε το 1811 και το ”Pride and Prejudice” (Περηφάνεια και Προκατάληψη) το διαδέχθηκε το 1813.

Την επόμενη χρονιά δημοσίευσε το ”Mansfield Park”, πριν από το μυθιστόρημα ”Emma” το 1815. Δύο επιπρόσθετα μυθιστορήματα, το ”Northanger Abbey” (Το αβαείο του Νορθάνγκερ) και το ”Persuasion” (Πειθώ) δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό της. Άφησε πίσω της το έργο με τίτλο ”Sanditon”, καθώς δεν πρόλαβε ποτέ να το ολοκληρώσει.

Jane Austen’s House Museum

Το μουσείο της Jane Austen βρίσκεται στο Chawton του Hampshire. Είναι το μόνο σπίτι όπου η διάσημη συγγραφέας έζησε κι έγραψε και είναι πλέον ανοιχτό για το κοινό. Το μουσείο προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να μάθουν τα πάντα για τη ζωή και τα έργα της Jane Austen, με τα υπάρχοντα της συγγραφέως και τα πρωτότυπα έργα της να εκτίθενται ακόμα.