Η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ημέρες του Ορθόδοξου Χριστιανικού Ημερολογίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της Μεγάλης Νηστείας πριν από το Πάσχα.
Το πέταγμα του χαρταετού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα, ενώ καταναλώνεται λαγάνα, ένα άζυμο ψωμί που συμβολίζει την αρχή της νηστείας. Αλλά πέρα από το φαγητό, οι περισσότεροι συμμετέχουν σε έθιμα που έχουν ρίζες ανά τους αιώνες.
Στα Μεστά και στους Ολύμπους και στο Λιθί της Χίου, αναβιώνει το Έθιμο του Αγά με τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία, όπου σε ένα θεατρικό ο Αγάς ως δικαστής, καταδικάζει με χιούμορ τους θεατές. Άλλο έθιμο με ρίζες στην Τουρκοκρατία είναι εκείνο της μεταμφίεσης κάποιου κατοίκου της Αλεξανδρούπολης σε Μπέη και της περιφοράς του στην πόλη μοιράζοντας ευχές.
Οι κάτοικοι του Πόρου καθαρίζουν τα μαγειρικά σκευάσματά τους από τα λίπη των κρεάτων που καταναλώθηκαν τις Απόκριες σε ένα έθιμο που αποκαλείται ξάρτυσμα. Σε ορισμένα χωριά της Κέρκυρας λαμβάνει μέρος ο Χορός των Παπάδων όπου οι ιερείς στήνουν χορό που ακολουθείται από τους γέροντες.
Στην Κάρπαθο οδηγούνται στο Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων από τους Τζαφιέδες, δηλαδή τους χωροφύλακες, οι κάτοικοι που αντάλλαξαν απρεπείς χειρονομίες, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη από τους σεβάσμιους της πόλης. Το αλευρομουτζούρωμα στο Γαλαξίδι, όπου οι καρναβαλιστές πασαλείφονται με αλεύρι και χορεύουν κυκλικά.
Στη Μεθώνη Μεσσηνίας γίνεται του Κουτρούλη ο γάμος, αναπαράσταση ενός πραγματικού γάμου του 14ου αιώνα, ενώ στη Νέδουσα οι αγρότες προσκαλούν την ευημερία με το αγροτικό καρναβάλι τους. Στη Βόνιτσα ένας αχυρένιος ψαράς δεμένος σε γάιδαρο γυρνώντας μέσα από το χωριό καταλήγει σε μια φλεγόμενη βάρκα στο έθιμο του Αχυρένιου-Γληγοράκη, ενώ στη Θήβα λαμβάνει μέρος ο Βλάχικος γάμος όπου ξυρίζεται ο γαμπρός για να παντρευτεί κάποιον άντρα συγχωριανό του μεταμφιεσμένο σε νύφη. Οι Μουτζούρηδες στο Πολύσιτο Βιστωνίδας, μουτζουρώνουν με κάπνα τους επισκέπτες του χωριού.
Με την παρουσίαση αυτών των έθιμων και παραδόσεων, η Καθαρά Δευτέρα γίνεται μια ευκαιρία να ανακαλυφθεί η πολυμορφία και η πλούσια κληρονομιά της ελληνικής παράδοσης. Ανεξάρτητα από την τοποθεσία, η γιορτή αυτή συγκεντρώνει τους ανθρώπους προκειμένου να τιμήσουν τις παραδόσεις τους και να ενισχύσουν τον κοινωνικό δεσμό μέσω της κοινής εμπειρίας και της συμμετοχής σε κοινά έθιμα.
Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.