Ξεκινά το ερευνητικό πρόγραμμα για την πολιτιστική συνταγογράφηση

https://filmwork.gr/

Σε εφαρμογή τίθεται το ερευνητικό πρόγραμμα της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πολιτιστική συνταγογράφηση.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, στοχεύει στην αξιοποίηση της ερευνητικά αποδεδειγμένης θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης στην ψυχική υγεία και για την υλοποίηση τους υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το πρόγραμμα, το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», επενδύει στις τέχνες και τον πολιτισμό ως μέρος της προληπτικής και θεραπευτικής αγωγής ψυχικών νόσων όπως η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή και άλλες. Ταυτόχρονα, μεριμνά και για την προληπτική προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας των πολιτών μέσω του ευεργετικού ρόλου της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην υγεία και την ευημερία του ατόμου. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υλοποίηση του προγράμματος της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης ξεκινά με τη διεξαγωγή ερευνητικού έργου για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των επιμέρους δράσεων. Την ερευνητική ομάδα του ΕΠΙΨΥ συντονίζει ο Διευθυντής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και Αναπληρωτής Διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. του ΕΠΙΨΥ, Καθηγητής Νίκος Στεφανής.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί  τον Δεκέμβριο του 2025 ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι πιλοτικές δράσεις από εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ και άλλους φορείς σύγχρονου πολιτισμού, τα αποτελέσματα των οποίων θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος. 

Παράλληλα, το χαρτοφυλάκιο Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας, έχει ήδη εντάξει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» τη δημιουργία Κέντρων Ημέρας, εξειδικευμένων στην ανάπτυξη δράσεων τέχνης-ψυχικής υγείας. Η πρόσκληση για το διαγωνισμό ίδρυσης των πρώτων Κέντρων Ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αρχικά, θα εκδοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Την Διυπουργική Ομάδα Εργασίας που συγκροτήθηκε απαρτίζουν οι Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας, Ευάγγελος Κονταξάκης,, Αθηνά Πάσσιου, Πολυξένη-Μαρία Καζαντζή, Νίκος Δέδες, Γεωργία Γιωτάκη, Τέτη Χατζηνικολάου και Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.