Λίνα Μενδώνη: Δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για τον Λιγνάδη

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη μίλησε για το επίκαιρο θέμα των καταγγελιών στο χώρου του Πολιτισμού, το ελληνικό #MeToo και για την παραίτηση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, στο Thema Radio και στον δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα.

«Στην Ελλάδα έρχεται το φαινόμενο αυτό, το ελληνικό #metoo με καθυστέρηση κάποιων χρόνων. H ιστορία έχει ξεκινήσει από το 2017. Για μένα, μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα, το οποίο αναπτύσσεται, είναι σημαντικό ότι αρχίζει να αποκαλύπτεται η κατάσταση αυτή, που δεν είναι μόνο ελληνικό δεδομένο, αλλά διεθνές. Είναι υγιές το απόστημα αυτό να σπάσει. Και νομίζω ότι όλοι, οφείλουμε αυτή τη στιγμή να αναγνωρίσουμε ότι η κίνηση της Σοφίας Μπεκατώρου, πριν από κάποιες εβδομάδες, έδωσε το έναυσμα σε ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν, με τον οποιονδήποτε τρόπο, βιαστεί, είτε σωματικά, είτε σεξουαλικά, ή ψυχολογικά ή ψυχικά, να μιλήσουν. Να μιλήσουν ανοικτά και επώνυμα, μήπως μ’ αυτόν τον τρόπο τελειώσει αυτή η ιστορία και τα πράγματα και στον χώρο του πολιτισμού -προφανώς δεν είναι μόνο ο χώρος του πολιτισμού, το ξέρετε καλά, το ξέρουμε όλοι, είναι πολλοί επαγγελματικοί χώροι- αποκτήσουν επαγγελματική διάσταση».

Η υπουργός σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη ανέφερε πως δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες στο πρόσωπο του κι ότι καθένας έχει την ελευθερία να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως εκείνος κρίνει, είτε αφορά σε φήμες, είτε αφορά σε καταγγελίες.

Τονίζοντας πως «για το συγκεκριμένο πρόσωπο, καταγγελίες μέχρι σήμερα που μιλάμε, επώνυμες δεν έχουν υπάρξει».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη συνέντευξη που παραχώρησε η υπουργός ανέφερε και για τους κλειστούς χώρους του πολιτισμού, που αποτελούν και μια πνευματική τροφή.

«Ο πολιτισμός είναι ένα πλεονέκτημα για τη χώρα και δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε ή να το παραβλέψουμε στο πλαίσιο του τοξικού κλίματος για το οποίο μιλήσατε. Έχω μία αγωνία που μου έρχεται από πολλά μηνύματα από φίλους που δουλεύουν στο θέατρο. Μπορεί να μην είναι πρωταγωνιστές, μπορεί να μην είναι μεγάλα ονόματα, αλλά βγάζουν το ψωμί τους είτε εργαζόμενοι στη σκηνή, είτε στα παρασκήνια. Και ο κινηματογράφος και τα μουσεία κυρία Μενδώνη, είναι κλειστά αυτό το διάστημα. Πρέπει να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, πρέπει κι εμείς κάποια στιγμή να μπορέσουμε να πάμε σε ένα μουσείο. Μας έχει λείψει πολύ.»

Ωστόσο, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για το χρονοδιάγραμμα της επανεκκίνησης των χώρων του πολιτισμού. Μάλιστα, όπως η ίδια τονίζει στο Υπουργείο κινούνται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που στην παρούσα κατάσταση το απαγορεύουν.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται αισιόδοξη για το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, καθώς και των υπόλοιπων ελληνικών φεστιβάλ που πραγματοποιούνται την περίοδο του καλοκαιριού στη χώρα μας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού, το Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ετοιμάζει το πρόγραμμά του. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα πολιτιστικό καλοκαίρι έτσι όπως το έχουμε συνηθίσει, προφανώς με μέτρα. Νομίζω ότι είναι δεδομένο ότι θα πρέπει όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πιθανότατα θα υπάρχει και ένας περιορισμός στον χώρο σε σχέση με τα ποσοστά των θεατών  αλλά θεωρούμε ότι καθώς ο εμβολιασμός θα έχει προχωρήσει ελπίζουμε ότι θα υπάρχει ένα ομαλό πολιτιστικό καλοκαίρι».