Λίνα Μενδώνη: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σημαντικά έργα Πολιτισμού εδώ και δύο δεκαετίες»

Επίσκεψη Επιτρόπου Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Elisa Ferreira, στην Εθνική Πινακοθήκη παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη

Την Εθνική Πινακοθήκη επισκέφθηκε η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Elisa Ferreira, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας για την πορεία του Προγράμματος Ανάκαμψης και των μεταρρυθμίσεων, στον τομέα της ενέργειας.

Την Ευρωπαία Επίτροπο συνόδευσε στην ξενάγησή της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ παρόντες ήταν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τη συμμετοχή της Elisa Ferreira στο αμφιθέατρο της Πινακοθήκης.

Κατά την ξενάγησή της η Ευρωπαία Επίτροπος, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επετειακή έκθεση της Πινακοθήκης για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης με έργα εμπνευσμένα από τον Αγώνα του 1821. Εξέφρασε, επίσης, τον θαυμασμό της για τον πλούτο των εικαστικών εκθεμάτων, αλλά και για το αρμονικό αρχιτεκτονικό σύνολο που στεγάζει τα έργα τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου η Elisa Ferreira εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και για την πολύ καλή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις ελληνικές Αρχές για την προώθηση του στρατηγικού σχεδίου της χώρας με επίκεντρο το Πρόγραμμα Ανάκαμψης και τη νέα Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ ευχαρίστησε την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για την υποδοχή και τη ξενάγηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο της συνέντευξης η Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Αν δεν υπήρχε η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα είχαν γίνει όλα αυτά τα έργα που έγιναν στον τομέα του Πολιτισμού εδώ και δύο δεκαετίες. Εργα, τα οποία αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά, όπως αναστηλώσεις, νέα μουσεία, επανεκθέσεις μουσείων, αλλά και έργα που αφορούν στη σύγχρονη δημιουργία, καθώς οι ευρωπαϊκοί πόροι διοχετεύονται όχι μόνο σε υποδομές και κτίρια, όπως αυτό της Εθνικής Πινακοθήκης, για το οποίο πραγματικά είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι -και είμαστε υπερήφανοι για τη σκληρή δουλειά που κατέβαλαν όλοι οι συνεργάτες μας στο Υπουργείο Πολιτισμού και οι συνεργάτες μας στην Πινακοθήκη- αλλά απευθύνεται και στη σύγχρονη δημιουργία και τους πολιτιστικούς φορείς. Είναι περίπου δύο δισ. ευρώ που μέσα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και τα Τομεακά, έχουν κατευθυνθεί στον πολιτισμό. Πολιτισμός σημαίνει ποιότητα ζωής, πολιτισμός σημαίνει οικονομία, πολιτισμός σημαίνει ανάπτυξη, πολιτισμός σημαίνει κοινωνική συνοχή. Για όλα αυτά και για όλους αυτούς τους λόγους, για τα περισσότερα από τα 1.600 έργα, που έχουν χρηματοδοτηθεί από τους ευρωπαϊκούς πόρους, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Επίτροπο και στο πρόσωπό της όλες τις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας δίνουν αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά εργαλεία. Να ευχαριστήσω το Ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης και τους συναδέλφους μας στο Υπουργείο γιατί, πραγματικά, με τη δική τους βοήθεια και τη δική τους υποστήριξη έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε πολλά και σημαντικά έργα Πολιτισμού».